K.AMERY

kaledioskop.jpg

"NEM FITYELTÉL A KLIMÁRA!"

2.RÉSZ

Másfél hónapja vagyok Thaiföldön de úgy döntöttem hogy én már nem megyek haza. Itt megtaláltam a szerelmemet is. Most már csak azt kell kitalálnom hogy milyen úton módon tudok itt maradni hosszútávon. Sok féle vízum at néztem már de mindenféle okosság érdekel ha valaki bármiféle hasznos információval tud szolgálni. Még akár a házasság is szóba jöhet. Gondoltam már arra hogy csinálok egy vállalkozást vagy bármi üzletet. De én mindenképpen maradok .” 

8gs3ua.jpg

Mondjuk alapszabálynak kéne lennie, hogy ha szeretnénk huzamosabb ideig Thaiföldön dolgozni, akkor nem ártana egy jó munkahely. A munkaadóval meg is kéne értetni magunkat, elbeszélgetni vele arról hogy hogyan ityeg a fityeg. Ha thaiul nem tudsz akkor egy alapos angol nyelvtudás segíthet. Mert csak uk-muk-fukkal nem lehet egy munkahelyen intelligensen dolgozni. Azt is illik tudni, hogy a külföldiek számtalan foglalkozást nem vállalhatnak és nem lesz ezekben a szakmákban egyetlen hülye thai sem aki téged alkalmazni fog.

Ilyen és hasonló melókra nem kapsz engedélyt. Többek között - mezőgazdasági, kézművességi, építészeti, gépszerelési, eladói, szobafestési, hangszergyártási, drágakövekkel és arannyal, ezüsttel kapcsolatos munkák, jogászi eljárások, de nem lehetsz szabó,  fodrász, kozmetikus, szemetes és hoppá - idegenvezető sem. Lényegében elmondhatjuk, hogy semmiféle munkát nem vállalhatsz, amelyet egy hazai thaiföldi is el tud végezni. 

Hogy ez mennyire bonyolult lehet, csak egy példa. Thaiföldi házastársad van, van egy szép és takaros éttermetek. Az egész a thaiföldi oldalbordád nevén fut, még akkor is ha te finanszíroztad illetve tartod egyenesben. A thaiföldi törvények szerint egy partner vállalkozásnak csak akkor adnak zöld utat, ha van egy thaiföldi társtulajdonos, akihez a vállalkozás, üzlet minimum 51% tartozik. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy nem te vagy a főnök és az életed párja téged bármikor kirúghat. Na, ok, hadd ne legyek ünneprontó, nagy a szerelem, az üzlet is gördülékenyen megy. Ebben a vendéglőben - hangsúlyozva te fizetsz mindent és az élettársad nevén megy - te nem dolgozhatsz. Illetve, te megfőzheted a székelykáposztát a vendégeknek, mert arra nem találni egy képzett thaiföldi kuktalegényt, de ezzel ki is fújt minden tevékenységed. A megrendelt ételt nem szolgálhatod fel, nem mosogathatod el a piszkos tányérokat, nem takaríthatsz, még záráskor a rolót sem húzhatod le. Ezeket a dolgokat (elméletileg) csak egy thaiföldi végezheti el. A saját éttermedben. 

kochin_thailand.jpeg

Hogy ne keseredjél el teljesen, vannak állások amelyeket külföldiek is betölthetnek, sőt keresik is őket. A legtöbben  a turizmusban, vagy mint nyelvtanár, vagy az informatika területén horgonyoznak le. Főleg a turisztikai övezetben, a turista szolgálatban egyre többen tolonganak, vagy mint búvár kundok, vagy mint kincskeresők, vagy mint tolmácsok, vagy mint tour leader-ek. Az angol tanárok iránti igény jelentős, de megfelelő végzettségű német, francia  tanárok is keresettek. Akinek szerencséje van és a nyelvet valóban tökéletes szinten beszéli, mint magántanár elég szép jövedelemre tehet szert. Azt szerintem meg sem kell említenem, hogy diplomás, valóban kvalifikált és intelligens szakembereket tárt karokkal várják, egy jó munkahelyet találni nem lesz gondjuk. Online vagy a thaiföldi és az európai újságokban nincs hiány álláshirdetésekben, gyakran csábító kondíciókkal. Komolyabb hotelek, bárok, éttermek szívesen alkalmaznak nyugati managereket, vagy képzett italkeverőket, szakácsokat. Ha szerencséd volt és találtál egy frankó munkahelyet, akkor összeteheted a kezedet, mert normálisan a munkaadód elintéz majd mindent. Beleértve a vízumot és a munkavállalási engedélyt is. Neked most csak picit várni kell az engedélyekre.

Ha tényleg hosszú időre, vagy mit add Buddha, örökre Thaiföldre szeretnél költözni és van egy jó ötleted is a hülyeségek helyett, akkor egy saját cég alapítása is szóba kerülhet. Normálisan három (fő)lehetőség közül (IS) válogathatsz, legalábbis mint közönséges halandó. Minél nagyobb a bankszámlád annál szélesebbre tágulnak a kiskapuk.

Az egyéni vállalkozással csak az a baj, hogy ezt a céget csak thai állampolgár alapíthat. Gyakori a bártulajdonosok, a kisebb éttermek, hotelek és más mütyürke vállalkozások körében. A thaiföldi partnered nevén fut minden, neked az anyagi támogatáson kívül semmi szereped, jogod nincsen. Erre a vállalkozásra hiába hivatkozol, nem kapsz sem vízumot, sem munkavállalási engedélyt. Ha a partnered kiteszi a szűrödet akkor semmit sem tehetsz, le is út, fel is út. Találkoztam életemben nem is eggyel, általában kifosztva, lyukas gatyában koldulva.

A Partnership Limited egy olyan üzleti forma, amely talán a leggyakoribb és a legértelmesebb a farang-thai kapcsolatok számára. A thaiföldi partner 51%-kal ugyan a főnök papíron, de a külföldi a 49%-kal partnerként és a nevével szerepel az üzleti szerződésben. Ennek az alapján kap bevándorló vízumot és munkavállalási engedélyt is. Az ügyintézést érdemes egy megbízható ügyvédre bízni, de aki kiismeri magát a labirintusban az maga is el tud intézni mindent.

A Thai Company Limited egy vállalkozási forma, ahol először is 1 millió baht tőkét fel kell villantani, de a működés beindításához még 1 millió utánpótlásra szükség lesz. Ez pontosan azt jelenti, hogy a Thaiföldön működő vállalatnak legalább 2 millió baht alaptőkével kell rendelkeznie. Ez a forma inkább nagyobb vállalkozások megalapításánál, befektetőknek lehet érdekes és előnye, hogy a külföldit egyedüli aláírási joggal lehet felruházni, vagyis döntésjoga lesz. Ezentúl dicsekedhet a Managing Director címével. A csapatnak minimum 3 személynek kell lennie. Ha "Non Thai Company" akkor egy thai partner nem feltétlenül szükséges.

Összefoglalva, egy külföldinek lehetséges dolgozni, üzletet nyitni, ha megfelel a törvényes előírásoknak. Az alap, érvényes vízum és munkavállalási engedély, nyelvtudás pedig nem lesz ártalmas. És természetesen egy mosolygós anyagi fedezet, koldus Bercik ne is jelentkezzenek.

Sokan azt gondolják, hogy ha egy thaiföldi állampolgárral házasságba lépnek, akkor könnyebben és véglegesen az országban maradhatnak. De ez sem korrekt, sőt egy elég szép nagy tévedés. Egy házassági Non-Immigrant-O-Visa is csak egy évig érvényes, és mindig meg kell hosszabbítani. Kell 10 000 euró állandóan egy thaiföldi bankban, vagy minimum 1000 euró állandó havi bevétel, pl. nyugdíj. Válás, halálozás esetén megszűnik és kezdhetsz mindent elölről megint. Ha egyáltalán lesz rá időd és korábban ki nem rúgnak. Természetesen - meglepetés - egy érvényes és állandó házasság egy thaiföldivel is kötelező. Ahhoz pedig egy értelmes, aranyos és önzetlen asszonyka vagy férjecske is kéne. 

heirat.jpeg

“Megvilágosodtam rájöttem miben mások az ázsiai csajok. .. Ego, nincs egojuk bazki… Egész thaiföldi kellett jönnöm hogy kincset találják a világban… Szóval ti nem érzitek azt hogy én mennyi szeretetett kapok ettől a lánytól és törődést. Az ahogy bújik hozzám azt csak én érzem és én tudom a jelentését nem ti vagytok itt hanem én.”

Én mindig dührohamot kapok ha hallom vagy online olvasom, hogy Thaiföldön pillanatok alatt lehet találni egy tündéri és önzetlen asszonykát, pakoljatok, gyertek, itt még igazi nők, ego nélkül élnek. Itt megtaláljátok akit mindig hiába kerestetek. Ezekből a mind az európai mind a thaiföldi lányokat lealázó aszociális állításokból semmi sem igaz. Egy komolyabb, mély kapcsolatot Thaiföldön ugyanolyan nehéz találni, mint bárhol máshol a világon. Sehol sem teremnek a életreszóló menyecskék a fákon, akik jöttmentekre várnak. Ne hidd el a történeteket, hogy már másnap valakire rámosolygott a szerencse és az Ámor nyila mind a kettőjüket szíven, vagy inkább tökön szúrta. Ebből a legtöbbször annyi igaz, hogy megismertek egy bárban vagy a sarkon egy prostituáltat. Még szerencse, hogy a fáradhatatlan médiás 3 hét után nyomban közölte a tömegtájékoztatás galaktikus univerzumában, hogy - “Itt megtaláltam a szerelmemet is… Még akár a házasság is szóba jöhet. ” - Mindenki fellélegezhet. Ne zavarjon senkit, hogy alig néhány nappal később ugyanaz a posztosztó gusztustalan részegen, alpárian káromkodva és köpködve a pattayai örömnegyedben az anyját szidta a szerelmének és minden más nőnek. Miután a már amúgy is sörködös agyába 15 perc alatt még egy üveg vodkát belezúdított, nem felejtette el, hogy másodpercenként leqrvázza az egész világot. És mindezt, hogy ne maradjon le senki, élőben közvetítette is. Mi történt? Hát kérem szépen, kivette a szállodai ajtókártyát a szobában és ezzel kikapcsolta a léghűtő rendszert. Erre az egó nélküli (már) menyasszonya kivágta a hisztit, hogy a klíma nagyon meleg lett, a napsütéses mosoly beborult, összepakolt és elvonult. Itt az ámor vége, fuss el véle? Szerencsére nem, mert a média megírta a komának mit és hogyan és tovább, merre.

nemfityeltél a klimára” - tudta rögtön egy lelkes közreműködő és máris javasolta egy másik megértő követő, hogy béküljenek ki. - “Légy boldog nagyon szép a barátnőd de állj a talpadra mútaszsd meg hogy boldog túdol leni bár mék országban ha szeretted akivel vagy”

Másnapra mindenkinek kigőzölgött a feje és megtudhattuk, hogy “…ez … reality show… Szerintem nekem a házasság lesz a legjobb megoldás” - Tapsvihar.

Hogy egy ilyen kapcsolat elég lesz egy egészséges együttéléshez, vagy az online koldulást elismerik a thaiföldiek munkának? Kérdőjel. Döntse el mindenki saját maga. De erős a gyanúm, hogy ilyesmire nem osztogatnak tartósan Thaiföldön hosszútávú vízumot és a házassági szövetségnek is komoly akadályai lesznek.

tiktok.jpeg

Fontos megjegyezni, hogy egy házasság semmivel sem könnyíti meg a tartózkodási engedély megszerzését és a házastárs nem kapja meg automatikusan. Ha van thaiföldi házastársad ha nincsen, tulajdonképpen ebben a kérdésben lényegesen nem oszt és nem szoroz. Ellenkezőleg, a single Retirement vízumot könnyebben meg lehet kapni, kevesebb bürokrata gátat kell átugrani. Egy farang-thai házasság tervezése és megvalósítása rengeteg idővel, papírmunkával, rohangálással, anyagi kiadásokkal jár és tengernyi buktatója van. Aki már végigharcolta a több hónapos bürokrata polgárháborút az tudja miről beszélek. Aki meg nem tudja az majd megtudja. 

Egy másik lehetőség a hosszú távú thaiföldi tartózkodásra, ha regisztrálsz egy iskolába, egy tanfolyamra és ezzel kapcsolatban kérsz egy Education Vízumot. Sokan most arra gondolhatnak, hogy ilyen lehetőség csak a thaiföldi nyelv elsajátítására van, de ez sem korrekt. Több nyelviskolában lehet angolul, németül is magolni, vagy a thai kultúra és etika kurzusai közül válogatni. Ha nagyon lazán vesszük, minden speciálisan zertifikált tanfolyam szorgos látogatása egy barátságos vízummal járhat. Talán sokan meglepődnek, de én az iskolába járást tartom a legjobb megoldásnak, mert számos előnnyel járhat. Egyrészt nincsen korhoz kötve, lehetsz fiatal és vénember is. Hónapokig maradhatsz, a vízum minden 3 hónapos meghosszabbítása gördülékony, nem kell kimenni emiatt az országból. Vásárolhatsz motorkerékpárt és megcsinálhatod a jogosítványt, bankszámlát nyithatsz. Az ügyintézés pofonegyszerű, vagy otthon online, vagy Thaiföldön be kell iratkozni egy suliba ahol egy kis előleg lerendezése után gondoskodnak a Non-Immigrant "ED" Visumról. (De ha már úgy is Thaiföldön vagy, akkor egy Visa Runnal a szomszédos országok egyikében magad is egy nap alatt elintézheted.) Közelebbről is megismerheted a thaiföldi életet és a tapasztalatok segítenek egy végleges döntésben, hogy a klíma neked jó lesz vagy sem. De a legfontosabb talán, hogy egy iskolában remélhetőleg ragad rád valami, nem maradsz olyan hülye mint voltál.

schule.jpeg

Az oktatás nem lesz ingyenes, egy 200 órás thai nyelvtanfolyam 800 és mittudomén mennyi euró között mozoghat. Természetesen a tandíjak függnek a tartalomtól, a színvonaltól és az időtartamtól is. Ehhez jön még 3 havonta további 50 euró a vízum meghosszabbításáért. A szálláshelyről és a hasad jólétéről is gondoskodnod kell. Az iskolában sumákolni nem lehet, az ellenőrzések gyakoriak, ha sokat lógsz akkor annyi a tartózkodási engedélyednek.

Végezetül szeretném feltétlenül megemlíteni és kiemelni, hogy vannak más lehetőségek is Thaiföldön huzamosabb ideig tartózkodni és élni. Van néhány meg nem említett legális és még több illegális lehetőség is. A magukat lengető agenturok alig várják a palimadarakat, akiknek egy kis kenőpénzért hajlandók segíteni, megoldásokat találni. Legyetek tisztában vele, hogy a legtöbben törvényellenesen és megvesztegetett hivatalnokok, rendőrök  segítségével dolgoznak. Ez nem azt jelenti, hogy illegálisan nem lehet évekig az országban maradni, hanem ez azt jelenti, hogy törvénytelen. Thaiföldön a törvények, a rendeletek legtöbbször csak arra jók, hogy sárba tapossák őket, a tisztviselők gyakran a hasukra ütnek és aszerint pecsételnek. Mégis, óva intek mindenkit, illegálisan az országban tartózkodni, dolgozni, kavarni. A rendszeres razziáknak te is áldozata lehetsz és ha csak kipenderítenek akkor örülhetsz, hogy nem lakat alá tettek.

De Thaiföldön minden lehetséges. Főleg ha még pénzed is van.

"...a terveim kezdenek összeomlani… már nincsenek azok az állandó bújás sok. Elején nagyon bújós volt most meg inkább csak elvárja hogy én bújjak mindig Én már nem tudom mi ez…Fogalmam nincs... Egyszerűen nem bírok bízni már senkivel…”

“sajnálom hogy őszevesztetek a barátnődel!!!Tedd azt amit te szeretnél!!!”

“Üdv a való világban!”

The show must go on.

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.

 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.