K.AMERY

kaledioskop.jpg

PAttayai mesterek

 “Irjálrám nyugodtan, szívesen segítek.”

Hogy őszinte legyek, már tele van a hócipőm ezekkel a Thaiföldön kavargó “idegenvezetőkkel”, “tanácsadó ügynökségekkel”. Valaki egy csoportban betesz egy egyszerű kérdést, hogy merre van az ityeg és a fityeg, már jelentkeznek is zsinórban a “turistás szakemberek”.

- “Én szívesen segítek! Nyugodtan jelentkezzél nálam.”

Már lassan többen vannak mint a turisták. Pedig szó sincsen melegszívűségről, jólelkűségről, sokan visszaélnek ezzel a szép szóval. A segítség önzetlen és ingyenes, - legalábbis szerintem. Akik konkrétan egy kérdésre nem válaszolnak, úgy egyenesen, szemtől szembe, inkább biztatóan megkérnek, hogy - “Ne habozz írni nekem, bármikor szóljál ha dumcsizni szeretnél.” - azok (majdnem) mind a “segítségükért” egy kis anyagi támogatást is elvárnak. Én is napok óta azon töröm a buksimat, hogy az ismertető posztjaimat két éve miért ingyenesen osztogatom. A mai világban már mindenki lehet turisztikai vállalkozó, kinevezhetném magamat én is. A segítőkészségem is megérdemelne egy kis biztatást. Miért is nem vagyok én előfizetéses? Habár, a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy már kétszer is kaptam adományt, aminek úgy örültem mint a majom a farkának. Szó sincsen itt a pénzről, sokkal inkább ezek az apró gesztusok jelzik a posztjaim megbecsülését. Latinovits Zoltán mondta nekem egyszer, hogy a színházban nem az a fontos, hogy mennyit fizettek a jegyért, hanem hogy milyen vastagon tapsolják meg a művészt. De most hagyjuk ezt, no offense.

sziaur.jpg

Én természetesen megértem, hogy sok turista örül ha jóakaratúan a hóna alá nyúlnak, tanácsokra, útmutatásokra szorulnak, anyanyelvű tapasztalt honfitársakra támaszkodnak. És hajlandók a szolgáltatásokat anyagilag is jutalmazni. Nincs ebben semmi kivetnivaló. Azt is megértem, hogy a másik oldalon a túrák megszervezése, kivitelezése, de akár csak a telefonos, online megbeszélések, hasznos tanácsok testreszabása, utak közvetítése, időbe, fáradalmakba, munkába kerülnek. Ne várja el senki sem ingyenesen. A rendes, becsületes szolgáltatásokért fizetni kell, ehhez nem fér semmi kétség. Egy jó tanácsadótól senki sem sajnálja a honorárt, sőt, a tisztelt utazó az új ismeretekkel még pénzt és időt is spórolhat. Eddig minden rendben is van. Legalábbis mindaddig, amíg ezek a kirándulások, tanácsadások nem téves infókkal vannak teletömve és nem háromszor, négyszer többe kerülnek, mint amit megérdemelnének.

Amikor olvasom, hogy - “Felépítek Pattayán egy média birodalmat.”- akkor valójában feláll a szőr még a hátamon is. Pláne amikor az illető életében először van Thaiföldön és alig egy-két hét elteltével már ilyen komoly tervei vannak. Már a lakhelyét is úgy adja, meg és gondolom már a pólójára is kiírta, hogy - “Lakcímem Pattaya.” Igaz, a 30 napos tartózkodási engedélye már lejárt és még azt sem tudja, hogy hol és hogyan kell meghosszabbítania. Pénze különben sincsen, vagy titkolja, amennyi volt az már régen ráment a lányokra vagy kipotyogott a nadrágja lyukas zsebéből. Most mint egy koldus tartja markát, cserébe orrba-szájba osztja a médiában a zseniálisan hülye tapasztalatokat. Na, ettől és a többi hasonló kóklertől fogadjál el tanácsokat! Mert ha azt hiszed, hogy egyedül van, akkor nagyon tévedsz. Ezeknek a fazonoknak kéne csinálni közösen egy csoportot, ahol vidáman és zavartalanul egymást körbe hülyíthetik. Az internet tömve van hasonló mesterekkel, filmekkel, beszámolókkal, élményekkel, Pattayáról meg pláne. A kevés kivételtől eltekintve egyik nagyobb baromságot közvetít mint a másik. Az impressziók 90%-a a bárokról, a lányokról mesél, sztereotipikus vélemények és már régen homályos szemüvegen keresztül nézve. (Kivételt képez Csomár Zoltán kétrészes filmje.)

“Menyországba megjöttem. Meghaltam vagy csak most kezdtem élni.”

“Már most imádom Pattayát, úgy érzem haza tértem.”

“Ha orvos vagy akkor tudnod kéne hogy hogy működik a biológia. Az emberi test szimbiózisban él a környezetével. Minél jobban sterilizál unk antibiotikum ozunk, annál kevésbé lesz ellenállob lesz a szervezet. Egy olyan szervezet ami folyamatosan találkozik a környezetével mindenféle bacikkal az a szervezet ellenálló lesz. Egyszerű biológia tanulnod kellett.” - oktat ki egy szakképzett orvost, aki a szexuális betegségekre hívja fel a figyelmét.

“Nem létező nemi betegségeket is össze lehet szedni!Thai csajok nekem is bejönnek!Így ezt a kockázatot vállalnám”

Prompt jönnek is az érdeklődések.

“Én is voltam a múlt héten az óvárosi piacon hús áruért, milyen árban megy kint a sonka?”

Komolyan hihetetlen milyen sokrétű isten állatkertje.

Kétségtelen, a várost meglátogató férfiak nagy része nem a gasztronómiai élményekért látogatja meg a bárokat. Nekem ezzel nem is lenne különösebb problémám. Én változatlanul annak a híve vagyok, hogy a szabadság arra való, hogy mindenki azt csinálja amihez éppen kedve van. Ha valaki az éjszakai életet szeretné - a szó szoros értelmében - élvezni, az pakoljon be egy tucat óvszert és viagrát, és uccu neki szaladjunk, hadd szóljon. Morálisan mindenki azt gondol amit akar, az egészen más tészta. Engem sokkal jobban zavar, hogy derékig kihajolnak az ablakon és az egész világot telekürtölik a kalandjukkal. Kérkedve online prezentálják a fényképeket, a videókat, mint trófeákat mutogatják körbe és körbe a lányokat.

“Figyeld öregem milyen csajom van, most szedtem fel!” - írják nagy betűkkel és felkiáltójellel.

Nem szedtél fel te senkit sem, nincsen neked semmilyen barátnőd. Csak fizettél több mint 100 eurót egy qrvának egy korai magömlésre. Mi a francra vagy te olyan büszke? Egy ismerősöm a felvágós Casanovákat a következőképpen jellemezte. - “Ezek olyanok mint a pitypang. Ha kézben tartod őket akkor mereven állnak, de ha kicsit megfújod őket már repkednek is rögtön a magok szerteszét a levegőben.” - mesélte el nekem nem is olyan régen. Neki tudnia kell, sosem tagadta le, hogy korábban egy pattayai bárban dolgozott.

bargirl_farang.jpg

pitypang.jpg

Pattayáról már több posztot is írtam és Bangkok Charlieval (IS) nagy vitákat folytattam arról, hogy a város mennyire autentikus. Illetve én pereskedtem vele, ő pedig, amíg meg nem unta, türelmesen meghallgatta a hülyeségeimet. Szerintem kár ezt a várost csak a bárokra leszűkíteni, megítélni és elítélni. Pattaya ennél sokkal több. Megtalálható ebben a városban minden ami Thaiföldre jellemző és szeretetre méltó, nem muszáj senkinek két hetet a bárok és a hotelszoba között eltöltenie. A thaiföldiek már régóta szeretnék a város “imagefaktor sex” hírnevét kicsit fényesebbre polírozni és módosabb, komolyabb családokat meggyőzni arról, hogy nekik is itt a helyük. És valóban, az utóbbi 5-6 évben a város rengeteg pozitív változáson ment keresztül. Érdekes módon ezen a koronavírus-járvány is sokat lendített. Mivel a turisták milliói évekre elmaradtak és nem tiportak össze semmit sem, végre a természet fellélegezhetett. A megszűnt turizmus és a kevesebb emberi macera elmaradása miatt lehetősége volt regenerálódni. A tenger vízminősége megjavult, a strandok tisztábbak, élővilágban gazdagabbak lettek. Csökkent a légszennyezés, az utcákon kevesebb lett a szemét. Még akkor is ha a helyreállás csak átmeneti volt és lesz, de ez a két év elég volt arra, hogy a thaiföldiek felfedezték, hogy Pattaya nem is egy olyan rossz hely. A belföldi turizmus alaposan fellendült, a bangkoki thaiok egyre többen családostul a közben kiszélesített és tisztább homokstrandra özönlöttek. 2023-ban az anyák napján Pattaya Thaiföld legnépszerűbb kirándulóhelye volt. A tengerpartjáról a Tik-Tok videókra 128,5 milliószor kattintottak rá, Pattaya bekerült a világ egyik leglátogatottabb városa közé. Pontosabban világszerte ezüstérmes lett, egy lakosra majdnem 100 turistát számoltak. Ha lehet hinni a „MoneyTransfers” online platform információknak. Más statisztikák szerint 2023-ban több mint 20 millió vendéget kellett ellátni, köztük külföldi és belföldi családokat. Soha ennyi gondtalanul játszó gyermeket nem lehetett korábban a bűnök városában látni. Ez még néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Családok gyermekekkel, szexbárokkal békésen egymás mellett? Hát kérem szépen, Thaiföldön semmi sem lehetetlen.

parst1.jpg

patst2.jpg

Pattaya polgármestere is alaposan kivette a részét, hogy pénzesebb látogatók is benyomják az orrukat és főleg a pénztárcájukat. Még akkor is, ha a piroslámpás negyedet nem akarja felszámolni, mindenesetre gondoskodott arról, hogy komolyabb vendégeknek, családoknak is a várost érdekesebbé, izgalmasabbá tegye. Tucatjával épültek és épülnek a luxus szállodák, mint például a “Grande Centre Point Space”, amelyet 2022-ben nyitottak meg. Az 5 csillagos luxus szálloda, amely olyan érzést kelt a vendégekben mintha egy űrhajóban száguldanának a világűrben, még kívülről is egy fantasztikus látványossága és jelképe lett a városnak. Már a weboldalán lapozni is izgalmas, be lehet kukkantani milyen élményekben lehet részed. Szórakozásról, minden korosztály számára, négy területen gondoskodnak. Még a strandra sem kell kimenned, az 1000 négyzetméteres! űrbéli parkban van egy hófehér homokos hullámos fürdőhely. Aki vándorolni szeretne azok barlangokon, vízeséseken keresztül bebarangolhatják a galaktikus dzsungelt, amelyben még egy folyó is kanyarog. Természetesen a gyerekekről sem feledkeztek meg, akik egy kids clubban többek között játszószoba, szabadtéri játszótér, homokozó és minigolfpálya között válogathatnak.

hotelspace.jpg

https://spacepattaya.com/de/

De nem csak a szállodákban vannak kitűnő szolgáltatások a tökmag hátulgombolósoknak. A 2018-ban megnyílt Terminál 21 shopping mall legfelső emeletén van egy gyerekbirodalom és egy mozi is. Amíg a szülők shoppingolnak, addig a lurkók fent biztonságban bohóckodhatnak. A Terminál 21, Thaiföld egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, hasonlít egy repülőtéri terminálra. Még egy valódi utasszállító repülőgép is parkol előtte. A hatalmas épület minden emeletén egy egészen más és új világba léphetsz be, a fél tucat emelet mindegyike a világ egyik híres metropoliszának a mintájára van építve, mint Párizs, London, San Francisco, Tokió, Hollywood és Olaszország. Aki még nem látta az Eiffel-tornyot, a pisai ferde-tornyot vagy a Golden Gate hidat, az itt megcsodálhatja.

ter21.jpg

Természetesen nemzeti és nemzetközi éttermekben sincsen hiány, itt elszórni a pénzedet nem lesz nehéz feladat. Ha kiterültél a sok vásárlásban és már lóg a nyelved a feleséged utáni baktatásban, (mert ilyenkor a lányok sosem fáradnak el) akkor a pattayai Terminál egy 32 emeletes szállodájával várja a kifulladt férjecskéket.

A bűnök városa évek óta számos magas színvonalú kulturális programot, koncertet, fesztivált, sporteseményt műsorra tűz, hogy megmossa a fogát és tömegesen csalogassa az új vendégeket. Példának talán elég megemlíteni a négyhetes Pattaya Music Festival-t amelyet a Jomtien Beachen rendeztek meg. De Pattaya sosem volt szegény látványosságokban, színvonalas műsorokban, múzeumokban, történelmi műemlékekben. Bangkok után a legtöbb szórakozási lehetőség mindig itt volt és itt van. Mindenek ellenére az árak (ha egyáltalán) csak minimálisan emelkedtek, a közös taxi, a Koh Lahn hajó árai (10 illetve 30 baht) a kőkorszak óta nevetségesen olcsók maradtak. Egy tányér street food sem kerül többe mint 50-60 baht. Bangkok közelsége, a kitűnő infrastruktúra is hozzájárul, hogy az utóbbi években a város képe nem csak pozitív irányban megváltozott, hanem hogy Pattaya Thaiföld legnagyobb játszótere lett. De ma már nem csak a felnőtteknek, hanem a gyerekes családoknak is.

kinderpat.jpeg

Kapcsolódó linkek:

https://thai.blog.hu/2017/08/02/pattaya_nem_thaifold

https://thai.blog.hu/2018/08/16/pattaya_nem_thaifold_2_resz

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

spende-1.jpg 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.