K.AMERY

kaledioskop.jpg

Curry

Hogy a thaiok nagyon szeretnek enni és állandóan tömik a fejüket, az ma már senkinek sem lehet meglepetés. Thaiföldön egy óra semmi másra nem jó, mint jelezni a thaiföldieknek, hogy mikor érkezik meg a következő express étrend. A gonosz nyelvek nem véletlenül állítják, hogy már evés közben mindenkinek a következő étkezési lehetőség jár a fejében. A konyhaművészetük ismeretében ez nem  is csoda, ki és mit is vethetne a szemükre.

thaimindigeszik.jpg

A thai curry ételek a legismertebb és legnépszerűbb ételek közé tartoznak, nem csak Thaiföldön, hanem az egész világon. Nem véletlenül, a friss alapanyagok, a zamatos zöldségek és az egzotikus fűszerek kombinációja, tökéletes egyensúlya. Egy jó curry mindig  egyszerre édes, savanyú és csípős. A név maga valószínűleg a tamil "kari" vagy a malayalam "karri" szóból eredhet, talán mint fűszeres mártás vagy étel lehetne lefordítani. A változatos, rafinált kaják széles körét jelenti a dél-délkelet-ázsiai országokban, melyek gyakran bonyolult és több tucat fűszert és összetevő keveréket tartalmaznak. A ételek eredete az ősi Indiában gyökerezik, ahonnan a kereskedelem és a migráció által terjedt el a többi régióba. Thaiföldön az idők folyamán saját és egyedi curry változatok születtek meg, melyek helyi összetevőkre és ízekre támaszkodnak. Ha a világ éttermeinek étlapjait nézzük, azt hihetnénk, hogy a thai curry csak három változatban, csak zöld, piros és sárga színben létezik. De ez nem igaz, curry étel annyi van ahány konyha, ahány szakács, és mindig más az aromája. Gyakran ugyanabban az étteremben már másnap. De a legfontosabbak valóban …

A zöld curry (Kaeng Khiao Wan). A zöld curryt zöld chilivel készítik, melynek jellegzetes színét köszönheti. Gyakran csirkével, zöldségekkel és kókusztejjel készítik. A legerősebb változat.

A piros curry (Kaeng Phet). A piros curryt piros chilivel készítik, és gyakran vörös-, mint például marha vagy kacsahúsból. Általában fűszeresebb, mint a zöld curry, de nem csípősebb.

A sárga curry (Kaeng Kari). A sárga curry elengedhetetlen része a kurkuma, amitől a jellegzetes sárga színt kapja. Általában enyhébb ízű, édesebb és gyakran krumplival és hússal vagy tengeri gyümölcsökkel tálalják.

Valaki valamikor elterjesztette a hírt, hogy a curry a világra jövetelét a kolóniás angolok lustaságának köszönheti, akik Indiában nem akartak több tucat fűszer kutyulásával sok időt vesztegetni. Ebből természetesen történelmileg semmi sem igaz, valójában a curry a dél-ázsiai, különösen az indiai konyha hagyományaiból származik. Hosszú történelme van, mely jóval túlmutat a koloniális időkön. Ami talán a legenda eredete lehet, hogy az angolok egy praktikus módszerre rájöttek. Hogy otthon reprodukálják az indiai konyha bonyolult fűszerkeverékeit és ezzel felpofozzák a brit konyha dögunalmas ízét és zamatát, kitalálták a curryport. Ennek az igénynek a jegyében elkezdték előállítani a zacskós fűszerkeverékeket, amelyekbe egy sor összetevőt belegabalyítottak. Például kurkumát, koriandert, köményt, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, amelyeket általában indiai konyhában használnak.

curry.jpeg

A currypor lehetővé tette a britek számára, hogy kényelmesen az indiai konyha ízeit ételeikbe varázsolják, anélkül, hogy minden alkalommal 30-40 fűszert külön-külön minden főzőcskézés előtt munkaigényesen összekutyulnának. Ezeket a keverékeket aztán tonnaszámra összelapátolták, és így zsákba pakolva a szállításuk a világ minden más pontjára is sokkal egyszerűbb lett. Manapság számos currypor vásárolható a boltokban, melyek ízben és intenzitásban alaposan különböznek egymástól. Ne zavarjon senkit, hogy az eredeti currykeverékekhez nem sok közük van. Mégis ma  elengedhetetlenek és a fűszeres currypasztákkal  közösen valóban nagyon praktikusan felhasználhatóak a modern konyhákban. Akik szeretik az ázsiai ételekkel otthon a vendégeket meglepni, azoknak az ételízesítő  polcon nem hiányozhat.

A mai receptben nem foglak untatni, hogy hogyan kell szakszerűen több tucat fűszert összekeverni és erre nincs is szüksége senkinek. Elég ha a sarki önkiszolgáló boltban vesztek egy zacskó sárga curryport, a segítségével is lehet egy remek thaiföldi egytálételt az asztalra varázsolni. 

Csirkehús ananásszal sárga curry szószban 

Hozzávalók

400 gramm apróra vágott csirkehús

400 ml kókusztej

2 evőkanál sárga currypor

1 konzerv ananász

1 limetta

1 piros kalifornia paprika csíkokra vágva

1 pici halszósz

cukor

(ez csak az alapreceptje egy fincsi thai sárga curry ételnek, a hozzávalók igény szerint változhatnak)

Egy nagyobb serpenyőben közepesen forró olajban megsütjük a  csirkehúst. Rátesszük a curryport és ügyesen, nem sokáig  megpirítjuk, különben keserű lesz. Mehet rá a paprika. Néhány pillanat után felöntjük a kókusztejjel és mindent kicsit sűrűbbre összerottyantunk. Már csak az ananász szeleteket kell hozzáadni és kezdődhet a végleges ízesítés. Kevés halszósz, szükség szerint cukor és só, az ananász konzerv és a limetta leve, és hipp-hopp, kész is van minden. Azt már mondanom sem kell senkinek, hogy közösen jázmin rizzsel tálaljuk fel.

karcsicurry.jpg

Akiknek nincs elég ideje a kanalazásra mert valahol talán időpontja és stresszben van, annak a figyelmébe ajánlom a legújabb thaiföldi trendet. Egy furfangos motorkerékpár lehetővé teszi, hogy a kaját nyugodtan útközben is belapátolhatjuk.

kajamotoron.jpg

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.