K.AMERY

kaledioskop.jpg

Vöröslencse leves thai style 

 “A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás.” - mondta egyszer Scott Jurek, amerikai ultramaraton futó. Ha valakinek neki (IS) tudnia kell, nem véletlenül nyert meg több fontos versenyt, köztük a Western States Endurance Run-t is. (Ultramaraton egy sportárt amelynek a távolsága több mint a maraton versenyek 42,195 km távja.)

A vöröslencse leves ugyan nem tartozik a legismertebb thaiföldi ételek közé még a thaiföldiek körében sem, de annál egészségesebb. Ez már a hozzávalókból is kiderül. 

A vöröslencse egy igazi fehérje és rostbomba, amellett tömve van magnéziummal, rézzel, B1-, B6- és E-vitaminnal.

A gyömbér gazdag C-vitaminban, valamint magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot, nátriumot és foszfort tartalmaz, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású és mint laborvizsgálatokban kiderült különböző vírusok nyakonvágására is alkalmas. 

A koriander nagy mennyiségű antioxidánst és klorofillt is tartalmaz amelyek erősítik immunrendszert és segítenek a gyulladások leküzdésében.

A fokhagyma egy univerzális gyógy- és fűszernövény azt hiszem nem kell bemutatnom senkinek.

A kókusztej egészséges zsírokat tartalmaz és gyors, kéznél lévő energiaforrásként szolgálhat. Az ízletes, krémes tej C-, B1-, B2-, B3-, B4-, B5-, B6- és E-vitaminnal dobja fel a vitaminháztartásunkat.

A limetta néhány cseppje a C vitamin tartalmat gazdagítja. De amit kevesebben tudnak, hogy gazdag citromsavban, kalciumban, magnéziumban, káliumban. Tisztító és méregtelenítő hatással van a szervezet rendszereire. Nemcsak a bőrnek, hanem az általános egészségnek is jót tesz.

A curry (egyik) legfontosabb és legegészségesebb alapanyaga a kurkuma, kinyiffantja a kókadozó-, de ugyanakkor  erősíti az egészséges sejteket, gyulladáscsökkentő, segít a vértisztításban, szabályozza az anyagcserét.

A csirkehús a magas fehérjetartalomról, alacsony zsírtartalomról nevezetes, erősíti az izmokat.

A chilipaprika az immun- és anyagcsere rendszerünket tarthatja egyenesben, fájdalomcsökkentő és mit ad Buddha, még a szexuális kedvünket is mosolygósra kerekítheti. Legalábbis sokan hisznek benne. 

Kevés cukor, 1 evőkanál halszósz, , bors.

Egy szó mint száz, ez a pompás étel összeboronálja az egészséges és az élvezetes táplálkozást és én főleg mint ünnepi kaját ajánlom. Mi magyarok tudjuk, hogy újév napján a lencse fogyasztása elengedhetetlen, most már csak meg kell főzni rendesen. De vigyázat, az év első napján első étkezésként kell a lencsét belapátolni, különben nem hoz szerencsét.

Ne zavarjon senkit, hogy a vöröslencse leves (sem) eredeti thaiföldi étel, valójában Indiából származik és nincs a világon egyetlen indiai étterem sem ahol nem szerepelne az étlapon. A két étel között azonban alapvető különbségek vannak. Szerintem az eredeti indiai, ha jó értelemben véve is, sokkal “durvább” ízű és méregerős. Amíg a thaiföldi variáció, vagy inkább helyesebben vöröslencse leves thai stílusban, inkább a lencse ízére koncentrál, addig az indiaiban a keményebb fűszerek dominálnak. 

1_37.jpg

Egy kövér fazékban félig felforrósítunk egy kevés semleges ízű olajat és abba belenyomunk egy-két púpos kanál curryport. A curryvel nem kell lacafacázni, bármelyik  szupermarketi zacskós kész keverék megfelel. Alternatíva, valaki vásárol 2-3 tucat exotikus fűszert és több hónapos kísérletek után talán össze tudd kutyulni egy házi curryt saját magának. 

A curryport muszáj kicsit megpirítani, hogy kijöjjenek a valódi ízek, de csak addig a pillanatig amíg meg nem csapja meg az orrunkat a finom illata. Ha megégetjük keserű lesz.

Máris ráönthetünk 400 ml kókusztejet, beledobálunk 2-3 megkalapált (az ízeket ki kell szabadítani) koriander gyökeret, 10 karika (nem kell meghámozni) gyömbért, 1-2 gerezd fokhagymát, a chilipaprikát és egy bögre vörös lencsét.

A lencsét nem kell beáztatni, egy pohár vízzel a levest felhígítjuk (vagy nem), sózzuk, borsozzuk (bors elmaradhat), halszósszal, kevés cukorral, limette- vagy citromlével ügyesen az ízorgiát kikerekítjük. 

Mielőtt a fakanalamat összekeverem gondolj arra, hogy a lencse nagyon szapora és ha túl sokat teszel a kókusztejbe akkor annyira megdagadhat, hogy kása lesz az egészből. Ilyenkor két alternatíva van, vagy csinálsz egy lencsefőzeléket az egészből, vagy kidobod az egészet a szemétbe.

A levest nem kell sokáig főzni, 15-20 perc rotyogtatás után kész van. Szemfülesen kihajigáljuk a koriander gyökeret, a chilit pláne ne felejtsd el, a gyömbért és a fokhagymát ízlés szerint a fazékban hagyhatjuk. Ki mit szeret, már dolgozhat is a turmixbot. 

A forró, pépesített krémlevest tányérba mérjük, a tetejét friss koriander levelekkel és frissen kisütött apró csirkedarabokkal tálaljuk.                        A feleségünknek 3-4 darabocska elég is lesz, magunknak 10-12 szerényen. Aki vegetáriánusan szeretne élni az a csirkét kesudióval is helyettesítheti. Szeretném felhívni a figyelmét mindenkinek, hogy a leves nagyon tápláló, ha sokat eszel belőle, lehet hogy utána nem lesz máshoz étvágyad. 

 

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

spende-1.jpg 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.