K.AMERY

Tour guide

Aki követi a blogjaimat vagy a kommentárjaimat a különböző magyar fórumokon, annak nem meglepetés ha most is leírom, hogy én nem túlságosan rajongok a magyar idegenvezetőkért Thaiföldön.

Ennek több oka is van. Szerintem annak sem örülne senki, ha a budapesti  Hősök téren egy thaiföldi vagy egy orosz idegenvezető magyarázná el nekünk, hogy mi és hogyan meg minden. Én biztosan egy hazabelit választanék aki feltehetőleg  jobban ismeri a saját országát mint az online  szöveget összekaparó és bemagoló, az életfilozófiáról semmit, vagy keveset kapisgáló idegen kalauz. 

A másik, talán sokkal fontosabb ok, hogy az expatok egy része Thaiföldön a hasára ütött, hogy ő bizony mától idegenvezető lesz és mindenféle szaktudás, nyelvtudás és papírok nélkül csalogatni kezdi a honfitársait. Alig vannak 1-2 éve egy idegen országban máris a hivatásuknak tartják, meglobogtatják az idegenforgalom zászlaját és úgy feszítenek, mintha ez évtizedek óta a szakmájuk lenne. Amiből természetesen semmi sem igaz. Gyakran teljesen képtelen, hamis információkat osztanak meg, amelyek gyakran nem hogy segítenének, hanem ártanak is a tapasztalatlan turistáknak. Néhányan még a legalapvetőbb kulturális különbségekkel sincsenek tisztában. Így aztán előfordulhat, hogy egy vak vezeti a világtalanokat.

1_18.jpg

Én sosem nyomoztam a fekete bárányok után, elég ha belenézek a weboldalakba - ha egyáltalán van nekik - vagy követem a kommentárokat a magyar csoportokban. Ha valaki tud a sorok között olvasni az láthatja, hogy saját maguk elárulják, a céljuk nem a turisták segítése, hanem elsősorban azok szemét módon való le- és átvágása. Azért egy 100 kilométeres szállításra minibusszal, (oda vissza) ráadásul csoportosan, majdnem 100 eurót elkérni nem semmi. Egy képtelen videónak, amelyben közlik velünk, hogy Phuketen nyugodtan leadhatjuk az útlevelünket motorbéreléskor a kölcsönzőnek, a vezetéshez elég lesz egy nemzeti jogosítvány is, vajon mennyi a tényleges realitása? Egy naiv turistát azzal etetni, hogy az ország milyen veszélyes, jobb ha mindig velük megy mindenhova, ők aztán megvédik a veszélyektől? A koronavírus veszélyességét letagadni és ignorálni? A koronajárvány közepén posztolni, hogy - "Gyertek nyugodtan, nálunk nincsen korona."? Egy szigetre éppen akkor vendégeket csalogatni amikor 4 méteres hullámok vannak?

1_19.jpg

hajobaleset.jpgMegnyugtatni mindenkit, hogy drónozni engedély nélkül is lehet? - és még sorolhatnám reggelig a teljesen abszurd infókat amelyeket sokan rendszeresen nyilvánosan terjesztenek. Nekem az is rejtélyes, hogy minek és kinek kell egy kisvárosban megfogni a kezünket, hogy szervezett utazásokra menjünk. Szerintem egy hajókirándulásra jegyet venni nincsen szükségünk hogy bepelenkázzanak minket, 10 méterenként vannak hazai irodák ahol egy is alkudozás után a feléért megkapjuk. De ki mit szeret.

Egy másik dolog, hogy mivel a segítséget igénylő magyar turisták és a magyar nyelvű idegenvezetők viszonylag nagy száma nem áll arányban, így néhányan azzal szeretnének profitálni, hogy a konkurenciát keresztülhúzzák a sárban és a legképtelenebb rágalmakat zúdítanak a nyakába. Még az sem tart vissza egyeseket, - habár egy másik országban rontják a színvonalat, - hogy a beképzelt vetélytárs családi életét is bemocskolják. Állandóan figyelik egymást, kémkednek és megpróbálják lejáratni a másikat. Ne zavarjon senkit, hogy a kóklerek egy részét már Thaiföldről legalább egyszer ki is utasították. 

1_20.jpg

Ha most valaki abban reménykedik, hogy neveket is megemlítek, kipakolunk egy zacskó popcornt és hetekig elcsámcsogunk ezen a témán, azt el kell keserítenem. Nem teszem, nem ez a célom. Nem azért mert nem merem, vagy nem azért mert  nincsenek bizonyítékaim, hanem azért nem, mert a lista a példákkal együtt olyan hosszú lenne, hogy képtelen lennék egy hónapon belül befejezni. Szeretném hangsúlyozni, hogy nekem nem (csak) a magyar idegenvezetőkkel van problémám, hanem mindenkivel, akik turistákat Mr. ATM-nek tartanak és hamis tudnivalókat osztanak meg. Legyen az thaiföldi, német, angol vagy akárki,  - de akár magyar is. Miért is kéne eltitkolnunk és elhallgatnunk, hogy a honfitársaink között is vannak fekete bárányok? Kérdőjel.

Véleményem szerint Thaiföldön egy idegenvezetőre senkinek sincs feltétlenül szüksége. Az ország békés, a hazaiak segítőkészek és kifejezetten barátságosak. A mai világban nem nehéz hasznos információkat találni az internetben található filmek, blogok, vagy az utikönyvek kritikus olvasásával, egy kis szorgalommal alaposan fel tud készülni mindenki. Amit különben is kifejezetten ajánlok mindenkinek. A maradék kérdésekre a magyar csoportokban felhasználható válaszokat lehet kapni. Egy kis kutatás, utánanézés alaposan fellendíti az ismereteinket és megkönnyebbíti az utazásunkat.

csoport.jpg

Mindettől függetlenül én azokat is természetesen megértem, akik bizonytalanságból, kényelemből, tudásvágyból, egy közös nyelvet beszélő kísérő szolgálataira szeretnének támaszkodni. Sőt, nem is titkolom, néhány látványosság meglátogatásához én is ajánlom. Nekem azzal sincs problémám, hogy természetesen ez a szolgáltatás nem lesz ingyenes. És nem is kell annak lennie, csak maradjanak az infók és a költségek a hitelesség és a megbízhatóság határai között.

De hogyan állapíthatom meg online, hogy egy útikalauz szeriőz vagy nem? Elismerem, nem könnyű feladat. Mindenesetre lenne néhány tippem.

Ha valakinek zárt a csoportja már az gyanús lehet. Titkolja az elérhetőségét, a címét, a telefonszámát?  Nincsen weboldala? Van weboldala, de nem lehet kommentálni, illetve csak kiemelt tagok  jelezhetnek? A legkisebb kritikára agresszívan reagál? Árai nem átlátszóak, nem egyértelműek? Hónapokra előre túlságosan sok előleget kér? Lengeti magát állandóan, hogy ide gyertek ne oda? Szid más csoportokat? Mindig más csoportokkal hasonlítja össze magát, és természetesen magát sokkal jobbnak tartja?

Keress rá, hogy más utazók értékelései és tapasztalatai milyenek Ezek a vélemények betekintést nyújthatnak a színvonalba, a megbízhatóságba. Ha valakit szinte mindenki dicsér, akkor már nem keresgélhetsz rossz helyen. Ha valakit majdnem 50 000-en követnek, talán az sem lehet véletlen.

Keresd meg az idegenvezető nevét az internetben. Ja, hogy sehol sem találni? Ellenőrizzed, hogy vannak negatív jelentések vagy panaszok róla. Vedd komolyan a más utazók vagy utazási weboldalak figyelmeztetéseit.

Ha van weboldal, professzionálisan van  kialakítva, tartalmazza a releváns információkat, vagy csak ígéretekkel, kamu dumákkal van teletömve?

Testre szabott ajánlatai vannak? Kinek a testére vannak szabva, a tiédre vagy az övére?

Rögtön ugrik és kommentál, hogy  - "Privátba csatolok egy linket." - vagy "Írtam privát." - Vajon miért is kell titkolóznia?

Ellenőrizzed a licenc hitelességét. Rendelkezik a szükséges engedélyekkel és papírokkal?  Ez egy jele lehet a megbízhatóságnak. 

Hülyén hangzik, de bízz az ösztöneidben. Ha valami nem tűnik megbízhatónak, ha a hasad elkezd hirtelen morogni, rossz érzésed támad, érdemes hagyni az egészet a fenébe. 

1_22.jpg

Tudnunk kell, hogy Thaiföldön a külföldi idegenvezetőkre vonatkozó követelmények szigorúan szabályozottak. A törvények szerint az idegenvezetői szakma valójában, - ha a szabályokat szó szerint vesszük,  tilos a külföldiek számára. Thaiföldön azonban - mint már tudjuk - minden lehetséges, vannak kivételek és lehetőségek arra, hogy Mariska néni is idegenvezetőként robogjon. Ennek az egyik alapfeltétele a munkavállalási engedély és természetesen az anyagi támogatása az adóhivatalnak. Egy thaiföldi társ nélkül különben sem működhet. És azt tudtad, hogy Thaiföldön egy külföldi állampolgárú idegenvezető turistákat nem  szállíthat, a sofőrjük nem lehet? Akkor hogyan is vihetne téged? Az idegenforgalom vagy idegenvezetés területén szerzett képzés vagy képesítés, a thai nyelv jó ismerete is elengedhetetlen. Mindenesetre nem ártana ha lenne.

Csak hogy értsed, szerettem volna néhány példával jelezni, hogy mint idegenvezető Thaiföldön dolgozni egy külföldinek ugyan nem lehetetlen, de bizonyos  - és állandóan változó - szabályokhoz van kötve. Egy biztos, egy szeriőz idegenvezető az ismeri az aktuális rendeleteket. 

faszkalap.jpg

faszkalap2.png

Mielőtt valaki is azzal vádolna, hogy én csak rosszindulatú troll vagyok és le szeretném járatni a magyar idegenvezetés krémjét, hadd áruljam el, hogy nekem ebben semmi érdekem nincsen. Engem az sem érdekel, hogy van engedélye valakinek vagy nincsen, az sem érdekel, hogy fizet adót vagy sem, arra is fittyet hányok, hogy van iskolája vagy nincsen. Engem csak egyetlen egy dolog érdekel, hogy ne hülyítse orrba-szájba a turistákat. Ha magyar idegenvezető, ha thaiföldi, ha német, ha akármilyen. Ne ígérjen meg dolgokat amelyeket képtelen teljesíteni vagy nem is akar. Szerintem abban megegyezhetünk, hogy  a nemzetiségéhez ennek semmi köze sincsen. 

És a végére hagytam a legjobbat, illetve a legfontosabbat. A kérdésemre - “Megbüntethetnek egy turistát is Thaiföldön ha illegális idegenvezetés szolgálatát veszi igénybe?” - a választ a “Mesterséges Intelligencia” (AI) adta.

“Thaiföldön idegenvezetőként dolgozni érvényes munkavállalási engedély nélkül illegális. Mind az idegenvezetőként dolgozók, mind a szolgáltatásaikat igénybe vevő turisták büntethetők. A büntetések között pénzbírság vagy akár börtönbüntetés is szerepelhet. Ajánlatos engedélyes idegenvezetőkkel konzultálni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy legálisan vesszük igénybe a szolgáltatásokat.”

1_23.jpg

Hogy most ezt az infó mennyire pontos és hiteles, hogyan is kéne értelmezni, alkalmazzák valójában vagy sem, azt kérdezzétek meg magától a programtól. Én felelősséget nem vállalok. Én szóltam, engem ne szidjatok. Tegyetek ezzel az információval amit akartok. ohne_titel-1.jpg

1_24.jpg

 

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

spende-1.jpg 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.