K.AMERY

kaledioskop.jpg

Thaiföldi friss hírek

Bevallom őszintén, hogy én sosem szerettem a szilvesztert. Ennek az egyik oka, hogy nekem ne írja elő senki és semmi, hogy én mikor mulassak és legyek jókedvű. A másik, hogy sosem értettem meg, miért kell vigyorognom, táncolnom örömömben, amikor már január 1-én hatalmas és kellemetlen meglepetésekben lesz részem. Nos, ez az álláspont természetesen senki mást nem érdekel, az év utolsó és első napja legtöbbször szórakozással, vedeléssel telik el. Másnap pedig szétrobban a fejünk és az első benzinkútnál máris földhöz vágjuk magunkat, amikor kiderülnek az újesztendős árak. A körbetáncolt nap évről évre mindig az áremelésekkel kezdődik, miért is kéne nekem tapsolnom? Az adó, a benzin, az olaj, a gáz, a kaja, a posta, a telefon stb. stb. stb. stb. stb. stb. -… vagyis röviden minden drágább lesz, most akkor ujjonganom kéne? Kérdőjel. Na de most hagyjuk ezt.

inflacio-1-e1678272852353-758x492.jpg

Thaiföldön is a hagyományosan visszatérő és negatív hírekkel kezdődik az év, ez pedig a halálos áldozatok száma a közlekedésben. Az év utolsó három napjában 1150 közúti balesetet regisztráltak, amelyekben 128 ember meghalt és 1151-en megsérültek. Az évfordulós napok mindig a legveszélyesebb napok közé tartoztak Thaiföldön, idén sem volt másképpen. Január 1-én 34 közlekedőt szólított el a másvilágra, akik egy napja még boldogan sétálgattak közöttünk, 335-en egy súlyos sérüléssel kicsit jobban jártak. Igaz ami igaz, Thaiföld sosem tartozott azok közé az országok közé, ahol a közúti biztonságot nagybetűkkel írnák.

De tragikus események nem csak az országutakon történtek, hanem a szórakozó turisták, expatok, thaiok körében is. Ebben mint mindig Pattaya járt az élmezőnyben, ahol thai és indiai bandák estek egymásnak. Úgy kívántak egymásnak minden jót, hogy szíjakkal, botokkal, de még merőkanállal is agyba-főbe püfölni kezdték egymást.

fakanalcsata.jpg

De nem csak a thaiok, hanem farangok sem öregbítették feltétlenül a jó hírnevüket. Egy külföldi turista miután alaposan felöntött a garatra, elfelejtette, hol is van a szálláshelye Pattayán. Ez talán nem is lett volna nagy baj, de többszöri felszólítás után sem volt hajlandó kiszállni a taxiból és nekiállt randalírozni. A kétségbeesett sofőr kihívta a rendőrséget, akiknek más nem jutott az eszébe, azt javasolták, hogy a taxi menjen egy kört a pityókás utasával. Abban reménykedtek, hogy az ismerős látványosságok majd felfrissítik a memóriáját, és segítenek megtalálni a szállodát. Arról egyenlőre nem érkezett új hír, hogy a továbbiakban mi történt, talán még mindig körbe és körbe furikáznak. Hát igen, csak okosnak és szépnek nem elég lenni, kell tudni azt is, hogyan és meddig kell a sört inni.

Kicsit keményebben fejeződött be egy véleménykülönbség egy ausztrál turista és a thaiföldi motoros taxisok között. Miután a turista rossz helyen parkolt le és többszöri kérés, figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó visszavonulni, kénytelen volt tapasztalni, hogy sosem szabad a thaiokkal kötözködni.  

 Videó

Egy ismert thaiföldi sportoló a bangkoki repülőtéren éppen interjút adott, amikor két turista nekiállt kekeckedni vele. Gúnyolták a thaiföldi nyelvet és egyáltalán Thaiföldet szedte-vedtének nevezték, sőt a sportolót még meg is lökdösték. Mindenki tudja, hogy az ilyen viselkedést Thaiföldön (sem) nézik jó szemmel, látszólag ezeknek a fiataloknak kimaradt 1-2 epizód az elemi iskolában. Mindenesetre annyit elértek, hogy a médiában az első oldalakra kerültek, a felháborodás nem is lehetne nagyobb.Viselkedésük nem vett jó fényt ránk sem.

A szinte óránként a friss hírekbe került verekedéseket, összetűzéseket, még gyilkosságok is előfordultak, amelyek főszereplői farangok voltak, már nem is sorolom tovább fel. 

Thaiföld déli részén, Pattaniban, a rendőrség egy teherautót keres, amely valószínűleg robbanóanyagokkal van tele. A nagyrészben muzulmán lakosú tartomány sajnos már évek óta arról hírhedt, hogy a szeparatisták rendszeresen  összekeverik a szilveszteri tűzijátékot a bombás merényletekkel. A terroristák a turistás területeket sem kímélik, volt rá a múltban nem is egy példa. Remélhetőleg most időben megtalálják és semlegesítik a terrorista bombákat. 

Akik a szabadságukat összekeverik egy szexkirándulással pl. Pattayán vagy Phuketen, azoknak szeretném felhívni a figyelmét, hogy a nemi betegségek száma az utolsó évben elég szépen megnövekedett. Talán nem ártana néha nem elfelejteni, még akkor sem ha már teljesen begőzöltetek.

safersexsymbol_1.jpg

safesex.jpg

Egy thaiföldi Khon Kaen tartományból származó specialitásról kiderült, hogy a világ egyik leghalálosabb tápláléka. A koi pla nevű halétel évente mintegy 20 000 halálesetért felelős - legalábbis a Khon Kaen Egyetem tudósai szerint. Ami a koi pla-t ilyen veszélyessé tesz az egy parazita, amely a halakon keresztül bekerül a mit sem sejtő szervezetbe. Egyetlen vigasz, hogy csak 40 év múlva derül ki, hogy májrákod van, szóval 40-50 évesek nyugodtan lakmározhatnak. Nekik teljesen mindegy, addigra úgyis elpatkolnak. Mindenesetre Thaiföldön nem biztos, hogy jó ötlet mindenhol nyers halat enni és ahogy elnézegetem az ételt, nekem ingyen sem kéne. Nektek adom a részemet is.

koi-pla-dieses-thailaendische-gericht-ist-lebensgefaehrlich.jpg

Van egy rossz hírem a Thaiföldön tartósan élő expatok számára is. Az eddig adómentes nyugdíjukat, jövedelmeket január 1-től  a jövőben kicsit megkopasztják. Magyarul, véget ér a jómódú európaiak nagyrészt adómentes thaiföldi életének.  "A thaiföldi adóhivatal új irányelve szerint a thaiföldi adóügyi illetőséggel rendelkezőknek a jövő évtől (elvileg) minden Thaiföldre átutalt külföldi jövedelem után Thaiföldön kell majd adót fizetniük" - írják a jól értesült médiák. Mondjuk, Thaiföldön sok mindent terveznek és írnak, sok média “jólértesült”, de a hivatalos értesítés eddig még nem jelent meg. Szóval lehet reménykedni, hogy csak újévi kacsa lesz.

rabe.jpeg

Egy szeriőz közvélemény-kutatás szerint a thaiok nagy részének 2023 egy jó év volt és nem panaszkodnak. Én is befejezem a rossz híreket, nem szeretnék a fekete holló lenni aki mindig csak károg. De azért néha nem árt levenni a rózsaszín szemüveget és emlékeztetni arra, hogy nem minden kerítés van Thaiföldön sem kolbászból. Nem véletlenül hangsúlyozom ki én is rendszeresen, hogy vigyázzunk az esztelen iszogatással, ne keveredjünk vitába a thaiföldiekkel, figyeljünk mindenre és mindenkire a forgalomban és az ágyban. Nem mindegy kivel és hogyan ungabungázunk.

Ha ezeket a egyszerű és dedós szabályokat betartod, akkor már nagy az esélye, hogy a thaiföldi szabadságod egészséges lesz. És valamennyien reméljük, hogy 2024 még jobb év lesz.

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

spende-1.jpg 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.