K.AMERY

kaledioskop.jpg

Pad Krapao Moo

 
Nincs egy étterem Thaiföldön, egy piaci ételes, kifőzde, ahol nem lehet Pad Krapao Moo-t lakmározni. Az egyik legnépszerűbb étel a hazaiak körében (IS), magyarul talán mint “ sertéshús bazsalikommal összekutyulva” tudnám nevezni. Ne zavarjon senkit, hogy a magyar fordításom elég bénára sikerült, mindenesetre jelzi, hogy az elkészítésnél mi a legfontosabb. Már a nevéből is kiderül, hogy a bazsalikom, a sertéshús elengedhetetlen és a kaját elkészítése közben kavargatni kell. A konyhai munka nem fog megerőltetni senkit, csak be kell tartani néhány aranyszabályt. 
A legfontosabb alapszabály, hogy nem mindegy milyen bazsalikomot használunk a főzéshez. A mi hazai, inkább édes fűszernövényünk ebben az ételben nem fog sikert aratni, ebben az esetben ne is kezdj el szakácskodni. Ezért sokan azt gondolják, hogy a thaiföldi bazsalikom az nagyon jó lesz. De ez sem teljesen korrekt, mert több fajta thai bazsalikom is van. Az egyik kicsit édes, a másik kicsit citromos és a harmadik enyhén szegfűszeg és szegfűbors ízre emlékeztet. Pontosan az utolsó ideális a mai menünkhöz, a bai krapao, holy bazsalikom, magyarul thaiföldi szent bazsalikom. A nevét valószínűleg onnan kapta, hogy hagyományosan fontos szerepet játszik vallási szertartásokban, gyakran a templomok kertjeiben termesztik és gyógyító hatása miatt nagyra értékelik. A hinduk a mai napig a házak előtt díszes cserépben termesztik, a hitük szerint isteni védelmet jelképez. Thaiföldön hagyományosan a jólétet és a szerencsét hozzák vele kapcsolatba.
A Pad Krapao másik fontos hozzávalója a darált hús. De nem ám akármilyen ócska, “több a víz bennem mint a hús” európai moslék, hanem tessék kimenni Jóska bácsihoz a hazai piacra és ott a szemünk előtt fél kiló jó kövér magyar malachúst frissen ledaráltatni. Lehet ugyan marha vagy csirke darált is, de az eredeti thaiföldi mindig sertéshúsból van. De ki mit szeret.
A hozzávalók még 3-4 chili paprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, ízlés szerint 1-2 evőkanál, hal-, osztriga és szójaszósz, - és kezdődhet a forgatás.
A fokhagymát, a chilit finomra vágjuk és belehajígáljuk egy mozsárba. Jól összedögönyözzük őket. Egy wokban, vagy egy serpenyőben semleges ízű olajban megpirítjuk a hagymát, utána a fokhagymát és a chilit amíg szépen illatozni nem kezdenek. Ha már ég a szemünk, nem látunk a könnyeinkből és levegőt sem kapunk, a füstjelzők meg köhögni kezdenek, akkor morzsoljuk a darált sertéshúst a pasztához és egy kevés cukorral süssük át jól az egészet. Legkésőbb most kiderül, hogy miért kell elsőosztályú darált hús, mert az elkényeztetett dekadens európai már úszkálna a vízben. Állandó kevergetés közben a megsült húshoz hozzápasszoljuk a szószokat, egyet rottyantunk rajta. Ha minden megérett, akkor most jöhetnek a thai szent bazsalikom levelek. Akit érdekel, ázsiai kígyóbab nagyon illik ehhez a kajához, lehet 1-2 darabot apróra vágva belekeverni. Még egyszer felforrósítunk mindent és kidüllesztett mellel tálalhatunk is a vendégeknek.
pad.jpg
pad2.jpg
Köretnek thai jázmin rizst ajánlok, amit természetesen só nélkül főzünk meg. Thaiföldön különben nem villával hanem kanállal (ritkábban pálcikával) esznek, a villa csak arra való, hogy a kaját a kanálra rálapátoljad. Én személy szerint nem szeretem tükörtojással és uborkával, de hagyományosan a Pad Krapao ilyen köretekkel van felszolgálva. Ezért én mindig kétféle tányért teszek az asztalra. Én, a 190 centimmel, a picit kapom, a tökmag feleségem pedig a nagy és sokkal gazdagabb adagot. Hogy hová tűnik el benne az a sok kaja? De lassan rájövök, hogy ő egy meganer. Mindenből sokat eszik ami mega fincsi.
 
 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

spende-1.jpg 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.