K.AMERY

kaledioskop.jpg

"Nem fityeltél a klimára?"

1.rész

“Másfél hónapja vagyok Thaiföldön de úgy döntöttem hogy én már nem megyek haza. Itt megtaláltam a szerelmemet is. Most már csak azt kell kitalálnom hogy milyen úton módon tudok itt maradni hosszútávon. Sok féle vízum at néztem már de mindenféle okosság érdekel ha valaki bármiféle hasznos információval tud szolgálni. Még akár a házasság is szóba jöhet. Gondoltam már arra hogy csinálok egy vállalkozást vagy bármi üzletet. De én mindenképpen maradok .” 

Nekem nincsen egyetlen posztom sem amelyik arról szólna, hogy hogyan lehet kivándorolni Thaiföldre, hogyan lehet munkát vállalni, hogyan lehet üzletet nyitni, milyen papírmunka kell egy thaiföldivel összeházasodni. Nem véletlenül. Ezek annyira komplex kérdések, annyi mindentől függnek, hogy szerintem akinek ilyen szándékai vannak az kopogjon hivatalos helyeken. Mert ahány ország annyi szokás, ahány tartomány annyi szabályozás, egy papír elintézése még attól is függhet, hogy a thaiföldi ügyintézőnk mit reggelizett. Amikor hasonló kérdésekre nyilvánosan megoldást keresnek és osztják a bölcsességeket, akkor mindig kételkedem a galaktikus kollektíva géniuszában. Egy csoportban, vagy egy neandervölgyi törzsasztal körül senki sem fog ilyen dolgokban végleges és megbízható tanácsot kapni. Mindenki csak a maga tapasztalatait fogja hajtogatni. Ami lehet igaz is meg nem is. Van még a rózsaszínű szemüvegnél rózsaszínűbb szemüveg? 

Nekem nem a kérdésekkel van alapvetően problémám, valamennyire lehet egy intelligens választ adni, hanem a mérhetetlen naivsággal, hogy milyen egyszerű lesz Thaiföldön maradni, megházasodni, dolgozni, vállalkozást indítani. Én most sem fogok egy részletes és “mindenreigaz” posztot megírni, mert egyszerűen nem is akarnék vagy tudnék. De megemlíthetek néhány olyan szempontot, amelyek valóban fontosak lehetnek. Hangsúlyozom, minden garancia nélkül és csak nagyon vázlatosan. Részletekbe nem bocsátkozom, ügyvédi nyelvet, tűpontos jogi kifejezéseket ne várjatok el tőlem.

Ha valaki néhány hét után sokkolóan szerelmes lett Thaiföldbe és annak az egyik virágszálába, annak szerintem semmilyen tanácsra nincsen szüksége. Teljesen felesleges. De jegyezze meg mindenki, hogy Thaiföldön szabadságot csinálni, vagy a thaiföldiek között élni, vagy a thaiföldiekkel együtt élni az nem egy és ugyanaz. Pofázom már két éve. Sokan összekeverik a kellemes januári éghajlatot a májusi hőgutával vagy az októberi állandó viharokkal. Hogy még akkor is minden olyan szép lesz? Mert ami ma rózsaszínű az néhány hét múlva már nagyon színtelen lehet, a felhőtlen napok könnyen beborulhatnak. Nem biztos, hogy jó ötlet ha - “nemfityeltél a klimára”.  De erről később.

sziauram.jpgHa valaki több hónapig szeretné a thaiföldiek vendégszeretetét élvezni, annak több lehetősége is van. Az egyik természetesen az, hogy még otthon megkérvényezünk egy 60 napos turista vízumot. Az online ügyintézés nevetségesen egyszerű és ha már Thaiföldön vagyunk akkor az illetékes immigration irodában még 30 napot hozzá is ragaszthatunk. Máris van 90 napunk. Ennek az a hátránya, hogy ezzel a módszerrel, ami a következő hónapokat illeti, ki is fújt minden. A mai thaiföldi rendelkezések értelmében 180 napon belül mindenki maximum 90 napot maradhat. Kivéve természetesen ha nincsen hosszabb időre vízuma, illetve tartózkodási engedélye. És már ezen a ponton meg is kezdődtek a félreértések. Legyünk vele tisztában, hogy amikor mi elutazunk 2-3-4 hétre Thaiföldre és csak villantjuk a határon az útlevelünket, akkor mi vízum nélkül léptünk be. Ez akkor is igaz, ha ezt, helytelenül,  "Visa on Arrival" nevezik. Helyesebben, a benyomott pecséttel mi kapunk egy 30 napos tartózkodási engedélyt az örök mosoly országában. Ha ezt a lehetőséget 30 nappal meghosszabbítjuk, akkor sem vízumot kapunk hanem tartózkodási engedélyt. Sokan szívesen átruccannak 60 nap után a szomszédos országba, elpöfékelnek a határon egy cigarettát és máris fordulnak vissza. A thaiföldi határon megint kapnak egy pecsétet ami jogosítja őket további 30 napos tartózkodásra. Ezt el lehet játszani kétszer is, vagy ha a 2 hónapos vízummal lépünk be akkor egyszer. Ezt nevezik “border run”-nak, amit sokan a mai napig összetévesztenek a “visa run”-nal. A visa run azt jelenti, hogy kimegyünk Thaiföldről és egy másik országban a thaiföldi követségen egy thaiföldi vízumot újra megkérvényezünk. Végeredményben így vagy úgy össze lehet kaparni összesen 90 napot. Most én tudom, sokan felszisszennek, hogy a border run segítségével több hónapot is el lehet játszani, többször is ki- és be lehet csikicsukizni. Persze, lehet, csak nem legálisan. Ha elkapnak, akkor már be sem engednek. Ezen a tényen az sem változtat, hogy Jóska már százszor eljátszotta. Akinek illegális tanácsok kellenek, az érdeklődje meg helyben, lesznek bőven akik majd lengetik magukat. De ha esetleg baj lesz akkor nem biztos, hogy  hivatkozhatsz a határon Jóskára, aki a füledet ezzel teledumálta. Mert ilyenkor ezek a jótanácsok lapulnak mint a szar a fűben.

borderrun.jpeg

Egy másik lehetőség a hat hónapos és az egy éves vízum. Mind a két vízumnak kemény feltételei vannak. A kemény feltételek alatt többek között pénztárcád vastagságát értem és hatalmas papírmunkát. A szokásos dokumentumok mellett fel kell tüntetni az egészséges anyagi helyzetedet is. Különben ne is kérvényezz. A 6 hónapos vízummal (Multiple Entry Tourist Visa)az utazók többször is beutazhatnak Thaiföldre és egyhuzamban  60 napig tartózkodhatnak. Utána ki kell menni, ha csak 1 napra is, aztán visszajöhetsz máris a következő 60 napra. Hogy ennek az ugrabugrának mi értelme van azt nem tudom, de ez van. 

Akinek sok pénze van, az beadhat egy kérvényt a “Thailand Elite Visa” engedélyezésére. A tagsági költségek 15 500 és  55 000 euró között mozognak, nem mindenkinek találták ki. Ezzel a speciális vízummal 5-től 20 évig terjedően tartózkodhat mindenki az országban és különféle, extra kiváltságokat és szolgáltatásokat kínál, mint pl.  hosszú távú tartózkodási jogot, VIP szolgáltatásokat a repülőtéren, egészségügyi segítséget, szálláslehetőségeket és még sok más teljesen felesleges hülyeséget. De dolgozni ezzel sem lehet. Hogy hány évig lesz érvényes az attól függ, hogy mennyire kopasztod meg a bankszámládat. A meghosszabbítását sem adják ingyen, hát nem tudom kinek mire jó ez. De ki mit szeret.  

Ha már itt tartunk, csak érdekességképpen szeretném megjegyezni, hogy még az is lehetséges, hogy valaki felvegye a thaiföldi állampolgárságot. Ami az első pillanatban egy abszurd és “miafrancnak” ötletnek tűnhet, másodszorra, akik véglegesen szeretnének kivándorolni, egy átgondolásra méltó lehetőség is lehet. Több előnye is van de a feltételek nagyon kemények. Az egyik vizsgapont, hogy szépen kivülről el kell énekelned  a thaiföldi himnuszt. A többi feltételt már fel sem sorolom.

vizum.jpeg

A legtöbb betelepülő külföldi Thaiföldön az 1 éves vízumot (Non-Immigrant-O-Visa) kérvényez, amelyet sokan tévesen “nyugdíjas vízumnak “ is neveznek. De ez a megnevezés sem korrekt, mert ezen belül is különbözö kategóriák vannak és nem muszáj feltétlenül nyugalmazottnak lenned, elég ha betöltötted az 50. életévedet. A feltételek elég komolyak, de nem lehetetlenek.

Színes útlevél kopi, legalább 6 hónapos érvényességgel. Biometrikus, színes, 6 hónapnál nem öregebb útlevélfénykép.  Nyugdíj igazolás, 1700 euró havi netto összeggel vagy 1700 euró állandó havi jövedelem, vagy állandóan 20 000 euró a bankban. Talán kevesen tudják, hogy ezeket az összegeket el is lehet osztani, vagyis pl. elég 800 eurós havi bevétel és 10 000 euró a bankban. Lakóhely igazolás, 3 hónapnál nem régebbi bűnügyi nyilvántartási igazolás Egészségbiztosítás.

...és még attól függően ki és mi vagy te, melyik kategóriába kérvényezel, lehetnek újabb kérdések.

Ha megkaptad a nyugdíjas vízumot akkor ne örüljél nagyon, mert engedély nélkül ezzel sem dolgozhatsz. A vízum típusától függően vagy 90 naponta hosszabbítod vagy be kell jelentkezned, ha külföldre utazol kirándulni akkor újrabeutazási engedélyt kell kérned. Ezt a vízumtípust, illetve most már a tartózkodási engedélyt, évente meg lehet és kell hosszabbítani. Ennek Visa Extension a neve és a legtöbben ezzel a lehetőséggel évtizedekig Thaiföldön élnek.

Nagyjából ezek a legfontosabb és leghasználtabb vízum típusok nagy vonalakban a közlegényeknek. De ez nem azt jelenti, hogy több fajta nincsen. Szerintem a világon nincs még egy ország ahol annyi különböző vízum lenne mint Thaiföldön. Van ilyen, olyan, amolyan, lehet válogatni ki mit szeret. Csak az a baj, hogy senki sem tudja igazán melyik mit jelent. Gyakran még a thaiföldi szervek sem és az áprilisi időjárás szerint értelmezik. 

De térjünk vissza az eredeti kérdéshez, hol is tartottunk?

Ja igen, az üzletkötésnél  -  “Gondoltam már arra hogy csinálok egy vállalkozást vagy bármi üzletet.”  

unternehmen.jpeg

Ez nem is lenne rossz gondolat, mert ezzel egyszerre két legyet is nyakon csaphatunk. Ha van munkánk vagy egy működőképes üzletünk, akkor sokáig Thaiföldön is maradhatunk. A másik előnye, hogy valamiből mégis élni kell. De egy nagyszerű gondolat megvalósítása nem biztos, hogy egyszerű lesz.

Legyen vele mindenki tisztában, hogy munkavállalási engedély nélkül egy külföldi semmilyen munkát nem vállalhat el. Munkavállalási engedélyt turisták nem kapnak, még mint szamaritánus sem szorgoskodhatsz. A szomszédos komának a farmján a duriánt szüretelni segítened is tiltott munkának számíthat.  Még akkor is ha csak egy tányér levest kapsz érte. Azt pedig mindenkinek tudnia kell, hogy minden pénzt hozó tevékenység munkának minősül, és munkavállalási engedélyhez van kötve. És ha azt írom, hogy minden pénzt hozó mesterkedés, akkor azt szóról szóra úgy is kell értened. Sokan megpróbálnak mint internet blogger, vagy önkéntes médium sztár, vagy online shopos egy kis honoráriumot összekoldulni, de - meglepetés - ezek sem engedélyezettek. Thaiföld nem Európa, itt teljesen más törvények, rendelkezések uralkodnak és eljárások, büntetések vannak. 

“Ha külföldiként szeretne pénzt keresni a TikTokkal vagy bármiféle más online tevékenységgel Thaiföldön, fontos, hogy rendelkezzen munkavállalási engedéllyel. Ugyanis minden pénzt hozó tevékenység munkának minősül, és engedélyköteles. Munkavállalási engedély nélkül illegális lenne a TikTokkal pénzt keresni Thaiföldön” - (Forrás: Thai Generalkonsulat München)

Ez pontosan azt jelenti, hogy az online sutyi pénzkeresés is illegális.

online_melo.jpeg

Lehet értetlenül csóválni a fejet, lehet vitatkozni, - de ez van. Most ne kezdjük el, hogy hányan feketén, jogellenesen keresik a napi betevőjüket. Mint már fentebb említettem, én csak a legális lehetőségeket említem meg. 

A jövő héten röviden elmesélem, hogy milyen legális munkalehetőségek vannak egy külföldinek, a házasság egy thaiföldievel mennyire könnyíti meg a thaiföldi vízumot, vagy nem, és miért kell fityelni a klímára.

Folytatás következik.

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.