K.AMERY

kaledioskop.jpg

Újév Thaiföldön - Songkran 

Április 13-án megkezdődnek a thaiföldi újév, pontosabban 2566, háromnapos Songkran néven ismeretes ünnepségek. Hagyományosan - ki gondolná - egy csöndes, nyugodt, családias fesztivál. A gyermekek ilyenkor meglátogatják a szülőket, a nagyszülőket és különböző szertartások közepette kifejezik hálájukat és köszönetüket amiért becsületesen felnevelték őket. Az ünnepség a megtisztulást és a megújulást szimbolizálja. Ez, többek között, azzal is jár, hogy az első nap, ami az év végét jelenti, szépen kitakarítanak mindent. Hát, mit mondjak, sok háztartásnak egy alapos suvickolás nem is árt, megtehetnék gyakrabban is. Másnap a thaiok a családjuk körében ételt főzőcskéznek az újévi buddhista szertartásokra. A harmadik nap, ami tulajdonképpen az újév első napja, a templomokban adományokat osztogatnak és vízzel meglocsolják, megfürdetik a Buddha szobrokat. De figyelem! A szobrok fejét sosem szabad lemosni vagy bevizezni! A víz egy formája a megtisztulás szimbólumának, lemossák a múlt a rossz eseményeit, élményeit, egyszerűen mindent, ami beszennyezte a mindennapi életet. A test, a lélek, a szív megújulása. A tisztasággal fogadják a jó szerencsét és az áldást az új évben. (Itt szeretném közbeszúrni, hogy aki ilyesmit szeretne látni és részt venni, az látogassa meg ezekben a napokban, többek között, a Bangkokban a Po templomot.)

ketmosas.webp

Ezek a  rituális mosakodások, takarítások az idők folyamán a thaioknak, akik szívesen ugrálnak, szórakoznak, bohóckodnak, unalmasak lettek. A háromnapos Songkran fesztivál alatt Thaiföld-szerte nagyobbnál nagyobb ünnepségek és partik zajlanak, amelyek szokásai és hagyományai régiónként eltérőek. Napjainkban már mindent ami él és mozog egy vödör vízzel nyakon öntenek, a Songkran egy turistamágnes és a világ legnagyobb locsolkodós ünnepe lett. A thaiok a dátumokkal is kicsit rugalmasabbak lettek, valahol már napokkal előtte elkezdik, vagy hosszabb ideig, akár egy hétig is ünneplik, semmi kedvük nincs a kalendárium pontos betartására. Idén még akár egy hónapig is eltarthat, ha hiszünk a félhivatalos híreknek. És ha valamihez a thaiok értenek, az a programok promozása, értsd alatta, mindenből jó pénzt lehet csinálni. A Songkran a nyugodt, rituális cicamosakodásból egy vad, fergeteges vízi háború, és annyira népszerű, látványos lett, hogy 2023-ban felkerült az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára is. Hogy sok  turista a világ minden tájáról éppen most érkezik az nem véletlen. És ahol sok turista van az sok pénzt is jelenthet, ma már szó sincsen csak a kézmosásról. Előkerülnek a vödrök mellett a vizipisztolyok, a bazi nagy víziágyúk, vizeshordók is, sőt még elefántokat is bevetnek az elemek harcába.

sonfkran.jpgsongkran-7147058_1280.jpgsongkran2.jpg

songktan7.jpg

Különösen a nagyobb városokban mint Bangkok, Pattaya, Phuket, Chiang Mai, de végül is az egész országban több felvonulás is színesíti az ünnepséget. A felvonuló kocsikról hektoliter számra zúdul a bámészkodókra a Niagara zápor. Nincs ember aki ezt a bulit szárazon megúszná, legyen gyalogosan, motorosan, gépkocsiban vagy autóbuszban. Szóval egy öltönyös meglátogatása egy ilyen partinak nem biztos, hogy jó ötlet lesz. A hideg zuhany  még a hőségben sem mindig kellemes, mert a pitlik gyakran jégkockákkal vannak tele. Különösen szép lányokra más meglepetések is várhatnak, robogó fiatalok fehér porral sorban bekenik arcukat és testüket, ahová csak hozzáférnek. Ezek a maszatolások gyakran magukba foglalják a szexuális zaklatások fogalmát is, de ne legyünk most nagyobb pápa még a pápánál is. Hagyományosan a fehér por nem más mint talkumpuder, az áldás, a jókívánság, a testi és lelki megtisztulás  jelképe. Most hogy ezt gyakran miért a lányok popsijára kell kenni azt kérdezzétek meg ti tőlük. 

Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy a talkumpor használata pl. Burmában mindennapos, állítólag segít a tűző napsütés, a fertőzések ellen. Amikor Ranongban voltam, ahol nagyrészben burmaiak is élnek, lépten-nyomon találkoztam bemeszelt emberekkel, akik nyíltan vállalják hovatartozásukat.

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de el kell hogy meséljem, hogy a fesztivál napjaiban sokan összekeverik a H2O fröcskölését a garatuk alapos felöntésével. Ez szokás szerint nem zavarja a thaiokat most sem, hogy pityókásan járműbe üljenek és vezessenek. Az hogy ezekben a napokban a különben is magas közlekedési balesetek száma megsokszorozódik, azt hiszem senkinek sem meglepetés. Szóval, őszintén szólva a fesztiválnak vannak árnyékosabb oldalai is. Ha valaki egy látszólag kihalt falun keresztül békésen motorozik az ne csodálkozzon, hogy hirtelen egy jéghideg vizeshordót a fejébe billentenek. Ez akkor lesz különösen kellemetlen, amikor szemben egy széles traktor vagy egy goromba vizibika közeledik.

singkran9.jpg

songkran3_1.jpg

A thaiok nem lennének thaiok, ha csak a Songkran fesztiválra várnának. Azért van még néhány más és kifejezetten jó szórakozási lehetőség, sanuk, is a tarsolyban. Sok helyen tartanak Miss Songkran-felvonulásokat, koncerteket és egyéb rendezvényeket. Az egyik, talán a legjobb, a Siam Songkran Musikfestival április 12-15 között Bangkokban, nem messze a Petchaburi MRT-Station-tól, az RCA Central parkban van. Az évente megrendezett zenei fesztivál szorosan kapcsolódik a thaiföldi újév megünnepléséhez. A fesztiválon 3 napon keresztül élőzene, hagyományos thai táncok, vízi játékok és különféle kulturális tevékenységek várják az érdeklődőket. Ez is egy lehetőség egy kicsit hülyének lenni, ugrálni, kikapcsolódni és elmerülni Thaiföld mai változatos zenei világában. Amit itt előadnak az kiterjed a hagyományos thai zenétől a modern nemzetközi DJ zenebonáig. Egy kulturálisan gazdag élmény, ahol a thaiföldiek mellett a világ minden pontjáról találsz előadókat és vendégeket. Természetesen a kulináris élmények sem hiányozhatnak és a kötelező shoppingról sem kell lemondania senkinek. Ne zavarjon senkit, hogy a háromnapos belépő több mint 8000 baht lesz. Akit az ár nem ijeszt meg, annak ajánlom a rendezvény Facebook oldalát, ahol többet megtudhattok mit hogyan, hová és merre. Az infó linken megtalálhatók a legfontosabb információk.

https://www.facebook.com/siamsongkranmusicfestival 

1_39.jpg

Aki még 3 nap után sem unta meg a bohóckodást és a táncolást annak a pattayai Wan Lai Festival-t melegen ajánlom. Habár a Songkran kútjai 16-án hivatalosan kiszáradtak, nem úgy a Chonburi tartományban, Pattayán még néhány napot rátesznek a lapátra. A Beach Road mentén, a Wan Lai néven ismert kulturális fesztivál, bemutatókkal,  felvonulásokkal, szépségversenyekkel, hagyományos előadásokkal folytatja azt amit országszerte szinte mindenhol már abbahagytak. Van itt kérem szépen minden ami a szem szájnak ingere, ásítozni nem lehet. A strandon homokból épített művészi alkotásokat lehet megcsodálni, amelyek alkotói egymással napokon keresztül versenyeznek.  Ezek a homokpiramisok, helyesebben homok sztupák, szinte az egész országban a songkran idején megtalálhatók, szimbolizálják az újév jólétét és szerencséjét. Tetejükön mindig egy piciny zászlóval hívják fel magukra a figyelmet, gyakran díszített elemekkel és virágokkal közösen. Ez egy nagyon érdekes hagyomány, szerintem sokan nem is méltányolják eléggé. Pedig szoros hozzávalója a Songkran fesztiválnak. Tartalma tulajdonképpen abból áll, hogy a homoksztupákkal visszaadják a templomoknak az év közben “elcsencsélt” homokszemeket. Hogy milyen homokot? Hát kérem szépen, azt amit az év folyamán a talpadra ragadva akaratlanul kicsempésztél a szentélyből. A sok kicsi sokra megy a thaiföldi homokra is érvényes. 

wan-lai-festival_1.jpg

stupa.jpg

Kétségtelen, a thaiok nagyon tudnak ünnepelni, legszívesebben sosem hagynák a hülyéskedést abba. Mindent szeretnek csak egyedül unatkozni, szomorkodni nem.Van egy közmondásuk amely szó szerint azt jelenti, hogy "A boldogság valami egyszerű dolog, amit mindenki megkaphat". Arról mesél, hogy a boldogság nem a külsőségektől vagy az anyagi javaktól függ, hanem a hozzáálláson, találj örömöt és élvezetet az élet apró dolgaiban is. A boldogságot nem nehéz megtalálni, mindenki számára elérhető, és nem feltétlenül kell nagy erőfeszítés hozzá. Legyen sanuk (vidámság) az életed.

"สุข เป็น เรื่อง ง่าย ๆ ที่ ทุกคน สามารถ มีได้" (Suk pen reuang ngai ngai thi tukkon samat ma dai)

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.