k.amery

kaledioskop.jpg

Szilánkok

Az örök mosoly országáról van egy mondás, - Thaiföldön minden lehetséges. És valóban, az ország tele van az első látásra teljesen ellentmondásos, gyakran értelmetlen kuriózummal. Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorral, döntsétek el magatok, melyiken lehet csodálkozni a legjobban. Véleményem szerint, néhányat nem is árt megjegyezni.

 ***

Szeptember 1-től kezdve (talán) már minden turista csodálkozhat azon, hogy miért is kell “Idegenforgalmi adót” fizetnie. Aki repülővel érkezik és több mint 24 órát kíváncsiskodik az országban, azt a határon rögtön levágják 300 baht-tal. Alternatíva, - ha szárazföldön vagy tengeren lépsz be a belépőjegy  csak 150 baht lesz. A “Turisztikai érkezési” adóból származó honoráriumot elsősorban a magas színvonalú turista programok támogatására szeretnék fordítani. Akármit is értenek alatta. De a legfontosabb, hogy állítólag ebből a bevételből szeretnék a megbetegedett utazók egészségügyi ellátását is fedezni. De maradjunk abban, hogy szerintem mindebből csak az “állítólag” igaz. 

 Ja, hogy te erről még nem is hallottál semmit? Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy a határidőt megint eltolták, amit már június 1-től egyszer megtettek. Mivel senkinek nem volt egy konkrét ötlete, hogy a pénzt hogyan, milyen módszerrel hajtsák be, átcsúsztatták ügyesen a döntést a következő megválasztott kormányra. Ők pedig még mindig tanácskoznak. Egy másik lehetőség, hogy már régen bevezették, csak te nem vetted észre, mert hozzávágták sutyiban a repülőjegyek árához. Ennek ellentmond, hogy ha gyalog jössz be az országba, akkor mit csinálnak, hogyan is tudsz fizetni? Szerintem a legvalószínűbb, hogy végérvényes döntés még nem is született, tologatják ide-oda választ és még senki sem tud semmit rendesen. Mindenesetre nem először fordul elő Thaiföldön, hogy egy határozattal hónapokig tökölödnek és aztán - ugyan már régen beharangozták - vagy bevezetik vagy nem. Az sem lehetetlen, hogy meghoztak egy rendeletet és már másnap vissza is vonták. Mindenki csak a fejét kapkodta, hogy is van ez most? Minden lehetséges. 

(Update: Ezt a belépési adót egyenlő határozatlan időre elhalasztották. De ami késik az nem múlik.)

 ***

Tény, hogy Phuket az egyik legnépszerűbb üdülőhely Thaiföldön. Phuketi kuriózum, aki nem viselkedik rendesen, nem követi illedelmesen a szabályokat és a törvényeket, azok, - mint a labdarúgók a futballban - a szigorú hatóságoktól, zakk-bumm, sárga sőt piros lapot is kaphatnak. Ellenkezés nincsen, fellebbezni nem lehet. Hogy a rosszalkodó turista milyen színű kártyát kap,  melyik rosszcsont milyen következményekre számíthat, szintén rendkívül homályos, a büntetés meghatározása hasraütés színvonalon történik. Mivel a panaszkodás az alma, a phuketi pandúrok kiváló stratégiája, hogy önkényesen meghízlalják sovány bugyellásukat. Egy kis extra anyagi támogatás sosem árt jeligére. 

rote_karte.jpeg

Ha egy külföldinek az orra alá nyomták a kártyát, akkor rögtön azzal is számolhat, hogy a következő repülővel mehet is hazafelé  vagy a következő látogatásakor megtagadhatják tőle a belépést. Indokolás, -  Jogellenes magatartásával nyugtalanságot és veszélyt jelentett a thaiföldi társadalomra.

Aki azt hiszi, hogy ez csak egy tréfa és csak április 1-én van érvényben, annak szeretném figyelmébe ajánlani, hogy kártyákat már márciustól bátran osztogatják, többek között két francia, egy ukrán és egy svéd állampolgár is megkapta a magáét. De gondolom az orosz és a kínai turisták között lesz a legnagyobb siker.

 ***

A thaiföldi rendőröket nem csak Phuketen kell félteni, azért őket sem ma szedték le a falról. Egy kis mellékesre, minden kártya nélkül, mindig van egy jópofa ötletük. Vagy - A rendőr a legjobb barátom és a segítőm - jeligére megkérik őket egy szívességre. Pontosan ezt tette egy kínai turistalány is, akinek semmi kedve nem volt a zsúfolt bangkoki repülőtéren sorban állni, nem szeretett volna a Pattayára vezető országúton dugókban állni. Egyszóval nagyon sietős dolga volt. Nosza, gondolt egyet és felkínált  400 eurót a reptéri szerveknek, csak azért, hogy kimentsék a kilométeres sorból és rögtön Pattayára escortálják. Így történt, hogy rendőr szirénás kísérettel érkezett a bűnök városába. A dolog annyira tetszett a lánynak, hogy az egész uton filmezett és a videót rögtön megosztotta a YouTube-on. Lett is belőle egy kis balhé, a rendőrfőnök szégyennek jelezte az esetet és rögtön kirúgta a korrupt jardokat. A turistalánynak különben semmi büntetést nem kellett fizetnie, zavartalanul élvezhette a pattayai életet.

 ***

Pattaya az ellentétek városa, már sokszor írtam róla. Idővel azonban revideálnom kell néhány dolgot. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Pattaya, főleg a covid alatt és után, alapos változáson ment és megy keresztül. A thaiföldi hatóságok már régóta iparkodnak a város rossz benyomását felpolírozni és szeretnének inkább vastagabb pénztárcásokat a városba csalni. Eddig nem sok sikerrel. Érdekes módon ebben pontosan a járvány segített, mert a thaiföldi módosabb réteg, főleg Bangkokból, felfedezte a várost. Nem véletlenül, a főváros után itt van legtöbb szórakozási lehetőség - és itt nem csak a bárokra gondolok. Rengeteg új családi program van a városban, az utóbbi években egyre több park nyílt meg és valóban baromi jó, sőt luxus hotelek épültek, amelyekben a családosok is megtalálják a helyüket. Hogy a város szemlélete a thaiok között mennyire megváltozott mutatja, hogy a hétvégeken ma már szívesen látogatott hely, sőt - és ez elképzelhetetlen volt még néhány éve - még az anyák napján is tízezrek jöttek ide. Az augusztusban tartott anyák napján Pattaya a thaiföldi családok leglátogatottabb városa volt. 

Pereputtyal, gyermekekkel a bárok, a prostituáltak, a bűnbandák világában?  Ahol röpködnek a 10. emeletről az expatok mint Oroszországban az oligarchák? Ahol az elkeseredett turisták szerelmi bánatukban öngyilkosok lesznek és hátba lövik magukat? Ahol a nyugati kéjelgő férfiakat az igazi thaiföldi kultúra csak a go-go bárok ajtajáig érdeklik és sétálni csak a Walking Street-re mennek? 

Anyák napja és a Sin City? Majd meglátjuk, hogyan alakul a jövőben a város élete és hogyan férnek meg egymással. Hát kérem szépen, mint már megemlítettem, Thaiföldön semmi sem lehetetlen.

spyhotel_pattaya.jpg

Az új Grand Centre Point Space az első űr-témájú szálloda Thaiföldön. Csak egy példa a sok közül, hogy mennyire változik a város arca és mennyire inkább a vagyonosabb turistáknak szól. Szerintem 1 fénykép nem elég a szállodáról, talán jobb ha akit érdekel az a hivatalos weboldalt nézegetheti:

***

Sokan elkönyvelték egész Thaiföldet, - és ez elsősorban Pattayának köszönhető - hogy az ország semmi más mint egy nagy kupleráj és minden lány egy nagy qurva. Csak csettinteni kell az ujjunkkal és máris sorban állnak a lányok akik egy faranggal enyelegni, sőt mit adj Buddha, házasodni akarnak. Ebből természetesen semmi sem igaz, legalábbis ha elhagyjuk a bárokat és kisétálunk a valódi életbe. Én nem is olyan régen 3 hónapon keresztül csavarogtam az országban és sehol egyetlen kuplerájt, csúnya lányt nem láttam. Nem azért mert nincsenek, nem azért mert szándékosan kerültem ezeket a helyeket, hanem egyszerűen azért, mert nem kerültek az útvonalamba sehol sem. 

Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy  Udon Thani-ban a pályaudvar környékén egy lány megkérdezett, hogy ityeg a fityegőm még, nem szeretnék egy jó estét? Mondtam neki, ezt nem a feleségem előtt kellett volna megkérdeznie, aki máris villogó szemekkel egy konyhakést köszörült. De amit mondani szeretnék, még Pattayán is lehet kellemes,3 hetes szabadságot anélkül eltölteni, hogy a prostituáltakkal kéne foglalkoznunk. Az országban meg pláne.

 ***

Ezen a tényen az sem változtat, hogy gyakran látni fából faragott himbilimbiket, vagy barlangokban, vagy az erdőben,  vagy piaci árusoknál eladásra készen, vagy templomoknál sőt még orvosi rendelőkben is. Mert egy jó pénisz csodákra képes, - legalábbis ezt állítja Thep Pongsawadan csodagyógyító aki egy fafütyülővel gyógyítja a pácienseket. Nincs ebben semmi különös, legalábbis Thaiföldön nincsen. A csodaszer különböző célokra szolgál, attól függően, hogy az ügyfél mit szeretne. A boldogságtól kezdve a szakmai sikereken át a megfelelő partner megtalálásáig, van a repertoárjában minden. Nézőpont kérdése, de működik, abban egészen biztos. A bizonyíték? A saját sikere. Mert vajon jönnének hozzá az emberek, ha az egész egy kamu lenne? Na ugye, természetesen nem. Saját bevallása szerint még a helyi méltóságok is meglátogatják rendszeresen. 

faszdoki.jpg

***

A fapéniszes technikát még sok mindenre felhasználják és egyáltalán nem szokatlan egy meglepően szemérmes országban. Annak ellenére, hogy a szexuális játékok szigorúan tilosak, aláássák az erkölcsöt és több bűncselekményhez vezetnek, mégis a mindenféle méretű, színű és formájú fapéniszek nemcsak megtűrtek, hanem nagyon népszerűek. Erről tanúskodnak a különböző pénisz-templomok, pornó ábrázolások szent templomokban, pénisz nyakláncok, csecsebecsék is. A virslis díszek boldogságot, termékenységet, gyermekáldást szimbolizálnak, megvédenek a gonosz szellemektől.  De tudományos szinten is alkalmazzák.

1972-ben a Táncdalfesztiválon Kovács Kati énekelte az “Add már, uram, az esőt” dalt, amellyel nem csak első lett, hanem  éppen a  rekkenően  forró, száraz időt valódi országos esőzésre változtatta. Lehet, hogy csak véletlen volt, de ki tudja. Mindenesetre a thaiok biztosan hisznek ilyesmiben. 

faszagyu.jpg

Khanchanaburiban, ha éppen szárazság van, felállítanak egy 600 kilós faörömrudat és sürgősen elvégeznek egy misztikus szertartást. Ennek egyetlen célja van, hogy megkönnyeztessék az égi dévákat. Hogyha a könyörgés sikerrel jár, akkor ünnepelni kezdenek és megáldják a szellemeket, táncolnak, énekelnek. Ha nem sikerül, akkor elkezdik szidni a szertartásmester anyját, mert nem jól állította fel a himbilimbit, nem jó irányba mutatott a pénisszobor teteje. Mert ezt már tudományosan évszázadok alatt kiszámították, nem mindegy merre spriccelnek.

folytatás következik

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

spende-1.jpg 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.