K.AMERY

kaledioskop.jpg

Esős évszak Thaiföldön

Thaiföld éghajlata tulajdonképpen három évszakra osztható. De már rögtön az elején megjegyzem, hogy az időjárást megbízhatóan előre megjósolni Thaiföldön sem lehetséges, a globális klímaváltozás itt is össze-vissza dobált mindent. Előfordulhat, hogy amíg egy sziget keleti részén szakad a zuhi addig a másik részen, alig néhány kilométerre, trópusi napsütés van. Nagyjából mégis elmondható, hogy a forró évszak márciustól májusig, júniusig tart. Én személy szerint nem szeretek ezekben a hónapokban Thaiföldön lenni, mert nekem túlságosan is tüzes, a napsütés nagyon szúrós, szinte felégeti a bőrödet. Ráadásul a levegő is szennyes, ezekben a hónapokban égetik fel mindenhol a földeket, a levegő néha átláthatatlan szürke. Idén márciusban Chiang Maiban (IS) a füsttől még 20 méterre sem lehetett ellátni, jó szórakozást kívánok. 

smog_ching_mai.webp

Az esős évszak májustól, júniustól októberig tart és utána kezdődik az “igazi szezon”, a remélhetőleg mérsékeltebb hőmérsékletű száraz időszak. Nem csoda, hogy a legtöbb turista novembertől februárig érkezik. Pedig ezekben a hónapokban az árak a turistáknak alaposan felmennek és a nevezetességek országszerte a tömegtől elviselhetetlenek. Érdekes módon, a mai napig, sokan félnek az esős hónapokban Thaiföldre utazni, amit én személy szerint csak nagy fenntartásokkal értek meg. A zivataros hónapoknak nem csak hátrányai hanem előnyei is vannak és én biztosan nem beszélnék rá senkit arra, hogy kerülje el messze most Thaiföldet. Kétségtelen, ha bekopog a monszun akkor előfordulhat, hogy napokig, sőt hetekig szünet nélkül szakadni fog az eső, de megnyugtatok mindenkit, hogy nem mindenhol és valójában  nem mindig. Ilyenkor jobb az ország más részeibe átutazni, pl ahol Koh Samui fekszik, errefelé a monszun csak később, inkább novemberben érkezik meg. 

Nagy általánosságban elmondható, hogy a zuhik délután kezdődnek és legkésőbb éjjel be is fejeződnek. Reggel már verőfényes napsütésre ébredünk. Ettől függetlenül, való igaz, hogy 1-2 órás zivatarok minden nap lehetnek és a páratartalom különösen magas és nedves. Az sem ritka dolog, hogy annyi csapadék esik le egyszerre, hogy derékig járhatunk a vízben és az utcán csónakázni lehet. Sok thaiföldi ilyenkor még halakat is kerget, ahol eddig a gépkocsik parkoltak most halászhálók feszülnek.

utca_tele_vizzel.jpg

A magas hullámokban fürödni sem lehet, sznorkelezni meg a zavaros tengerben pláne nem, a strandok most sokkal szemetesebbek. Sok nemzeti park biztonsági okokból bezár, sok hajójáratot érthetően a következő napokra áttesznek. Véleményem szerint az esős hónapok legnagyobb hátránya, hogy a rengeteg moszkitó az idegeidre megy és a dengue-láz fertőzések száma alaposan megnövekedik. Sokan ezt nagyon lebecsülik és azt tévesen arra gondolnak, hogy Bangkokban egy trópikus betegség nem lehetséges. Ebből sajnos semmi sem igaz. Azt is muszáj megemlítenem, hogy a monszun alatt valódi természeti katasztrófák is előfordulnak, földcsúszások, árvizek, szélviharok sajnos nem ritkák, sok szabadságot már elmostak.

 

A másik oldalon az esős évszaknak rengeteg előnye is van. Az egyik legkellemesebb, hogy az árak lezuhannak, a hotelek üresen állnak, lehet válogatni és alkudozni, sokkal kevesebb turista van. A természet sosem olyan tarka és kellemes mint most, a vízesések nem csak csorgadoznak, minden zöld, virágos és illatos. Az forró és elviselhetetlen klímának vége, egy hűsítő és a levegőt tisztító zuhinak nincs senkinek ellene. Soha máskor nem lehet olyan szép fotókat csinálni mint most, főleg a habos felhőkkel a háttérben. 

 

Mindenesetre jobb ha mindenki figyelembe veszi, hogy Thaiföld  különböző tartományaiban, ami az időjárást (IS) illeti, alapos különbség vannak. Talán egy szigeten jobb nem előre lefoglalni 2-3 hétre egy szállást, talán most jobb lesz rugalmasabbnak lenni és nem sokat előre tervezni. Bangkokba megérkezve lehet chekkelni hol és merre van napsütéses és a regionális időjárási viszonyoktól függően dönteni a következő úti célról. Az egy helyre fixen lefoglalt nyaralások nem biztos, hogy jó ötletek lesznek. eso2.jpgAkik éppen most vannak Thaiföldön, azoknak van két tippem is, amelyek csak az esős évszakban érvényesek.

A Chaiyaphum tartományban most virágoznak a sziámi tulipánok. A Pa Hin Ngam Nemzeti Park talán a legjobb hely a virágok megtekintésére, fényképezésére. A park nagyon népszerű a hétvégi kirándulók körében a virágokon átvezető ösvények és a furcsa külsejű sziklaalakzatok  és a kilátás miatt. Ezt a kilátást "Sud Phaen Din" - "A Föld vége" néven ismerik és egyedülálló Thaiföldön.

 

Raftingózni ugyan egész évben lehet, de természetesen a leggyorsabb és legizgalmasabb kalandok most lehetségesek. Chiang Maitól nem messze, a Mae Taeng folyó 10 kilométeren keresztül vérpezsdítő raftingélményre invitál az őserdőn keresztül. A Baan Anatta Resort 3 órás túrákat szervez.

 

Akárhogyan is van, Thaiföldön az esős évszakban sem fog unatkozni senki sem. Ha máskor nem, most meglátogathatunk több nagyon érdekes múzeumot, vagy végigcsodálhatunk több shopping centrumot. Vagy csak kiülni egy üveg sörrel az erkélyre és csodálni ahogyan szakad az ég a fejünkre.

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.