K.AMERY

kaledioskop.jpg

Mookata

Véleményem szerint Thaiföld egyik legjellegzetesebb és legjobb étele a Mookata, vagy másképpen írva Mu Kratha. Ebben a kajában benne van minden amit a thaiföldiek szeretnek. Sanuk (vidámság), sabai, (dobd el magad kényelmesen), suay (az étkezés szépsége), jó társaság, csevegés, ücsörgés és lazítós időtöltés pompás, változatos ételekkel, amelyekről olyan szép mobil fényképeket lehet kattintani. Minden thaiföldi benne.

A mookata egy Koreából bevándorolt asztali grill specialitás, két részből áll, mondhatni a sütős és a leveses fondue keveréke. A grillezőt, de egyben főzős edényt, körbeüli a társaság és mindenki kedve szerint azt süt és főzöcskézik amihez éppen kedve tartja. A vékonyra vágott húst, szalonnát, tengeri gyümölcsöket lehet grillezni vagy főzni, a leveses részbe zöldséget, tésztát tenni. A nyalánkságokat csípős szószok kerekítik ki. Egy igazi társasági kaja amit szilveszter estéjére ajánlok.

A hozzávalókat szinte felsorolni is lehetetlen, röviden, minden amit sütni vagy főzni lehet. Húsok, mint csirke, marha, sertés, máj,  hal, szalonna, tengeri gyümölcsök, tojás, zöldségek, gomba, korianderzöld, hagyma, újhagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, chili. Ehhez jönnek a fűszerek mint szecsuáni bors, citrus gyümölcslé, pálmacukor, halszósz, szezámolaj, szójaszósz, méz. És még sorolhatnám, kígyó, béka, tücsök, bogár. 

1_38.jpg

2_1.jpg

A sütéshez, főzéshez sem kell 5 csillagos szakácsnak lenni. Már csak a speciális, pont erre készült edényt kell az asztal közepére tenni. Többféle változata van, a koreaiak inkább gázzal forrósítják fel, thaiföldön a faszenest kedvelik inkább. De lehet otthoni használatra elektromost is vásárolni, ami semmivel sem marad le az eredetitől. Thaiföldön ez a gourmet étel mint a futótűz elterjedt, az utóbbi években rengeteg mookata étterem Thai BBQ Buffet néven nyílt,  több és kevesebb sikerrel. Kétféleképpen kínálják az éttermekben, vagy all-you-can-eat, ahol minden hozzávalót egy büfés részben korlátlan mennyiségben a tányérodra lapátolhatsz, vagy kész menüt rendelsz. Az első változat természetesen sokkal népszerűbb. Árban sem fognak ezek az éttermek senkit kiütni, 200-300 baht elég lesz.

Sajnos el kell mondanom, hogy én gyakran nagyokat csalódtam, mert ezt a kaját csak elsőosztályú és friss árukból érdemes összeboronálni és nem pedig rágós és kiszáradt húsokból vagy lekókadt zöldségekből. Gyakran nem sok választott el attól, hogy az egészet beleborítsam a szemétbe. Szóval ha vásárolod a hozzávalókat akkor ne az ócska európai szarokat vigyed haza, hanem látogasd meg Marcsi nénit és Jóska bácsit a hazai piacon. Nem fogod megbánni, a hasad fogja megköszönni.

A húsok, zöldségek mellé különböző szószokat szolgálnak fel és természetesen chiliszósz egy asztalon sem hiányozhat. Egy barátságos chiliszószt nem is nehéz kutyulni. 

Egy tucat chilipaprikát, 6 fokhagymát, 2 kövér paradicsomot, egy pici gyömbért pasztára pofozunk, egy fazékban pici rizsecettel, cukorral, sóval ízesítjük. Nem baj ha édes lesz. Az egészet 10-15 percig közepes forrón összefőzünk, turmixoljuk és kész is van. De felőlem bármilyen más szószt is az asztal közepére tehettek, legyen az fokhagyma- paradicsom- paprika szósz, ki mit szeret.

4.jpg

mookata.jpg

412987440_2880708218752456_4957469124499909915_n.jpg

Most már tényleg nincsen más hátra mint előre, az asztalt körülülni, a mookata edényt óvatosan, hogy a többiek ne vegyék észre, magunkhoz közelebb húzni. Miután kicsempésztük a legfinomabb falatokat, a grilles részre fektetjük  és sütni kezdjük vagy a levesbe pottyantjuk. Néhány perc múlva már lehet is mindent enni.

Köretnek thaiföldi jázminrizst ajánlok, de senki sem fog megsértődni ha egy friss bagettet szolgáltok fel. 

Boldog új évet kívánok mindenkinek, maradjatok egészségesek!

A mellékelt fényképeken a thaiföldi faszenes  és az elektromos mookata grill látható.

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

spende-1.jpg 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.