Rólam az a rossz hír járja, hogy állandóan szapulom a Thaiföldön dolgozó magyar idegenvezetőket és az u.n. "tanácsadókat". Pedig ez nem igaz, már csak azért sem, mert magyar, vagy egyáltalán külföldi túravezetők nincsenek, Thaiföldön nem dolgozhatnak. És mivel nincsenek, nem szidhatok senkit sem. Én azokra hívom fel a figyelmet, akik ezzel kérkednek és magyarul megmondva, illegálisan kavarnak. 

Legyen vele mindenki tisztában, hogy annak, hogy valaki Thaiföldön idegenvezető lehessen annak nagyon komoly előfeltételei vannak. Röviden de tömören, thai állampolgárnak kell lennie. A thaiföldi Idegenforgalmi és Sportminisztérium által kiállított papírokkal kell rendelkeznie. Az engedély megszerzéséhez el kell végezni egy elismert idegenvezetői képzést vagy tanfolyamot, és sikeres vizsgát kell tenni. Ezt csak elismert thaiföldi intézmények nyújtanak. Ez a képzés magában foglalja - többek között - a thaiföldi történelem, kultúra és földrajz ismeretét. Az egészségügyi követelmények is fontosak, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy idegenvezetőként dolgozhasson. Idegen nyelvek ismerete elkerülhetetlen. Az idegenvezetőknek be kell tartaniuk a magatartási kódexet, amely szabályozza az etikát és a turistákkal való szakmai interakciót. Mindezek mellett fel kell tudnia mutatnia a TAT Lizenz és a Tour-Guide-Lizenz igazolványokat. Egy magyar ebből kiindulóan csak egy thaiföldi, képzett idegenvezető mellett mint - mondjuk úgy - alkalmazott tolmács vagy mint kirándulást szervező dolgozhat. De ehhez is munkavállalási engedély kell. Akik ezekkel a feltételekkel rendelkeznek azokkal nincsen semmi bajom és nagyon szeretem őket. De a többi kóklertől mindig intem a magyar honfitársakat (IS), legyenek óvatosak velük, mert még bajba is keveredhetnek. Róluk többször is írtam, nem szeretném most ismételgetni magamat. Aki türelmesen nekiáll görgetni az oldalamon az megtalálja a posztokat. Most csak annyit, hogy a negatív ismereteim, tapasztalataim nem alaptalanok, az internet tömve van kommentekkel, arcátlan ígéretekkel és pofátlan árakkal. Szóval nem én találom ki őket. Túrákat  Bangkokban, Phuketen, Krabin, Pattayán és a többi helyen egy külföldi nem vezethet, a jegyeket a kikiáltott önkéntes kalauzok (IS) legtöbbször a thaiföldiektől veszik meg. Aztán rátesznek egy lapáttal és ezt te megveszed. Az utak, a szolgáltatások természetesen mind azonosak. Azért majdnem két-háromszoros árat egy napos kirándulásra leperkálni, vagy egy órás telefonos “tanácsadásra” 40-100 eurót fizetni, hogy valaki egy útvonalat összeállítson, nem hiszem, hogy szükséged van. Hogy a szolgáltatásokat meg kell fizetni, az rendben van, senki sem vonja kétségbe. De ennyire levenni a másikat akik bizalommal fordulnak hozzájuk? Kérdőjel. De ki mit szeret.

phuket-phi-phi.jpg

vida_2.jpg

A mellékelt két fénykép szemléletesen mutatja mennyibe kerül egy thaiföldi csoportnál és egy "segítőkész"magyar pajtásnál  ugyanaz a napi túra, ugyanazokkal a szolgáltatásokkal. Tegyem hozzá, hogy a helyi ár (38,39 euró) az internetes, amelyek különben is drágábbak mint helyben. A magyar pedig több mint 100 euró. Ezért mindenkinek azt ajánlom, hogy hasonlítsa össze a kínálatot, vegyen az utcán jegyeket és az árakat alkudozza alaposan le. Lehet, hogy a fele áron megkapja mint a magyaroknál.



Aki szeretné elkerülni a bakikat, a szélhámosokat, a turista csapdákat és még a thai kultúra után is érdeklődik, azoknak szeretettel ajánlom a megjelent E-könyvemet. Rengeteg pénzt, bosszadalmat spórolhattok meg.

Bővebb információért kattints a képre!thaikiestbuch.jpeg