A thaiföldi életfilozófia

K.AMERY

kaledioskop.jpg

Curry

Hogy a thaiok nagyon szeretnek enni és állandóan tömik a fejüket, az ma már senkinek sem lehet meglepetés. Thaiföldön egy óra semmi másra nem jó, mint jelezni a thaiföldieknek, hogy mikor érkezik meg a következő express étrend. A gonosz nyelvek nem véletlenül állítják, hogy már evés közben mindenkinek a következő étkezési lehetőség jár a fejében. A konyhaművészetük ismeretében ez nem  is csoda, ki és mit is vethetne a szemükre.

thaimindigeszik.jpg

A thai curry ételek a legismertebb és legnépszerűbb ételek közé tartoznak, nem csak Thaiföldön, hanem az egész világon. Nem véletlenül, a friss alapanyagok, a zamatos zöldségek és az egzotikus fűszerek kombinációja, tökéletes egyensúlya. Egy jó curry mindig  egyszerre édes, savanyú és csípős. A név maga valószínűleg a tamil "kari" vagy a malayalam "karri" szóból eredhet, talán mint fűszeres mártás vagy étel lehetne lefordítani. A változatos, rafinált kaják széles körét jelenti a dél-délkelet-ázsiai országokban, melyek gyakran bonyolult és több tucat fűszert és összetevő keveréket tartalmaznak. A ételek eredete az ősi Indiában gyökerezik, ahonnan a kereskedelem és a migráció által terjedt el a többi régióba. Thaiföldön az idők folyamán saját és egyedi curry változatok születtek meg, melyek helyi összetevőkre és ízekre támaszkodnak. Ha a világ éttermeinek étlapjait nézzük, azt hihetnénk, hogy a thai curry csak három változatban, csak zöld, piros és sárga színben létezik. De ez nem igaz, curry étel annyi van ahány konyha, ahány szakács, és mindig más az aromája. Gyakran ugyanabban az étteremben már másnap. De a legfontosabbak valóban …

A zöld curry (Kaeng Khiao Wan). A zöld curryt zöld chilivel készítik, melynek jellegzetes színét köszönheti. Gyakran csirkével, zöldségekkel és kókusztejjel készítik. A legerősebb változat.

A piros curry (Kaeng Phet). A piros curryt piros chilivel készítik, és gyakran vörös-, mint például marha vagy kacsahúsból. Általában fűszeresebb, mint a zöld curry, de nem csípősebb.

A sárga curry (Kaeng Kari). A sárga curry elengedhetetlen része a kurkuma, amitől a jellegzetes sárga színt kapja. Általában enyhébb ízű, édesebb és gyakran krumplival és hússal vagy tengeri gyümölcsökkel tálalják.

Valaki valamikor elterjesztette a hírt, hogy a curry a világra jövetelét a kolóniás angolok lustaságának köszönheti, akik Indiában nem akartak több tucat fűszer kutyulásával sok időt vesztegetni. Ebből természetesen történelmileg semmi sem igaz, valójában a curry a dél-ázsiai, különösen az indiai konyha hagyományaiból származik. Hosszú történelme van, mely jóval túlmutat a koloniális időkön. Ami talán a legenda eredete lehet, hogy az angolok egy praktikus módszerre rájöttek. Hogy otthon reprodukálják az indiai konyha bonyolult fűszerkeverékeit és ezzel felpofozzák a brit konyha dögunalmas ízét és zamatát, kitalálták a curryport. Ennek az igénynek a jegyében elkezdték előállítani a zacskós fűszerkeverékeket, amelyekbe egy sor összetevőt belegabalyítottak. Például kurkumát, koriandert, köményt, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, amelyeket általában indiai konyhában használnak.

curry.jpeg

A currypor lehetővé tette a britek számára, hogy kényelmesen az indiai konyha ízeit ételeikbe varázsolják, anélkül, hogy minden alkalommal 30-40 fűszert külön-külön minden főzőcskézés előtt munkaigényesen összekutyulnának. Ezeket a keverékeket aztán tonnaszámra összelapátolták, és így zsákba pakolva a szállításuk a világ minden más pontjára is sokkal egyszerűbb lett. Manapság számos currypor vásárolható a boltokban, melyek ízben és intenzitásban alaposan különböznek egymástól. Ne zavarjon senkit, hogy az eredeti currykeverékekhez nem sok közük van. Mégis ma  elengedhetetlenek és a fűszeres currypasztákkal  közösen valóban nagyon praktikusan felhasználhatóak a modern konyhákban. Akik szeretik az ázsiai ételekkel otthon a vendégeket meglepni, azoknak az ételízesítő  polcon nem hiányozhat.

A mai receptben nem foglak untatni, hogy hogyan kell szakszerűen több tucat fűszert összekeverni és erre nincs is szüksége senkinek. Elég ha a sarki önkiszolgáló boltban vesztek egy zacskó sárga curryport, a segítségével is lehet egy remek thaiföldi egytálételt az asztalra varázsolni. 

Csirkehús ananásszal sárga curry szószban 

Hozzávalók

400 gramm apróra vágott csirkehús

400 ml kókusztej

2 evőkanál sárga currypor

1 konzerv ananász

1 limetta

1 piros kalifornia paprika csíkokra vágva

1 pici halszósz

cukor

(ez csak az alapreceptje egy fincsi thai sárga curry ételnek, a hozzávalók igény szerint változhatnak)

Egy nagyobb serpenyőben közepesen forró olajban megsütjük a  csirkehúst. Rátesszük a curryport és ügyesen, nem sokáig  megpirítjuk, különben keserű lesz. Mehet rá a paprika. Néhány pillanat után felöntjük a kókusztejjel és mindent kicsit sűrűbbre összerottyantunk. Már csak az ananász szeleteket kell hozzáadni és kezdődhet a végleges ízesítés. Kevés halszósz, szükség szerint cukor és só, az ananász konzerv és a limetta leve, és hipp-hopp, kész is van minden. Azt már mondanom sem kell senkinek, hogy közösen jázmin rizzsel tálaljuk fel.

karcsicurry.jpg

Akiknek nincs elég ideje a kanalazásra mert valahol talán időpontja és stresszben van, annak a figyelmébe ajánlom a legújabb thaiföldi trendet. Egy furfangos motorkerékpár lehetővé teszi, hogy a kaját nyugodtan útközben is belapátolhatjuk.

kajamotoron.jpg

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.

 

K.AMERY

kaledioskop.jpg

Újév Thaiföldön - Songkran 

Április 13-án megkezdődnek a thaiföldi újév, pontosabban 2566, háromnapos Songkran néven ismeretes ünnepségek. Hagyományosan - ki gondolná - egy csöndes, nyugodt, családias fesztivál. A gyermekek ilyenkor meglátogatják a szülőket, a nagyszülőket és különböző szertartások közepette kifejezik hálájukat és köszönetüket amiért becsületesen felnevelték őket. Az ünnepség a megtisztulást és a megújulást szimbolizálja. Ez, többek között, azzal is jár, hogy az első nap, ami az év végét jelenti, szépen kitakarítanak mindent. Hát, mit mondjak, sok háztartásnak egy alapos suvickolás nem is árt, megtehetnék gyakrabban is. Másnap a thaiok a családjuk körében ételt főzőcskéznek az újévi buddhista szertartásokra. A harmadik nap, ami tulajdonképpen az újév első napja, a templomokban adományokat osztogatnak és vízzel meglocsolják, megfürdetik a Buddha szobrokat. De figyelem! A szobrok fejét sosem szabad lemosni vagy bevizezni! A víz egy formája a megtisztulás szimbólumának, lemossák a múlt a rossz eseményeit, élményeit, egyszerűen mindent, ami beszennyezte a mindennapi életet. A test, a lélek, a szív megújulása. A tisztasággal fogadják a jó szerencsét és az áldást az új évben. (Itt szeretném közbeszúrni, hogy aki ilyesmit szeretne látni és részt venni, az látogassa meg ezekben a napokban, többek között, a Bangkokban a Po templomot.)

ketmosas.webp

Ezek a  rituális mosakodások, takarítások az idők folyamán a thaioknak, akik szívesen ugrálnak, szórakoznak, bohóckodnak, unalmasak lettek. A háromnapos Songkran fesztivál alatt Thaiföld-szerte nagyobbnál nagyobb ünnepségek és partik zajlanak, amelyek szokásai és hagyományai régiónként eltérőek. Napjainkban már mindent ami él és mozog egy vödör vízzel nyakon öntenek, a Songkran egy turistamágnes és a világ legnagyobb locsolkodós ünnepe lett. A thaiok a dátumokkal is kicsit rugalmasabbak lettek, valahol már napokkal előtte elkezdik, vagy hosszabb ideig, akár egy hétig is ünneplik, semmi kedvük nincs a kalendárium pontos betartására. Idén még akár egy hónapig is eltarthat, ha hiszünk a félhivatalos híreknek. És ha valamihez a thaiok értenek, az a programok promozása, értsd alatta, mindenből jó pénzt lehet csinálni. A Songkran a nyugodt, rituális cicamosakodásból egy vad, fergeteges vízi háború, és annyira népszerű, látványos lett, hogy 2023-ban felkerült az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára is. Hogy sok  turista a világ minden tájáról éppen most érkezik az nem véletlen. És ahol sok turista van az sok pénzt is jelenthet, ma már szó sincsen csak a kézmosásról. Előkerülnek a vödrök mellett a vizipisztolyok, a bazi nagy víziágyúk, vizeshordók is, sőt még elefántokat is bevetnek az elemek harcába.

sonfkran.jpgsongkran-7147058_1280.jpgsongkran2.jpg

songktan7.jpg

Különösen a nagyobb városokban mint Bangkok, Pattaya, Phuket, Chiang Mai, de végül is az egész országban több felvonulás is színesíti az ünnepséget. A felvonuló kocsikról hektoliter számra zúdul a bámészkodókra a Niagara zápor. Nincs ember aki ezt a bulit szárazon megúszná, legyen gyalogosan, motorosan, gépkocsiban vagy autóbuszban. Szóval egy öltönyös meglátogatása egy ilyen partinak nem biztos, hogy jó ötlet lesz. A hideg zuhany  még a hőségben sem mindig kellemes, mert a pitlik gyakran jégkockákkal vannak tele. Különösen szép lányokra más meglepetések is várhatnak, robogó fiatalok fehér porral sorban bekenik arcukat és testüket, ahová csak hozzáférnek. Ezek a maszatolások gyakran magukba foglalják a szexuális zaklatások fogalmát is, de ne legyünk most nagyobb pápa még a pápánál is. Hagyományosan a fehér por nem más mint talkumpuder, az áldás, a jókívánság, a testi és lelki megtisztulás  jelképe. Most hogy ezt gyakran miért a lányok popsijára kell kenni azt kérdezzétek meg ti tőlük. 

Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy a talkumpor használata pl. Burmában mindennapos, állítólag segít a tűző napsütés, a fertőzések ellen. Amikor Ranongban voltam, ahol nagyrészben burmaiak is élnek, lépten-nyomon találkoztam bemeszelt emberekkel, akik nyíltan vállalják hovatartozásukat.

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de el kell hogy meséljem, hogy a fesztivál napjaiban sokan összekeverik a H2O fröcskölését a garatuk alapos felöntésével. Ez szokás szerint nem zavarja a thaiokat most sem, hogy pityókásan járműbe üljenek és vezessenek. Az hogy ezekben a napokban a különben is magas közlekedési balesetek száma megsokszorozódik, azt hiszem senkinek sem meglepetés. Szóval, őszintén szólva a fesztiválnak vannak árnyékosabb oldalai is. Ha valaki egy látszólag kihalt falun keresztül békésen motorozik az ne csodálkozzon, hogy hirtelen egy jéghideg vizeshordót a fejébe billentenek. Ez akkor lesz különösen kellemetlen, amikor szemben egy széles traktor vagy egy goromba vizibika közeledik.

singkran9.jpg

songkran3_1.jpg

A thaiok nem lennének thaiok, ha csak a Songkran fesztiválra várnának. Azért van még néhány más és kifejezetten jó szórakozási lehetőség, sanuk, is a tarsolyban. Sok helyen tartanak Miss Songkran-felvonulásokat, koncerteket és egyéb rendezvényeket. Az egyik, talán a legjobb, a Siam Songkran Musikfestival április 12-15 között Bangkokban, nem messze a Petchaburi MRT-Station-tól, az RCA Central parkban van. Az évente megrendezett zenei fesztivál szorosan kapcsolódik a thaiföldi újév megünnepléséhez. A fesztiválon 3 napon keresztül élőzene, hagyományos thai táncok, vízi játékok és különféle kulturális tevékenységek várják az érdeklődőket. Ez is egy lehetőség egy kicsit hülyének lenni, ugrálni, kikapcsolódni és elmerülni Thaiföld mai változatos zenei világában. Amit itt előadnak az kiterjed a hagyományos thai zenétől a modern nemzetközi DJ zenebonáig. Egy kulturálisan gazdag élmény, ahol a thaiföldiek mellett a világ minden pontjáról találsz előadókat és vendégeket. Természetesen a kulináris élmények sem hiányozhatnak és a kötelező shoppingról sem kell lemondania senkinek. Ne zavarjon senkit, hogy a háromnapos belépő több mint 8000 baht lesz. Akit az ár nem ijeszt meg, annak ajánlom a rendezvény Facebook oldalát, ahol többet megtudhattok mit hogyan, hová és merre. Az infó linken megtalálhatók a legfontosabb információk.

https://www.facebook.com/siamsongkranmusicfestival 

1_39.jpg

Aki még 3 nap után sem unta meg a bohóckodást és a táncolást annak a pattayai Wan Lai Festival-t melegen ajánlom. Habár a Songkran kútjai 16-án hivatalosan kiszáradtak, nem úgy a Chonburi tartományban, Pattayán még néhány napot rátesznek a lapátra. A Beach Road mentén, a Wan Lai néven ismert kulturális fesztivál, bemutatókkal,  felvonulásokkal, szépségversenyekkel, hagyományos előadásokkal folytatja azt amit országszerte szinte mindenhol már abbahagytak. Van itt kérem szépen minden ami a szem szájnak ingere, ásítozni nem lehet. A strandon homokból épített művészi alkotásokat lehet megcsodálni, amelyek alkotói egymással napokon keresztül versenyeznek.  Ezek a homokpiramisok, helyesebben homok sztupák, szinte az egész országban a songkran idején megtalálhatók, szimbolizálják az újév jólétét és szerencséjét. Tetejükön mindig egy piciny zászlóval hívják fel magukra a figyelmet, gyakran díszített elemekkel és virágokkal közösen. Ez egy nagyon érdekes hagyomány, szerintem sokan nem is méltányolják eléggé. Pedig szoros hozzávalója a Songkran fesztiválnak. Tartalma tulajdonképpen abból áll, hogy a homoksztupákkal visszaadják a templomoknak az év közben “elcsencsélt” homokszemeket. Hogy milyen homokot? Hát kérem szépen, azt amit az év folyamán a talpadra ragadva akaratlanul kicsempésztél a szentélyből. A sok kicsi sokra megy a thaiföldi homokra is érvényes. 

wan-lai-festival_1.jpg

stupa.jpg

Kétségtelen, a thaiok nagyon tudnak ünnepelni, legszívesebben sosem hagynák a hülyéskedést abba. Mindent szeretnek csak egyedül unatkozni, szomorkodni nem.Van egy közmondásuk amely szó szerint azt jelenti, hogy "A boldogság valami egyszerű dolog, amit mindenki megkaphat". Arról mesél, hogy a boldogság nem a külsőségektől vagy az anyagi javaktól függ, hanem a hozzáálláson, találj örömöt és élvezetet az élet apró dolgaiban is. A boldogságot nem nehéz megtalálni, mindenki számára elérhető, és nem feltétlenül kell nagy erőfeszítés hozzá. Legyen sanuk (vidámság) az életed.

"สุข เป็น เรื่อง ง่าย ๆ ที่ ทุกคน สามารถ มีได้" (Suk pen reuang ngai ngai thi tukkon samat ma dai)

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.

 

 

K.AMERY

kaledioskop.jpg

Facebook Thaiföldön

Tessék, már megint valaki nem olvasta el figyelmesen a posztomat vagy nem vett komolyan. Alig két hete, hogy figyelmeztettem mindenkit, hogy Thaiföldön a nyilvános meztelenség meg van tiltva és a thaiföldi szigorúan szemmel tartja. Nem csak ejnye-bejnye jár érte. Erre mit ad Buddha, egy 22 éves thaiföldi lány lefényképezte magát Buriram-ban I. Rama király szobránál és amiért a szelfi olyan jól sikerült be is nyomta a Facebookba. Ezekért a - számunkra - maximum egy atyai nyakonvágást érdemlő fotókért Thaiföldön akár 5 év börtönbüntetést is kaphat. Amit a lány a nagy iparkodásában elfelejtett, hogy egy királyi vagy buddhista szentség előtt nem mutogatjuk a fenekünket. A képeken ugyanis többet látni a bugyijából mint őfelsége a király szobrából. Akárhogyan is van, hamarosan csattantak a bilincsek. A lány sírva kért elnézést a szentségtörésért és biztosította egész Thaiföldet, hogy a képeket csak azért csinálta, hogy reklámozza a szép környezetet. A döntéshozók azonban azon a véleményen voltak, hogy a lány inkább a saját dimbes-dombos szépségeit propagandázta és a szoknyácska is túl rövidre sikerült. És ezt egy szent király emlékműve előtt. Az ügyet átadták az ügyészségnek.

bugyi.jpg

Ilyen és hasonló hírek rendszeresen megjelennek a thaiföldi médiában. Néhány éve ázsiai turisták, akik az Ayutthaya történelmi parkban megmásztak egy évszázados templomot, fejenként 5000 baht pénzbírságot fizettek. A Facebookon posztolt fotókon két nő és három férfi látható, amint a világhírű Mahathat szent templomban boldogan integetnek a kamerába. A vidám hangulatnak hamarosan vége lett, amikor a rendőrség megkereste őket a hotelben. Végül is az 5 bakancsos szentélytúrázó mindenkitől bocsánatot kért a felelőtlen tettért és az illetlen viselkedésért, de még a szellemektől is. Nem szerettek volna a tartományi bíróság elé kerülni. 2017 végén elítéltek két amerikait, amiért a bangkoki Wat Arun előtt készült szelfiképbe beledugták a feneküket és az Instagramon közzétették. 

Jegyezze meg mindenki, hogy Thaiföldön (IS) a Facebook használata ugyan engedélyezett, de a szervek állandó és összevont szemöldökű felügyelete mellett. A thaiföldi kormány különböző intézkedéseket hozott a közösségi médiaplatformok, például a Facebook használatának szabályozására. A rendelkezések közé tartozik a galaktikus online univerzum használatának nyomon követése, ellenőrzése. Ami pontosan azt jelenti, hogy távcsöves szemekkel figyelnek mindent és mindenkit, a rosszalkodó posztokért, fényképekért már a rohamosztaggal is érted mehetnek. Mindez a nagy valóságban úgy néz ki, hogy a Facebook kikémlel minket, és a médiát meg a szervek. 

fabookthai.jpeg

Az egyik legfontosabb szabályzat, amelyet  minden turistának és expatnak mindig erősen a figyelmébe ajánlok, a “Lèse-majesté törvény”.  Ez nem más mint, aki a legcsekélyebb mértékben is megsérti a  thaiföldi királyt vagy a királyi családot, azt már viszik is a süllyesztőbe. A thaiföldi kormány a közösségi médiát, köztük a Facebookot is felhasználja a politikai ellenzék és a másként gondolkodók ellenőrzésére. Ez a cenzúra elsősorban a politikai ellenzék megfigyelésére, üldözésére szolgál. Egy thaiföldi fiatalembert 50 évre ítélték el idén, mert a médiákban kritizálta a királyt. Még soha senki nem kapott egy ilyen hosszú dutyit a királyi család bírálatáért. (Az eddigi leghosszabb börtönbüntetésre 2021-ben egy nőt 43 évre ítéltek el.) Az eredeti, 28 éves büntetésre az ellenzéki férfi fellebbezett, de szerencsétlenségére a fellebbviteli bíróság még több éves lakatra büntette meg. A bíróság időközben még több olyan tiltott dolgot talált, amelyek a “Lèse Majesté” bűncselekménye közé tartoznak. Valamennyi bizonyítékot a férfi Facebook weboldalán fedeztek fel. A média törvény mindenkire, értsed alatta, ránk külföldiekre is vonatkozik és a büntetések nem lesznek enyhébbek nekünk sem.

A számítógépes bűncselekményekről szóló törvény sem semmi. Az internet és a közösségi média használatát szabályozza és a hamis információk terjesztését tiltja. A rágalmazási törvények Thaiföldön a legszigorúbbak a világon, és hogy mi is egy hamis információ, annak a definizációja gyakran elég érdekes. Az első dolog, amit tudnod kell, hogy a törvény előtt nem számít, hogy amit valaki ír vagy mond, az igaz vagy sem. A becsmérlést, a vádaskodást, a Facebook oldalon való sértegetést Thaiföldön sokkal komolyabban veszik mint nálunk Európában. Ebben különben tökéletesen benne van a thaiföldi életfilozófia egy része is. Egy bírálat, egy kritikus megnyilvánulás az örök mosoly országában azt jelenti, hogy te egy személyt, egy üzletet, egy céget megkárosítottál. És kárnak számít már az is, hogy a másik elvesztette az arcát. Amíg  Európában a rágalmazás egy bűncselekmény és a valótlanságon alapszik, nem úgy Thaiföldön. Thaiföldön már akkor is gyalázkodol, ha a Facebookban egy thaiföldi étterem minőségét a kakaón áthúzod. Hogy most igaz vagy sem amit kommentáltál, az senkit sem érdekel. Az építő jellegű kritika fogalma a hierarchikus Thaiföldön ismeretlen. 

screenshot_2024-04-01_08_56_41_1.jpg

A rágalmazás vádjába beletartoznak az interneten megjelenő személyes problémák, vélemények is. Amíg nálunk mindenki kénye és kedve szerint szorgalmasan lekurvázhatja a másik anyját és mindenféle szemetet okádik valaki háta mögött egy gusztustalan kommentárban, addig Thaiföldön egy a hotel tisztaságát kérdőre vonó poszt online is komoly veszélybe sodorhat. Talán nem árt tudni, hogy ha bármilyen szolgáltatással elégedetlen vagy, akkor a legjobb megoldás ha nyugodt és udvarias maradsz. Egy széles mosollyal és tapintatosan az üzletvezetővel megbeszélt probléma sokkal többet fog segíteni rajtad.

Fontos megjegyezni, hogy a Facebook szerepe Thaiföldön egy nagyon összetett kérdés. Az egyik oldalon a bűnözők paradicsoma. A statisztikák mutatják, hogy a befektetési csalások több mint 70, a termék csalások 90%-a közösségi médián, például a Facebookon keresztül fénysebességgel robog. Már évek óta fontolgatják a digitális közösség leállítását, mivel nem foglalkozik a platformján megjelenő szponzorált reklámok hitelességével. Ez pedig arra késztette a thaiföldieket, hogy több milliárd értékben hamis ketyeréket vásároltak.

schneeball.jpeg

A másik oldalon nagy segítséget is nyújthat a gazemberek elleni küzdelemben. Tavaly egy thaiföldi házaspárt a Facebook segítségével csíptek nyakon, akiket, -  nem vicc - 12 640 év börtönre ítéltek. Még szerencse, hogy fejenként ezt a szigorú büntetést 5056 évre csökkentették, mert a vádlottak elnézést kértek. Szégyenkezve bevallották, hogy a Facebookon keresztül loptak, csaltak, hazudtak. A házaspár a medián keresztül arra kérte az embereket, hogy fektessenek be egy állítólagos, magas kamatokat kidobó vállalkozásba, amely a hólabda rendszer szerint működött. Több mint 2500 thai be is dőlt az átverésnek, és több millió baht-ot átutaltak a széltolóknak. De hogy legyen egy happy end is, a büntetést talán nem kell teljesen leülniük, mert az ország törvényei szerint mindkettőjükre legfeljebb 20 év börtön várhat. Hogy akkor minek kell ekkora cirkuszt az ítéletből csinálni azt nem értem, megspórolhatták volna az évezredes büntetéseket és rögtön rátérhettek volna egy végső ítéletre. Kíváncsi lennék arra is, hogy mennyit számolgattak, mire és mennyit, hány hónapot, évet osztottak-szoroztak, mire eljutottak a végleges büntetéshez, hogy ez most bizony pontosan      12 640 év lesz. A thaiföldi bíróságoknak is sok ideje van a hülyeségekre.

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.

K.AMERY

kaledioskop.jpg

Thaiföldi szilánkok

A legtöbb farangnak, aki egy szegény családból származó lányt (akárhogyan is) megismert, feleségül vett és Nyugatra exportált, előbb-utóbb egy előre nem is gondolt problémával szembe kell néznie. És ez az év legszebb napjaira, a szabadságra vonatkozik. Ezekben a napokban különösen kiélesedik a két kultúra összeütközése, mikor, hova és kihez menjünk kipihenni a fáradalmakat. Egy a hazájától, a családjától, a barátaitól elszakított thaiföldi lányt természetesen csak egyetlen dolog fog érdekelni, hogy hajrá Thaiföldre. Ezt először még a toleráns férjecske be is látja, és különben is, Thaiföld egy csodálatos ország, kedves emberekkel, jó kajákkal. Miért is ne. 

Mígnem a 100. utazás után, egy nap elkezdi törni a fejét, hogy habár a külföldi utazások ezresekbe kerülnek, de luxusszabadságról beszélni nem lehet. Egy vidéki faluban, az isten háta mögött, egy kulipintyóban heteket, de akár csak napokat eltölteni nincsen mindenkinek az ínyére, és én ezt teljesen megértem. A legtöbb farang férjecskére szinte mindig egy trehány, piszkos környezet fog várni, poros szobákkal,  elmosogatlan edényekkel. A luxus mama hotelben nem lesz sem fürdőszoba, sem toilette, helyette egy hideg vízzel teli vödör egy műanyag pitlivel. A takaros ágy egy földre terített paplan lesz, a légkondi egy hangosan pörgő ventilátor, -  jó éjszakát kívánok. Mit is lehet itt akkor csinálni? Mivel a legtöbben a thaiföldi nyelvet még alapfokon sem beszélik, még barátkozni sem lehet. Marad az egyszemélyes sörözés a verandán és a halálra unatkozás. A nap fénypontja amikor este a család egy közös vacsorára összeül és jókat kajál. Aki azt hiszi, hogy most túlzok, az nagyon téved, a Thaiföldön nyaralók férjecskék nagy részére pontosan ilyen körülmények és pihenési lehetőségek várnak. Nesze neked thaiföldi autentikus romantika. 

Kétségtelen, valaki nagyon jól érzi magát ezekben a bulikban, de valaki talán mégsem. Főleg ha a férjecske tudja, hogy akármerre megyünk az országban, jobbra, balra, előre vagy hátra, mindenhol csodálatos tájak várnak az utazókra. Miért is rágom itt a körmömet a thaiföldi bozótosban egy romokban álló sufniban? Ha már ennyi pénzt elköltöttem a repülőjegyekre, akkor biztosan nem ezt vártam.

tablakthaiban.jpg

Bevallom őszintén, ez nálam sincs másképpen. Pedig én szeretem a vidéki életet, szeretem a környezetet és az embereket. Nekem a feleségem családjával sincsen semmi gondom, szóval én tényleg megvagyok. Legalábbis 1 hétig, aztán vakargatni kezdem én is a buksimat. Azért Krabin sem rossz az élet.

Idővel mások ezt a programot egészen másképpen oldják meg. A férjecske és a thai asszonyka köt egy kompromisszumot, hogy a közös thaiföldi repülés csak Bangkokig lesz érvényes. Ott egymás nyakába borulva érzékeny búcsút vesznek egymástól és mindenki megy amerre szeretne. A lány a szüleihez utazik tovább, a férfi meg szinte mindig Pattayát veszi célpontnak. Hiszen, ott annyi barátja van. Látszólag mindenki jól jár ezzel a megegyezéssel és nem is gondolnak rá, hogy ezzel a házasságuk alapjait rendítették meg.

sor_lanyok.jpg

Számtalan házasság belefulladt már ebbe a lojális megoldásba, csak az ismerőseim körében legalább fél tucatnak. A történetek szinte kivétel nélkül úgy folytatódnak, hogy a férjecske hamar talál magának a bárok világában egy barátságos kiséretet. Valakinek ki kell színezni a magányosságát. Ilyenkor már nem sok férfit tart vissza, hogy a kapcsolatot kicsit elmélyebbítse. A felesége olyan messze van. 

Én biztosan nem ítélek el senkit sem, nem gondolkodok mások fejével sem, mindenki azt csinál az életéből amit szeretne. Láttam én már európai párokat is külön szabadságra utazni. Azok sem végződtek másképpen. Ismertem egy házaspárt akik ebből szinte egy rendszert csináltak. Az asszony elment a barátnőivel testet gyúratni a wellnes hotelekbe, a férfi pedig Thaiföldön meglátogatta a barátait. Egy darabig jól is ment, míg a férjnek semmi kedve nem volt már hazamenni és a feleségének úgy kellett hazahúznia. De akkor már minden késő volt, belefulladtak a nagy függetlenségbe.

fraumitmannsand_1.jpg

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.

K.AMERY

kaledioskop.jpg

Mítosz prostitúció Thaiföld

Ha megkérdezel valakit, hogy melyik a legősibb mesterség a világon, akkor mindenki rávágja, hogy a prostitúció. Pedig nem igaz, mert a bába mint foglalkozás sokkal régibb. A thaiföldi prostituáltakról rengeteg téves mítosz és rengeteg hasonló klisé van. Ezekből szedtem össze egy csokorral. pattaya-girls-nightlife.jpg

  1. A prostitúció Thaiföldön legális. Tévedés, 1960 óta törvényesen be van tiltva. Ez akkor is igaz, ha természetesen Pattayán, Phuketen, Bangkokban és szinte minden más városban a vásárolt szerelem mindenhol jelen van. De, nincsenek, mint Európában, emeletes kuplerájok, nincsenek pornó filmek vagy újságok. A meztelenség mutogatása szigorúan büntetve van, még a nyilvános csumikázást is rossz szemmel nézik. A thaiföldiekről el merem mondani, hogy valójában nagyon is félénk, szemérmes és fenntartott. Elméletileg a pénzért vett szerelem nem létezik az országban, hanem a szórakoztató ipar egy része. Ne zavarjon senkit, hogy gyakorlatban ez azért másképpen van.
  2. Thaiföldön minden férfi rögtön talál magának egy jó barátnőt sőt, feleséget. Az egyik legnagyobb baromság amit ezen a téren valaha hallottam. Ma már kiirthatatlan tévhit, hogy a kapcsolatra vágyó legényekre itt a paradicsom virágcsokorral vár. Természetesen a bárokban, egy diszkóban könnyű ismeretséget kötni. Minél több pénzed van annál könnyebben. De egy becsületes, szorgalmas menyecskét megismerned nem lesz könnyebb itt sem mint bárhol máshol a világon. Ekkora erővel a budapesti Szabadkai úton is találsz 2 perc alatt egy élettársat. A thaiföldi kultúrában kifejezetten udvariatlan egy lányt, egy asszonyt nyilvánosan randira hívni, megérinteni, megszólítani, még akkor is ha csak a piacra vezető utat kérdezed. Sok farang laposra vert orra bánta, mert összekeverte a körtét az almával. 
  3. Thaiföldön minden lány arról álmodozik, hogy feleségül menjen egy faranghoz. Még a bárokban sem mindegyik, nem hogy a normális életben. A thaiföldi lányok nagy része elutasítja a farang-thai kapcsolatokat és egy idegen országba költözni eszébe sem jutna. Ha már külföldinek kell lennie, inkább a japánokat és a dél-koreaikat részesítik előnyben. A farangok közül a németeket szeretik a legjobban. A bárokban dolgozó lányoknál kicsit másképpen néz ki a helyzet, ők el tudnának egy hosszabb kapcsolatot képzelni egy fiatalabb 35-40 éves faranggal. De semmi esetre sem vénemberekkel. A kivételek erősítik a szabályt, sok pénzért sok mindent elnéznek.voroskereszteslanyok.png
  4. A szexre utazó férfiak legnagyobb része nyugat-európai és nyugdíjas vénember akik 20 éves lányokra vadásznak. Semmi sem igaz belőle. Szexturisták nem csak Európából jönnek, hanem az USA-ból, Japánból, Dél-Koreából, Kínából és Indiából is, hogy csak a legnagyobb csoportokat említsem meg. 75%-a a thaiföldi suhancoknak prostituáltak vették el a szüzességüket. A lányok 90% nem is találkozott még farang kurváskodóval. A lógós nyelvű és tökű látogatók között sokkal többen vannak a fiatalok és a középkorúak mint az idősebb nyugdíjasok. A szexet keresők átlagéletkora 45 év. A megkérdezett turisták több mint 85%-a nem a szex miatt ment nyaralni, és megkérdezettek 60%-a csak kíváncsiságból kereste fel a bárokat. Eszükbe sem jutott, hogy felcsípjenek egy go-go táncost. A kiváncsiság, az ivás és egy kis szórakozás volt a középpontban. Én például személy szerint életemben kétszer voltam egy bárban, akkor is hülyére untam magamat. Az „öreg pecér és a fiatal 20 éves thai nő” egy elterjedt mítosz, amely ma már csak nagyon ritkán fordul elő a valóságban. A legtöbb ilyen fotó az internetben - meglepetés - beállított fake. A nyugati nyugdíjasok legnagyobb része itt telepedett le és az élettársa vagy felesége 40 éves és felette van. Az, hogy a mai napig a pedofilok is kavarnak az országban az letagadhatatlan, de sokan átmentek Laoszba vagy Kambodzsába. Ezek a szennyek a világ minden országában sajnos jelen vannak.
  5. A bárban dolgozó lányok kivétel nélkül megvásárolhatók egy éjszakára. Tévedés. A lányok ugyan alkalmazottak a bárban, de nem mindegyik hajlandó “one-night-stand” szórakozásra. Senki sem kényszeríti őket, hogy veled menjen. Vénemberrel pedig pláne nem. Az alapfizetésük teljesen változó, lehet 2000-3000 baht havonta de lehet 1000 is naponta. Ehhez csak bohóckodni kell és annyi alkoholt beleönteni a vendégbe amennyi belefér. Ezután is kapnak proviziót. Nem tekintik magukat prostituáltnak, inkább önkéntes társaknak, akik kedvességükért cserébe ajándékot kapnak. A legtöbb pénzt a szponzoroktól kapják akik elhiszik, hogy a szegény lány éppen ma érkezett és a gyereke vagy az anyja kórházi költségeit gyűjti össze. Ilyenkor a papírzsebkendő mellett csúszik egy kis dugipénz is.utvakep_1.pngutcakep2.png
  6. Thaiföldön a vásárolt szerelem fillérekbe kerül, sokkal olcsóbb mint Európában. Egyszer volt, hol nem volt. A régi szép idők amikor egy lány 500 baht-ért könyörgött csak hogy ölelgessed már meg, már régen elmúltak. Ahhoz, hogy az első sorból nézegessed őket, még egy kicsit rá kell tenned a lapátra. Az árak természetesen sok mindentől függnek, pl. hogy hol, mikor, kivel és te milyen ápolt, milyen fiatal vagy, az is sokat számít, hogy főidényben vagy májusban kopogsz be. Az árak alapvetően különböznek, az utcán, vagy a discoban, vagy bárban, vagy Go-Go-bárban. Nagy általánosságban el lehet mondani, hogy számíthatsz egy Short-Time partiért 1500-2000 baht-ra is. Long-Time 3000-4000 és felfele. Egy lány, aki kifejezetten szép és fiatal, nem azt jelenti, hogy  hülye is. Az internet galaktikus világában hamar megtanulták Thaiföldön is, hogy egy szexkórász turista zsebéből hogyan húzzanak ki minél többet. A Go-Go bárokban jóval drágábbak, de ott a választék a szép és fiatal lányokban sokkal nagyobb. Az alkudozás azzal kezdődik, hogy ki kell váltanod a kiszemeltet a bárból. Ezt úgy mondják udvariasan, hogy perkáljál a mamasan-nál barfine-t. Az utcán kóválygó “freelancer-ek” ugyan olcsóbbak, de csak azért tolonganak kint, mert úgy is néznek ki. Ha “szerencséd” van akkor felcipelhetsz 1000 baht-ért egy vénasszonyt egy menetre az ágyadba. Egy újabb és modernebb keresgélést az online portálok nyújtanak, amelyek azt sugallják, hogy itt szeriőz lányokkal tárgyalod meg az üzleti pontokat. De először is azt sem tudod kivel találkozol és az erotikusabb lányoknál  sorban kell állnod. Ki tudja mikor lesz rád ideje. Jött és ment utazóknak különben is reménytelen. Buddha védjen meg a strandon kora reggel összekapart lányoktól, akik állítólag egy fillért sem kérnek egy hoteles huncutkodásért. Ami késik az nem múlik, lehet, hogy ez a lány lesz a legdrágább. moneyor_love.pngA kényelmesebbek már odahaza az utazási irodákban egy különleges  hotelszobát bérelnek, all inclusive. Ebben már a szobalány is benne van. Lehet választani, ki mit szeret. Mélyebbre süllyedni már nem is lehet. Az valójában előfordulhat, hogy főleg Bangkokban 30-40 éves elvált hölgyek csak egy éjszakára egy kis etye petyét  megkívánnak és ha valaki szimpatikus azzal el is mennek. Vagy a “modernebb” egyetemista lányok virgonckodnak egy ital után jókedvükben. De ezeket a példákat ne vedd készpénznek. Tudom, mindig vannak akik azzal dicsekednek, hogy ők mekkora bikák és ellenállhatatlanok és még a nyilvános helyeken is tudnak az ámorskalpokra vadászni. Ezekről a szájhősökről idővel kiderül, hogy vagy impotensek, vagy kisebbségi komplexusaik vannak, vagy beképzelik maguknak, hogy ha egy lány visszaköszönt akkor már be is csajoztak. Én is ismerek egy ilyen bajnokot,  de mindig egyedül, lógós orral ábrándozik.  Jegyezd meg, egy nyilvános helyen egy szeriőz lány Thaiföldön sosem megy el egy idegennel még egy teára sem. Maximum, ha nagyon rámenős vagy, odaadja a telefonszámát, amiről legkésőbb amikor felhívod kiderül hogy téves. Ha a magasvasúton a veled szemben utazó lányt nézegeted és rád mosolyog, nem azt jelenti, hogy szeretne veled megismerkedni. Éppen ellenkezőleg, reméli, hogy békén hagyod és nem bántod. A thaiföldi lányok, ha egyáltalán, másképpen jeleznek.
  7. A thaiföldi lányok nem tudnak spórolni és a bevételüket rögtön elköltik. Nem küldenek már pénz haza a szegény családjuknak sem mint korábban. Ez így nem igaz, még akkor sem ha idővel dolgok megváltoztak. Nyilván egy szegény, csóró családból származó lány az első keresetét szeretné magára költeni és abból nem is lehet spórolni. De én is ismertem több bárban dolgozó lányt, akik idővel autót, házat vettek. Ez pedig takarékosság nélkül nem megy. A szülőket, az otthon élő gyermekeiket a mai napig támogatják anyagilag is, ebben semmi sem változott meg. Persze vannak nagyon ritkán kivételek, ilyent is ismerek. Ami megváltozott, hogy a legtöbben sokkal többet keresnek mint korábban és egy részét a jövedelmüknek már meg tudják tartani saját maguknak. Többen Barhost clubokban egy este 30.000 baht-ot is leperkálnak az asztalra, hogy egy férfi  - csak szavakkal! - néhány órán keresztül elkényeztesse.pattaya-walking-street.webp
  8. A prostitúcióból élőknek kevés pénzük van és rá vannak szorulva hogy ebben az iparban dolgozzanak. Na, akkor kapaszkodjál meg. Senki sem kényszerít senkit. Arra a kérdésre, hogy mennyit keresnek a szórakozó helyeken, a legtöbben 30.000-60.000 baht havi keresetet vallottak be. Ezt szorozd meg minimum kettővel, valóban a havi 100.000 baht nem ritka. Ez pedig elég szép fizetés mosolyok világában, ahol az átlagkereset 13.000 baht havonta. Most azokat nem is említem meg, akiknek a megbolondított férfiak házakat, autókat is vettek. Természetesen nem azt szeretném jelezni, hogy mindenkinek ennyire jól megy. Az átlagkereset talán 15.000-20.000 baht között lehet, plusz természetesen ha valakivel szobára megy. A kifejezetten szép, fiatal lányokat nem kell féltened, a jól keresők egyáltalán nem ritkák. Olyanról is tudok aki a pénzből egy farmot vásárolt, arra egy házat épített és ma több mint 20 farmer dolgozik neki. Pedig csak az ajtóban állt (doorgirl) és csalogatta be a vendégeket. Azt sem minden nap. Egy személyes ismerősöm, mellesleg nagyon kellemes, aranyos teremtés, a Khon Kaen-ben az egyetemen dolgozik mint konyhai kisegítő. Néha azért lepattan Phuketre meg Pattayára, mert a házat rendben is kell tartania. Biztos, hogy nem a mosogatásból építette fel. Megjegyzem, ma majdnem 50 éves.
  9. A thaiföldi lányok kaja és innivaló ellenében elmennek veled egy kéthetes kirándulásra is. El ne higgyed. Egy bárból kiváltott vagy egy freelancer lány hetente elvár tőled minimum 4000-5000 baht extra. Ha mondja neked, ha nem. De idővel be fog szólni, arra mérget vehetsz, vagy nagy durci lesz. És akkor még udvarias és olcsó volt. Általában egy havi kisérgetés 30.000-60.000 baht is lehet. Ennyi pénzért már a barátnődnek nevezheted és gondoskodni fog rólad minden értelemben. Természetesen ehhez jön még a kaja, a pia, a ruha és a szálloda. Cserébe még örök hűséget is meg fog ígérni neked. Ez a szent fogadalom pontosan addig fog tartani amíg tömöd a pénzeddel, vagy egy hónapra visszautazol a hazádba. Egy pillanattal sem tovább. 
  10. Minden igazán szép lány Thaiföldön egy ladyboy. Nevetséges gondolat, nem is érdemes foglalkozni vele. Főleg mert a helyes megnevezése ezeknek a szépségeknek nem is ladyboy hanem kathoey. De most hagyjuk ezt.
  11. A thaiföldi lányok nem is attraktívak, nem olyan szépek mint sokan beképzelik. Tévedés, mint minden országban itt is vannak kifejezetten gyönyörű, erotikus lányok, asszonyok, de nem (csak) a bárokban kell keresni őket. Azért otthon is van különbség ha a szépségek után az ózdi bányában nézelődök vagy egy budai trendi discoban este. Na, detto Thaiföldön. De természetesen ízlések és pofonok erre is vonatkoznak. Nekem személy szerint a fehér bőrű bangkoki lányok nagyon attraktívnak tűnnek, főleg ha bedobják a lenyűgöző kedves, bájos mosolyukat. Szerintem különben is a szépség mindig belülről kezd.
  12. Minden masszázsszalon és karaoke bár egy kupleráj. Nem igaz. A nyitott ajtós szalonokban csak és kizárólag testgyúrások vannak. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a happy end szolgáltatóknak magasan nagyon jó keresetük van. Nincsenek rászorulva a borravalókra. Az énekes bárok is, ahol a vidám vendégek a rikácsolásukkal a másik asztal idegeire mennek, lehetnek csak kifejezetten bohóckodós éttermek. masszazs.jpg
  13. A thaiföldi lányok csak bólogatnak arra amit a férfi parancsol. Ha nem, akkor meg kell nevelni őket. Na, sok szerencsét te idióta! Főleg a farangok ne reménykedjenek ilyenekben, mert a lányok hamar megtanulják a jogaikat. Ne becsülj soha le egy thaiföldi asszonyt.
  14. Azok a férfiak keresnek Thaiföldön szerelmet, akik képtelenek otthon egy normális nőt megismerni, vagy olcsó szexet akarnak vásárolni. Szinte az összes ilyen és hasonló kommentár nőktől származik. Nem kell mélypszichológiát tanulni ahhoz, hogy tudjuk, miért. De akármiért is van, egyszerűen nem igaz.
  15. Minden thaiföldi lány csak a pénzéért áll össze egy faranggal. Kétségtelen, az európai lányokat nem érdeklik az anyagiak, minden szakadtgatyást elfogadnak, elég ha a kiválasztottjának van még kettő épséges foga. Csak a tiszta önzetlen romantika és az örök szerelem számít a szép hazánkban is. De azért elmondhatom, hogy ami igaz egy prostituáltra az nem igaz egy tanult és dolgozó thaiföldi asszonyra. Ne keverjük össze a körtét az almával és ne általánosítsunk teljesen képtelen dolgokat. Egyértelmű, a világ összes nemzetének lánya olyan jövőt keres magának amelynek egészségesek az alapfeltételei és minden értelmes asszony biztonságot keres. Senki sem akar Koldus Bercihez feleségül menni. De való igazság, a Big Love és a Big Money közötti választásnál, a thaiföldi lányok szinte mindig az utolsóra szavaznak. Náluk a szerelemben is a pragmatikusság áll az első helyen. Ha pénzről van szó akkor nagyon direktek tudnak lenni. A legnagyobb különbség, hogy a thaiföldi lányok szeretnek a házasság előtt tisztázni minden anyagi helyzetet, a nyugatiak pedig a válóper közben.money_and_love.png
  16. Egy farang-thai házasság alapvetően reménytelen. Szerintem félig igaz, félig nem. Ismerek sok kapcsolatot, akik 20-30 éve együtt élnek. De már itt is különbséget kell tenni, mert a legtöbben nem együtt hanem inkább egymás mellett élnek. És még csak nem is veszik észre. Kétségtelen, a kulturális különbségek nagyon magasak, nem mindenki tudja átugrani a gátat. Sok fiatal vagy nyugdíjas mégis boldogan él a thaiföldi feleségével, mindenesetre sokkal jobban mint egyedül nézegetni a pókhálókat a sarokban. Teljesen megértem valamennyit, a take care viszonyok szépen működhetnek. A tapasztalataim szerint a Thaiföldön élő kapcsolatok egészségesebbek mint a nyugati világban. Ezt annak az ellenére mondom, hogy én és a thaiföldi feleségem több mint 10 éve Európában élünk. Semmi bajunk nincsen. Ki mit és hogyan szeret.
  17. A thaiföldiek elítélik a prostituáltakat. Semmi sem igaz belőle, nem érdekel senkit sem. Ameddig a lány a megszerzett pénz egy részét a saját családjára fordítja, még tekintélyre is szert tesz. A buddhizmus sem zárja ki őket, a kurtizánok korábban nagy tekintélynek örvendeztek. Bizonyítják korabeli krónikák is.
  18. A thaiföldi gazdaság összeroppanna a szexiparból befolyó milliárdok nélkül. Ez azért elég nagy túlzás, még akkor is, ha a thaiföldi lányok és asszonyok a gazdaság jelentős részét egyenesben tartják. Rögtön hozzáteszem, hogy a becsületes munkájukkal is. A szex bruttó hazai termék magassága, saccolások szerint, 2 és 15% között mozog. Ami évente több milliárd euró is lehet. Pontos adatok nincsenek. De a korona-járvány is bebizonyította, hogy a függőség el van túlozva.
  19. A Go-Go-bárok többségében szinte csak isaani lányok ugrabugrálnak. Hogy legyen egyszer egy igen is, ez a klisé helyes. Még akkor is, ha egyre többen megtalálhatók az ország más részeiből is.utcakep3.png

Nem is olyan régen megnéztem néhány filmet a thaiföldi prostituáltakról az internetben. Több riportban is megszólaltak bárban dolgozó fiatal lányok, hogy hogyan élnek, mennyit keresnek, milyen terveik, álmaik vannak. Teljesen fesztelenül válaszoltak kényes kérdésekre is, hogy miért csinálják, mennyiért, mennyit keresnek a bárban, szeretik ezt az életet vagy sem, milyen szexuális praktikákat részesítenek előnyben. Miközben nézegettem a filmeket ezekkel a (látszólag) kifejezetten szép, friss és fiatal lányokkal, arra gondoltam, hogy annyira kedvesnek, ártatlannak, természetesnek tűnnek, hogy ha megismerkedsz velük a piacon, egy bevásárló központban, sosem gondolnád kivel van dolgod. Mert valójában ezeknek a lányoknak a többsége teljesen normális és kellemes embertárs, mint te meg én.5.jpg Pontosan ezek a riportok támasztják alá azokat a teljesen képtelen mítoszokat, hogy a mosolygós Thaiföldön mindenki eladó, csak kihasználják a vendégeket és a tapasztalatlan utazókat, és mennyire erkölcstelenek. Röviden, minden thaiföldi lány egy nagy qrva és rögtön megkaphatók minden férfinak. Én több évvel ezelőtt bekukkanthattam a pattayai bárok kulisszái mögé és ott mindent láttam, csak boldog és elégedett lányokat nem. De nyilván, aki csak a bárok csillogós világát ismeri meg, annak a benyomásai, tapasztalatai mások lesznek. A prostitúció világában nem mindenki egy angyal, nem minden ragyog és stresszmentes. A média univerzum tömve van a thaiföldi szexturizmussal, a pattayai és a phuketi rossz lányokkal, ezek a történetek is igazak meg sok nem is. De az igazság ennél sokkal komplexebb. Ha valakinek a buráját csak az egyoldalú, félig igaz történetekkel bombázzák tele, akkor előbb-utóbb el is hisz mindent. Ez pontosan úgy van mint a politikai propagandával. Így kezdődik a sztereotipikus általánosítása egy egész országnak. Érdekes, én még egy filmet sem láttam, egy tanulmányt sem olvastam, amelyik arról számolt volna be, hogy hogyan él Kookkei a két gyermekével magára hagyva. Aki becsületesen egy üzemben vagy egy bevásárlóközpontban dolgozik, messze a thaiföldi piroslámpás negyedekről. Pedig a thaiföldi lányok, asszonyok legnagyobb részenek ez a mindennapos élete. Nem érdekel senkit sem. Kérdőjel. 

Én tudom, hogy egy poszttal nem tudom az emberek cementes téves véleményét megváltoztatni. De ne felejtsük el, hogy egy hülyeség akkor is hülyeség marad, ha százezreknek a véleménye. Sajnos a többségnek nem mindig jut el a tartalom a pincéig.

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.

 K.AMERY

kaledioskop.jpg

"NEM FITYELTÉL A KLIMÁRA!"

2.RÉSZ

Másfél hónapja vagyok Thaiföldön de úgy döntöttem hogy én már nem megyek haza. Itt megtaláltam a szerelmemet is. Most már csak azt kell kitalálnom hogy milyen úton módon tudok itt maradni hosszútávon. Sok féle vízum at néztem már de mindenféle okosság érdekel ha valaki bármiféle hasznos információval tud szolgálni. Még akár a házasság is szóba jöhet. Gondoltam már arra hogy csinálok egy vállalkozást vagy bármi üzletet. De én mindenképpen maradok .” 

8gs3ua.jpg

Mondjuk alapszabálynak kéne lennie, hogy ha szeretnénk huzamosabb ideig Thaiföldön dolgozni, akkor nem ártana egy jó munkahely. A munkaadóval meg is kéne értetni magunkat, elbeszélgetni vele arról hogy hogyan ityeg a fityeg. Ha thaiul nem tudsz akkor egy alapos angol nyelvtudás segíthet. Mert csak uk-muk-fukkal nem lehet egy munkahelyen intelligensen dolgozni. Azt is illik tudni, hogy a külföldiek számtalan foglalkozást nem vállalhatnak és nem lesz ezekben a szakmákban egyetlen hülye thai sem aki téged alkalmazni fog.

Ilyen és hasonló melókra nem kapsz engedélyt. Többek között - mezőgazdasági, kézművességi, építészeti, gépszerelési, eladói, szobafestési, hangszergyártási, drágakövekkel és arannyal, ezüsttel kapcsolatos munkák, jogászi eljárások, de nem lehetsz szabó,  fodrász, kozmetikus, szemetes és hoppá - idegenvezető sem. Lényegében elmondhatjuk, hogy semmiféle munkát nem vállalhatsz, amelyet egy hazai thaiföldi is el tud végezni. 

Hogy ez mennyire bonyolult lehet, csak egy példa. Thaiföldi házastársad van, van egy szép és takaros éttermetek. Az egész a thaiföldi oldalbordád nevén fut, még akkor is ha te finanszíroztad illetve tartod egyenesben. A thaiföldi törvények szerint egy partner vállalkozásnak csak akkor adnak zöld utat, ha van egy thaiföldi társtulajdonos, akihez a vállalkozás, üzlet minimum 51% tartozik. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy nem te vagy a főnök és az életed párja téged bármikor kirúghat. Na, ok, hadd ne legyek ünneprontó, nagy a szerelem, az üzlet is gördülékenyen megy. Ebben a vendéglőben - hangsúlyozva te fizetsz mindent és az élettársad nevén megy - te nem dolgozhatsz. Illetve, te megfőzheted a székelykáposztát a vendégeknek, mert arra nem találni egy képzett thaiföldi kuktalegényt, de ezzel ki is fújt minden tevékenységed. A megrendelt ételt nem szolgálhatod fel, nem mosogathatod el a piszkos tányérokat, nem takaríthatsz, még záráskor a rolót sem húzhatod le. Ezeket a dolgokat (elméletileg) csak egy thaiföldi végezheti el. A saját éttermedben. 

kochin_thailand.jpeg

Hogy ne keseredjél el teljesen, vannak állások amelyeket külföldiek is betölthetnek, sőt keresik is őket. A legtöbben  a turizmusban, vagy mint nyelvtanár, vagy az informatika területén horgonyoznak le. Főleg a turisztikai övezetben, a turista szolgálatban egyre többen tolonganak, vagy mint búvár kundok, vagy mint kincskeresők, vagy mint tolmácsok, vagy mint tour leader-ek. Az angol tanárok iránti igény jelentős, de megfelelő végzettségű német, francia  tanárok is keresettek. Akinek szerencséje van és a nyelvet valóban tökéletes szinten beszéli, mint magántanár elég szép jövedelemre tehet szert. Azt szerintem meg sem kell említenem, hogy diplomás, valóban kvalifikált és intelligens szakembereket tárt karokkal várják, egy jó munkahelyet találni nem lesz gondjuk. Online vagy a thaiföldi és az európai újságokban nincs hiány álláshirdetésekben, gyakran csábító kondíciókkal. Komolyabb hotelek, bárok, éttermek szívesen alkalmaznak nyugati managereket, vagy képzett italkeverőket, szakácsokat. Ha szerencséd volt és találtál egy frankó munkahelyet, akkor összeteheted a kezedet, mert normálisan a munkaadód elintéz majd mindent. Beleértve a vízumot és a munkavállalási engedélyt is. Neked most csak picit várni kell az engedélyekre.

Ha tényleg hosszú időre, vagy mit add Buddha, örökre Thaiföldre szeretnél költözni és van egy jó ötleted is a hülyeségek helyett, akkor egy saját cég alapítása is szóba kerülhet. Normálisan három (fő)lehetőség közül (IS) válogathatsz, legalábbis mint közönséges halandó. Minél nagyobb a bankszámlád annál szélesebbre tágulnak a kiskapuk.

Az egyéni vállalkozással csak az a baj, hogy ezt a céget csak thai állampolgár alapíthat. Gyakori a bártulajdonosok, a kisebb éttermek, hotelek és más mütyürke vállalkozások körében. A thaiföldi partnered nevén fut minden, neked az anyagi támogatáson kívül semmi szereped, jogod nincsen. Erre a vállalkozásra hiába hivatkozol, nem kapsz sem vízumot, sem munkavállalási engedélyt. Ha a partnered kiteszi a szűrödet akkor semmit sem tehetsz, le is út, fel is út. Találkoztam életemben nem is eggyel, általában kifosztva, lyukas gatyában koldulva.

A Partnership Limited egy olyan üzleti forma, amely talán a leggyakoribb és a legértelmesebb a farang-thai kapcsolatok számára. A thaiföldi partner 51%-kal ugyan a főnök papíron, de a külföldi a 49%-kal partnerként és a nevével szerepel az üzleti szerződésben. Ennek az alapján kap bevándorló vízumot és munkavállalási engedélyt is. Az ügyintézést érdemes egy megbízható ügyvédre bízni, de aki kiismeri magát a labirintusban az maga is el tud intézni mindent.

A Thai Company Limited egy vállalkozási forma, ahol először is 1 millió baht tőkét fel kell villantani, de a működés beindításához még 1 millió utánpótlásra szükség lesz. Ez pontosan azt jelenti, hogy a Thaiföldön működő vállalatnak legalább 2 millió baht alaptőkével kell rendelkeznie. Ez a forma inkább nagyobb vállalkozások megalapításánál, befektetőknek lehet érdekes és előnye, hogy a külföldit egyedüli aláírási joggal lehet felruházni, vagyis döntésjoga lesz. Ezentúl dicsekedhet a Managing Director címével. A csapatnak minimum 3 személynek kell lennie. Ha "Non Thai Company" akkor egy thai partner nem feltétlenül szükséges.

Összefoglalva, egy külföldinek lehetséges dolgozni, üzletet nyitni, ha megfelel a törvényes előírásoknak. Az alap, érvényes vízum és munkavállalási engedély, nyelvtudás pedig nem lesz ártalmas. És természetesen egy mosolygós anyagi fedezet, koldus Bercik ne is jelentkezzenek.

Sokan azt gondolják, hogy ha egy thaiföldi állampolgárral házasságba lépnek, akkor könnyebben és véglegesen az országban maradhatnak. De ez sem korrekt, sőt egy elég szép nagy tévedés. Egy házassági Non-Immigrant-O-Visa is csak egy évig érvényes, és mindig meg kell hosszabbítani. Kell 10 000 euró állandóan egy thaiföldi bankban, vagy minimum 1000 euró állandó havi bevétel, pl. nyugdíj. Válás, halálozás esetén megszűnik és kezdhetsz mindent elölről megint. Ha egyáltalán lesz rá időd és korábban ki nem rúgnak. Természetesen - meglepetés - egy érvényes és állandó házasság egy thaiföldivel is kötelező. Ahhoz pedig egy értelmes, aranyos és önzetlen asszonyka vagy férjecske is kéne. 

heirat.jpeg

“Megvilágosodtam rájöttem miben mások az ázsiai csajok. .. Ego, nincs egojuk bazki… Egész thaiföldi kellett jönnöm hogy kincset találják a világban… Szóval ti nem érzitek azt hogy én mennyi szeretetett kapok ettől a lánytól és törődést. Az ahogy bújik hozzám azt csak én érzem és én tudom a jelentését nem ti vagytok itt hanem én.”

Én mindig dührohamot kapok ha hallom vagy online olvasom, hogy Thaiföldön pillanatok alatt lehet találni egy tündéri és önzetlen asszonykát, pakoljatok, gyertek, itt még igazi nők, ego nélkül élnek. Itt megtaláljátok akit mindig hiába kerestetek. Ezekből a mind az európai mind a thaiföldi lányokat lealázó aszociális állításokból semmi sem igaz. Egy komolyabb, mély kapcsolatot Thaiföldön ugyanolyan nehéz találni, mint bárhol máshol a világon. Sehol sem teremnek a életreszóló menyecskék a fákon, akik jöttmentekre várnak. Ne hidd el a történeteket, hogy már másnap valakire rámosolygott a szerencse és az Ámor nyila mind a kettőjüket szíven, vagy inkább tökön szúrta. Ebből a legtöbbször annyi igaz, hogy megismertek egy bárban vagy a sarkon egy prostituáltat. Még szerencse, hogy a fáradhatatlan médiás 3 hét után nyomban közölte a tömegtájékoztatás galaktikus univerzumában, hogy - “Itt megtaláltam a szerelmemet is… Még akár a házasság is szóba jöhet. ” - Mindenki fellélegezhet. Ne zavarjon senkit, hogy alig néhány nappal később ugyanaz a posztosztó gusztustalan részegen, alpárian káromkodva és köpködve a pattayai örömnegyedben az anyját szidta a szerelmének és minden más nőnek. Miután a már amúgy is sörködös agyába 15 perc alatt még egy üveg vodkát belezúdított, nem felejtette el, hogy másodpercenként leqrvázza az egész világot. És mindezt, hogy ne maradjon le senki, élőben közvetítette is. Mi történt? Hát kérem szépen, kivette a szállodai ajtókártyát a szobában és ezzel kikapcsolta a léghűtő rendszert. Erre az egó nélküli (már) menyasszonya kivágta a hisztit, hogy a klíma nagyon meleg lett, a napsütéses mosoly beborult, összepakolt és elvonult. Itt az ámor vége, fuss el véle? Szerencsére nem, mert a média megírta a komának mit és hogyan és tovább, merre.

nemfityeltél a klimára” - tudta rögtön egy lelkes közreműködő és máris javasolta egy másik megértő követő, hogy béküljenek ki. - “Légy boldog nagyon szép a barátnőd de állj a talpadra mútaszsd meg hogy boldog túdol leni bár mék országban ha szeretted akivel vagy”

Másnapra mindenkinek kigőzölgött a feje és megtudhattuk, hogy “…ez … reality show… Szerintem nekem a házasság lesz a legjobb megoldás” - Tapsvihar.

Hogy egy ilyen kapcsolat elég lesz egy egészséges együttéléshez, vagy az online koldulást elismerik a thaiföldiek munkának? Kérdőjel. Döntse el mindenki saját maga. De erős a gyanúm, hogy ilyesmire nem osztogatnak tartósan Thaiföldön hosszútávú vízumot és a házassági szövetségnek is komoly akadályai lesznek.

tiktok.jpeg

Fontos megjegyezni, hogy egy házasság semmivel sem könnyíti meg a tartózkodási engedély megszerzését és a házastárs nem kapja meg automatikusan. Ha van thaiföldi házastársad ha nincsen, tulajdonképpen ebben a kérdésben lényegesen nem oszt és nem szoroz. Ellenkezőleg, a single Retirement vízumot könnyebben meg lehet kapni, kevesebb bürokrata gátat kell átugrani. Egy farang-thai házasság tervezése és megvalósítása rengeteg idővel, papírmunkával, rohangálással, anyagi kiadásokkal jár és tengernyi buktatója van. Aki már végigharcolta a több hónapos bürokrata polgárháborút az tudja miről beszélek. Aki meg nem tudja az majd megtudja. 

Egy másik lehetőség a hosszú távú thaiföldi tartózkodásra, ha regisztrálsz egy iskolába, egy tanfolyamra és ezzel kapcsolatban kérsz egy Education Vízumot. Sokan most arra gondolhatnak, hogy ilyen lehetőség csak a thaiföldi nyelv elsajátítására van, de ez sem korrekt. Több nyelviskolában lehet angolul, németül is magolni, vagy a thai kultúra és etika kurzusai közül válogatni. Ha nagyon lazán vesszük, minden speciálisan zertifikált tanfolyam szorgos látogatása egy barátságos vízummal járhat. Talán sokan meglepődnek, de én az iskolába járást tartom a legjobb megoldásnak, mert számos előnnyel járhat. Egyrészt nincsen korhoz kötve, lehetsz fiatal és vénember is. Hónapokig maradhatsz, a vízum minden 3 hónapos meghosszabbítása gördülékony, nem kell kimenni emiatt az országból. Vásárolhatsz motorkerékpárt és megcsinálhatod a jogosítványt, bankszámlát nyithatsz. Az ügyintézés pofonegyszerű, vagy otthon online, vagy Thaiföldön be kell iratkozni egy suliba ahol egy kis előleg lerendezése után gondoskodnak a Non-Immigrant "ED" Visumról. (De ha már úgy is Thaiföldön vagy, akkor egy Visa Runnal a szomszédos országok egyikében magad is egy nap alatt elintézheted.) Közelebbről is megismerheted a thaiföldi életet és a tapasztalatok segítenek egy végleges döntésben, hogy a klíma neked jó lesz vagy sem. De a legfontosabb talán, hogy egy iskolában remélhetőleg ragad rád valami, nem maradsz olyan hülye mint voltál.

schule.jpeg

Az oktatás nem lesz ingyenes, egy 200 órás thai nyelvtanfolyam 800 és mittudomén mennyi euró között mozoghat. Természetesen a tandíjak függnek a tartalomtól, a színvonaltól és az időtartamtól is. Ehhez jön még 3 havonta további 50 euró a vízum meghosszabbításáért. A szálláshelyről és a hasad jólétéről is gondoskodnod kell. Az iskolában sumákolni nem lehet, az ellenőrzések gyakoriak, ha sokat lógsz akkor annyi a tartózkodási engedélyednek.

Végezetül szeretném feltétlenül megemlíteni és kiemelni, hogy vannak más lehetőségek is Thaiföldön huzamosabb ideig tartózkodni és élni. Van néhány meg nem említett legális és még több illegális lehetőség is. A magukat lengető agenturok alig várják a palimadarakat, akiknek egy kis kenőpénzért hajlandók segíteni, megoldásokat találni. Legyetek tisztában vele, hogy a legtöbben törvényellenesen és megvesztegetett hivatalnokok, rendőrök  segítségével dolgoznak. Ez nem azt jelenti, hogy illegálisan nem lehet évekig az országban maradni, hanem ez azt jelenti, hogy törvénytelen. Thaiföldön a törvények, a rendeletek legtöbbször csak arra jók, hogy sárba tapossák őket, a tisztviselők gyakran a hasukra ütnek és aszerint pecsételnek. Mégis, óva intek mindenkit, illegálisan az országban tartózkodni, dolgozni, kavarni. A rendszeres razziáknak te is áldozata lehetsz és ha csak kipenderítenek akkor örülhetsz, hogy nem lakat alá tettek.

De Thaiföldön minden lehetséges. Főleg ha még pénzed is van.

"...a terveim kezdenek összeomlani… már nincsenek azok az állandó bújás sok. Elején nagyon bújós volt most meg inkább csak elvárja hogy én bújjak mindig Én már nem tudom mi ez…Fogalmam nincs... Egyszerűen nem bírok bízni már senkivel…”

“sajnálom hogy őszevesztetek a barátnődel!!!Tedd azt amit te szeretnél!!!”

“Üdv a való világban!”

The show must go on.

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.

 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.

 K.AMERY

kaledioskop.jpg

"Nem fityeltél a klimára?"

1.rész

“Másfél hónapja vagyok Thaiföldön de úgy döntöttem hogy én már nem megyek haza. Itt megtaláltam a szerelmemet is. Most már csak azt kell kitalálnom hogy milyen úton módon tudok itt maradni hosszútávon. Sok féle vízum at néztem már de mindenféle okosság érdekel ha valaki bármiféle hasznos információval tud szolgálni. Még akár a házasság is szóba jöhet. Gondoltam már arra hogy csinálok egy vállalkozást vagy bármi üzletet. De én mindenképpen maradok .” 

Nekem nincsen egyetlen posztom sem amelyik arról szólna, hogy hogyan lehet kivándorolni Thaiföldre, hogyan lehet munkát vállalni, hogyan lehet üzletet nyitni, milyen papírmunka kell egy thaiföldivel összeházasodni. Nem véletlenül. Ezek annyira komplex kérdések, annyi mindentől függnek, hogy szerintem akinek ilyen szándékai vannak az kopogjon hivatalos helyeken. Mert ahány ország annyi szokás, ahány tartomány annyi szabályozás, egy papír elintézése még attól is függhet, hogy a thaiföldi ügyintézőnk mit reggelizett. Amikor hasonló kérdésekre nyilvánosan megoldást keresnek és osztják a bölcsességeket, akkor mindig kételkedem a galaktikus kollektíva géniuszában. Egy csoportban, vagy egy neandervölgyi törzsasztal körül senki sem fog ilyen dolgokban végleges és megbízható tanácsot kapni. Mindenki csak a maga tapasztalatait fogja hajtogatni. Ami lehet igaz is meg nem is. Van még a rózsaszínű szemüvegnél rózsaszínűbb szemüveg? 

Nekem nem a kérdésekkel van alapvetően problémám, valamennyire lehet egy intelligens választ adni, hanem a mérhetetlen naivsággal, hogy milyen egyszerű lesz Thaiföldön maradni, megházasodni, dolgozni, vállalkozást indítani. Én most sem fogok egy részletes és “mindenreigaz” posztot megírni, mert egyszerűen nem is akarnék vagy tudnék. De megemlíthetek néhány olyan szempontot, amelyek valóban fontosak lehetnek. Hangsúlyozom, minden garancia nélkül és csak nagyon vázlatosan. Részletekbe nem bocsátkozom, ügyvédi nyelvet, tűpontos jogi kifejezéseket ne várjatok el tőlem.

Ha valaki néhány hét után sokkolóan szerelmes lett Thaiföldbe és annak az egyik virágszálába, annak szerintem semmilyen tanácsra nincsen szüksége. Teljesen felesleges. De jegyezze meg mindenki, hogy Thaiföldön szabadságot csinálni, vagy a thaiföldiek között élni, vagy a thaiföldiekkel együtt élni az nem egy és ugyanaz. Pofázom már két éve. Sokan összekeverik a kellemes januári éghajlatot a májusi hőgutával vagy az októberi állandó viharokkal. Hogy még akkor is minden olyan szép lesz? Mert ami ma rózsaszínű az néhány hét múlva már nagyon színtelen lehet, a felhőtlen napok könnyen beborulhatnak. Nem biztos, hogy jó ötlet ha - “nemfityeltél a klimára”.  De erről később.

sziauram.jpgHa valaki több hónapig szeretné a thaiföldiek vendégszeretetét élvezni, annak több lehetősége is van. Az egyik természetesen az, hogy még otthon megkérvényezünk egy 60 napos turista vízumot. Az online ügyintézés nevetségesen egyszerű és ha már Thaiföldön vagyunk akkor az illetékes immigration irodában még 30 napot hozzá is ragaszthatunk. Máris van 90 napunk. Ennek az a hátránya, hogy ezzel a módszerrel, ami a következő hónapokat illeti, ki is fújt minden. A mai thaiföldi rendelkezések értelmében 180 napon belül mindenki maximum 90 napot maradhat. Kivéve természetesen ha nincsen hosszabb időre vízuma, illetve tartózkodási engedélye. És már ezen a ponton meg is kezdődtek a félreértések. Legyünk vele tisztában, hogy amikor mi elutazunk 2-3-4 hétre Thaiföldre és csak villantjuk a határon az útlevelünket, akkor mi vízum nélkül léptünk be. Ez akkor is igaz, ha ezt, helytelenül,  "Visa on Arrival" nevezik. Helyesebben, a benyomott pecséttel mi kapunk egy 30 napos tartózkodási engedélyt az örök mosoly országában. Ha ezt a lehetőséget 30 nappal meghosszabbítjuk, akkor sem vízumot kapunk hanem tartózkodási engedélyt. Sokan szívesen átruccannak 60 nap után a szomszédos országba, elpöfékelnek a határon egy cigarettát és máris fordulnak vissza. A thaiföldi határon megint kapnak egy pecsétet ami jogosítja őket további 30 napos tartózkodásra. Ezt el lehet játszani kétszer is, vagy ha a 2 hónapos vízummal lépünk be akkor egyszer. Ezt nevezik “border run”-nak, amit sokan a mai napig összetévesztenek a “visa run”-nal. A visa run azt jelenti, hogy kimegyünk Thaiföldről és egy másik országban a thaiföldi követségen egy thaiföldi vízumot újra megkérvényezünk. Végeredményben így vagy úgy össze lehet kaparni összesen 90 napot. Most én tudom, sokan felszisszennek, hogy a border run segítségével több hónapot is el lehet játszani, többször is ki- és be lehet csikicsukizni. Persze, lehet, csak nem legálisan. Ha elkapnak, akkor már be sem engednek. Ezen a tényen az sem változtat, hogy Jóska már százszor eljátszotta. Akinek illegális tanácsok kellenek, az érdeklődje meg helyben, lesznek bőven akik majd lengetik magukat. De ha esetleg baj lesz akkor nem biztos, hogy  hivatkozhatsz a határon Jóskára, aki a füledet ezzel teledumálta. Mert ilyenkor ezek a jótanácsok lapulnak mint a szar a fűben.

borderrun.jpeg

Egy másik lehetőség a hat hónapos és az egy éves vízum. Mind a két vízumnak kemény feltételei vannak. A kemény feltételek alatt többek között pénztárcád vastagságát értem és hatalmas papírmunkát. A szokásos dokumentumok mellett fel kell tüntetni az egészséges anyagi helyzetedet is. Különben ne is kérvényezz. A 6 hónapos vízummal (Multiple Entry Tourist Visa)az utazók többször is beutazhatnak Thaiföldre és egyhuzamban  60 napig tartózkodhatnak. Utána ki kell menni, ha csak 1 napra is, aztán visszajöhetsz máris a következő 60 napra. Hogy ennek az ugrabugrának mi értelme van azt nem tudom, de ez van. 

Akinek sok pénze van, az beadhat egy kérvényt a “Thailand Elite Visa” engedélyezésére. A tagsági költségek 15 500 és  55 000 euró között mozognak, nem mindenkinek találták ki. Ezzel a speciális vízummal 5-től 20 évig terjedően tartózkodhat mindenki az országban és különféle, extra kiváltságokat és szolgáltatásokat kínál, mint pl.  hosszú távú tartózkodási jogot, VIP szolgáltatásokat a repülőtéren, egészségügyi segítséget, szálláslehetőségeket és még sok más teljesen felesleges hülyeséget. De dolgozni ezzel sem lehet. Hogy hány évig lesz érvényes az attól függ, hogy mennyire kopasztod meg a bankszámládat. A meghosszabbítását sem adják ingyen, hát nem tudom kinek mire jó ez. De ki mit szeret.  

Ha már itt tartunk, csak érdekességképpen szeretném megjegyezni, hogy még az is lehetséges, hogy valaki felvegye a thaiföldi állampolgárságot. Ami az első pillanatban egy abszurd és “miafrancnak” ötletnek tűnhet, másodszorra, akik véglegesen szeretnének kivándorolni, egy átgondolásra méltó lehetőség is lehet. Több előnye is van de a feltételek nagyon kemények. Az egyik vizsgapont, hogy szépen kivülről el kell énekelned  a thaiföldi himnuszt. A többi feltételt már fel sem sorolom.

vizum.jpeg

A legtöbb betelepülő külföldi Thaiföldön az 1 éves vízumot (Non-Immigrant-O-Visa) kérvényez, amelyet sokan tévesen “nyugdíjas vízumnak “ is neveznek. De ez a megnevezés sem korrekt, mert ezen belül is különbözö kategóriák vannak és nem muszáj feltétlenül nyugalmazottnak lenned, elég ha betöltötted az 50. életévedet. A feltételek elég komolyak, de nem lehetetlenek.

Színes útlevél kopi, legalább 6 hónapos érvényességgel. Biometrikus, színes, 6 hónapnál nem öregebb útlevélfénykép.  Nyugdíj igazolás, 1700 euró havi netto összeggel vagy 1700 euró állandó havi jövedelem, vagy állandóan 20 000 euró a bankban. Talán kevesen tudják, hogy ezeket az összegeket el is lehet osztani, vagyis pl. elég 800 eurós havi bevétel és 10 000 euró a bankban. Lakóhely igazolás, 3 hónapnál nem régebbi bűnügyi nyilvántartási igazolás Egészségbiztosítás.

...és még attól függően ki és mi vagy te, melyik kategóriába kérvényezel, lehetnek újabb kérdések.

Ha megkaptad a nyugdíjas vízumot akkor ne örüljél nagyon, mert engedély nélkül ezzel sem dolgozhatsz. A vízum típusától függően vagy 90 naponta hosszabbítod vagy be kell jelentkezned, ha külföldre utazol kirándulni akkor újrabeutazási engedélyt kell kérned. Ezt a vízumtípust, illetve most már a tartózkodási engedélyt, évente meg lehet és kell hosszabbítani. Ennek Visa Extension a neve és a legtöbben ezzel a lehetőséggel évtizedekig Thaiföldön élnek.

Nagyjából ezek a legfontosabb és leghasználtabb vízum típusok nagy vonalakban a közlegényeknek. De ez nem azt jelenti, hogy több fajta nincsen. Szerintem a világon nincs még egy ország ahol annyi különböző vízum lenne mint Thaiföldön. Van ilyen, olyan, amolyan, lehet válogatni ki mit szeret. Csak az a baj, hogy senki sem tudja igazán melyik mit jelent. Gyakran még a thaiföldi szervek sem és az áprilisi időjárás szerint értelmezik. 

De térjünk vissza az eredeti kérdéshez, hol is tartottunk?

Ja igen, az üzletkötésnél  -  “Gondoltam már arra hogy csinálok egy vállalkozást vagy bármi üzletet.”  

unternehmen.jpeg

Ez nem is lenne rossz gondolat, mert ezzel egyszerre két legyet is nyakon csaphatunk. Ha van munkánk vagy egy működőképes üzletünk, akkor sokáig Thaiföldön is maradhatunk. A másik előnye, hogy valamiből mégis élni kell. De egy nagyszerű gondolat megvalósítása nem biztos, hogy egyszerű lesz.

Legyen vele mindenki tisztában, hogy munkavállalási engedély nélkül egy külföldi semmilyen munkát nem vállalhat el. Munkavállalási engedélyt turisták nem kapnak, még mint szamaritánus sem szorgoskodhatsz. A szomszédos komának a farmján a duriánt szüretelni segítened is tiltott munkának számíthat.  Még akkor is ha csak egy tányér levest kapsz érte. Azt pedig mindenkinek tudnia kell, hogy minden pénzt hozó tevékenység munkának minősül, és munkavállalási engedélyhez van kötve. És ha azt írom, hogy minden pénzt hozó mesterkedés, akkor azt szóról szóra úgy is kell értened. Sokan megpróbálnak mint internet blogger, vagy önkéntes médium sztár, vagy online shopos egy kis honoráriumot összekoldulni, de - meglepetés - ezek sem engedélyezettek. Thaiföld nem Európa, itt teljesen más törvények, rendelkezések uralkodnak és eljárások, büntetések vannak. 

“Ha külföldiként szeretne pénzt keresni a TikTokkal vagy bármiféle más online tevékenységgel Thaiföldön, fontos, hogy rendelkezzen munkavállalási engedéllyel. Ugyanis minden pénzt hozó tevékenység munkának minősül, és engedélyköteles. Munkavállalási engedély nélkül illegális lenne a TikTokkal pénzt keresni Thaiföldön” - (Forrás: Thai Generalkonsulat München)

Ez pontosan azt jelenti, hogy az online sutyi pénzkeresés is illegális.

online_melo.jpeg

Lehet értetlenül csóválni a fejet, lehet vitatkozni, - de ez van. Most ne kezdjük el, hogy hányan feketén, jogellenesen keresik a napi betevőjüket. Mint már fentebb említettem, én csak a legális lehetőségeket említem meg. 

A jövő héten röviden elmesélem, hogy milyen legális munkalehetőségek vannak egy külföldinek, a házasság egy thaiföldievel mennyire könnyíti meg a thaiföldi vízumot, vagy nem, és miért kell fityelni a klímára.

Folytatás következik.

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

donate.jpeg

 

Magamról: Posztjaim, ismereteim célja a valós thaiföldi mentalitás bemutatása, amelynek ismerete nagyon megkönnyítheti az ottani életünket, de akar rövid szabadságunkat is. A Thaiföldről létező tévedések és tévhitek, és az ebből adódó problémák, engem néha tényleg alaposan meghökkentenek. Az én posztjaim nem fognak (mindig) turistás látványosságokról, hotelekről, strandokról, bárokról mesélni, ilyen oldalak vannak elegen. Posztjaim elsősorban a thaiföldi életről fognak szólni, ismertetni, mesélni.

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.

 K.AMERY

kaledioskop.jpg

Qi Gong és Tai Chi

 

Becslések szerint a thaiföldi lakosság 15%-a kínai. De ha mélyebbre ásunk akkor a thaiok 30- 40%-ának, legalábbis részben, kínai ősei vannak. Történelmileg, gazdaságilag és kulturálisan tegnap is, ma is és holnap is a két ország szoros kapcsolatot tartott és tart fenn, és a jövőben is mindig így lesz. Az Ayutthaya királyság megalapítójának, U Thong-nak a származásáról szóló legendák arról mesélnek, hogy az apja egy kínai kereskedő volt.  A birodalma nagyobb városaiban már jelentős népességű kínai negyedek alakultak, ahol mint aktív kereskedők tettek-vettek. Az ebből az időből származó “Három pecsét törvénye” halálbüntetés terhe mellett megtiltotta a thaiföldieknek, hogy külföldiekkel házasságot kössenek, vagy akár csak egy kicsit egymással hancúrozzanak. A kínaiakkal való házasság azonban - meglepetés - engedélyezve volt. A Nagy Taksin, aki a 18. században Ayutthaya összeomlása után a mai Thonburi területen új fővárost és ezzel egyidőben új birodalmat épített fel, egy kínai bevándorló fia volt. Kínai felesége szülte meg I. Rama, a máig hatalmon lévő Chakri-dinasztia első királyát. Ő költöztette a fővárost oda ahol ma is van, az egykori kínai kereskedők települése helyére, a mai Bangkokba. A híres Mongkut (IV. Rama) ereiben is kínai vér csörgedezett. És a példákat lehetne folytatni.

A legtöbb kínai származású thaiföldi őse a 18. század közepén bevándorló foglalkozás és asszony nélküli legény volt. Sutyiban abban reménykedtek, hogy a megígért  munka mellett a szépséges thai lányok is megosztják velük a kedvességüket és egyben a házassági matracukat is. Sokan nem is csalódtak, helyben családot alapítottak és eszük ágában sem volt Kínába visszatérni. Hülyék is lettek volna. Ezt csak azoknak említem meg, akik tévesen azt hiszik, hogy csak a farangok szeretik a thaiföldi vendégszeretetet valamilyen formában élvezni. De a 20-21 századi lányok után tüzelő népvándorlást nem (csak) a nyugati civilizáció találta ki, a kínaiak (IS) megelőztek minket. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kínai-thai kapcsolatokból származó utódok annyira jól érezték és érzik magukat az új otthonukban, hogy az asszimiláció gyakran a második generációban be is fejeződött. Ha megkérdezed tőlük akkor inkább thainak mint kínainak vallják magukat.

chinarown.jpg

chinatown2.jpg

bangkok-chinatown-chinese-new-year-2023-4.webp

Akárhogyan is történt, jelenlétük máig nagy hatással van az ország gazdasági, politikai és kulturális életére. Szinte minden jelentős vállalkozó, a legtöbb miniszterelnök, milliomos, akadémikus vagy kínai etnikai származású, vagy kínai ősökkel dicsekedhet. Ez különben nem véletlen. Egy thai a merev hierarchikus életfilozófiában szinte teljesen elveszti az iniciatíváját és képtelen a kezdeményezésekre. A kínai erre a merev mentalitásra fittyet hány és szorgalmasan, gyakran agresszívan kereskedik, új ötleteket, piacokat keres és hódít meg. Szerintem a thaiföldi gazdasági életet a kínai származású thaiok tartják egyenesben.

A kínaiak jelenlétét mindenki lépten-nyomon láthatja. Itt nem csak a bangkoki kínai negyedre gondolok, vagy a közösen megünnepelt kínai új évre, vagy a vegetáriánus fesztiválokra. A mindennapi életben is találkozhatunk velük állandóan. 

lumpini2.jpg

lumpini.jpg

varanusz.jpg

A Lumpini park Bangkok legnagyobb és talán legszebb parkja. Habár a főváros szívében, a legforgalmasabb üzleti negyedben terül el, ide turisták ritkán tévednek. Tulajdonképpen nem is csodálom, mert Bangkok annyira tele van szépséggel és érdekességgel, hogy egy pihenést és csöndet nyújtó ligetre egy 2-3 napos látogatónak nincsen ideje. Én többször voltam benne és elmondhatom, hogy szerettem mindig itt császkálni. Ezt még akkor is le merem írni ha legutoljára, tavaly februárban, egy kicsit csalódnom kellett. Barátokkal voltunk akiknek büszkén meg szerettem volna mutatni, hogy milyen izgalmas is az élet errefelé. De valószínűleg eltévesztettük a helyes időpontot, mert a park annyira kihalt és unalmas volt, hogy majdnem elaludtunk. A korábbi években a Lumpini park nagyon népszerű volt, reggel és kora este tele volt sportolókkal, a fűben thaiok piknikeztek vagy csak heverésztek, a tóban vizibiciklizni is lehetett. A majdnem 3 kilométeres futópálya megtelt kocogókkal és az ingyenes fitnisz felszereléseken fiatal legények tornásztak vagy súlyzókat emelgettek. A “téli” hónapokban” ingyenes koncerteket adtak, többek között a Bangkoki Szimfonikus Zenekar vezetésével. A kisgyermekes családok a központi részén egy pompás játszótéren virgonckodtak. Még lovas rendőrök is voltak korábban, akik árgus szemekkel figyelték a dohányzókat vagy akik kajás batyukkal jöttek a ligetbe. Mert mind a kettő dolog tiltva van. Tulajdonképpen.

taichi.jpg

Egy szó mint száz, anno ilyennek ismertem meg a Lumpini parkot és tavaly semmi érdekfeszítő dolgot nem találtunk. Dögunalom volt amerre csak néztünk. Szerencsére az itt élő 2-3 méteres varánuszok kicsit lendítettek a hangulatunkon. A park valóban róluk a legnevezetesebb, tucatnyi hüllő kóvályog szabadon a ligetben és ijesztgeti a tapasztalatlan erre tévedő utazókat. Hogy a különben kihalt park a korona-járvány eredménye volt, vagy csak rossz napot és időpontot választottunk? Több mint valószínű, korábban vagy későbben kellett volna mennünk. Amit különösen sajnáltam, hogy nem voltak (még vagy már) a parkban thaiok vagy kínaiak akik a mozgási művészetükkel ámulatba ejtik a kíváncsiskodókat. Mert én mindig nagyon szívesen néztem őket. Tulajdonképpen először nem is értettem, hogy a fiatal és idősebb thaiföldiek mit is edzenek. Szép lassan, szinte felségesen formáltak lépéseket, mintha egy lelassított filmben lebegtek volna. Ma már tudom, hogy vagy Qi Gong (csikung)  vagy Tai Chi (táj csi) gyakoroltak. Néhány hete elkezdtem én is tanulni párhuzamosan egymással mind a kettőt, és rájöttem, hogy már sokkal korábban el kellett volna kezdenem őket. 

qi.png

A Qi Gong tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, amely számos különböző edzési módszert foglal magába, a szellemi és a fizikai képességek fejlesztésére szolgál. A gyakorlatok célja a Qi lendületbe dobása, a testet kikapcsolt és zavartalan állapotba, egyensúlyba hozni. A Qi, a kínaiak szerint, az egész univerzumot behálózó energia és nagy hatással van az egész szervezetünkre, életenergiánkra, életerőnkre. A Qi Gong fő sajátossága a lassú, szinte úszó mozgást összehangolni a testre való összpontosítással, a légzéssel, a koncentrációval. Lazuljon el a testünk és kerüljön feloldott állapotba. Ezt sokan megoldják egy üveg sörrel.

A Tai Chi  nem más mint egy  meditatív harc- és rendkívül gyengéd mozgásművészet, amely egyesíti az elmélyedést, a fizikai edzést és az önvédelmet. Hasonlóan mint a Qi Gong harmóniába hozza a testet és a lelket. Tulajdonképpen a két testkultúra nem is sokban különbözik egymástól, legalábbis alapfokon rengeteg hasonló elemet találhatunk bennük. Egyáltalán, idővel annyi stílus született, hogy senki sem tudja fejben tartani valamennyit. Elég ha a bütyökujjadat balra és utána jobbra fordítod, máris más a neve, ha meg az ujjadat az orrodba dugod akkor meg pláne. Ami a Tai Chi és a Chi Gong egészségügyi hatásait illeti ma már nincsenek lényeges különbségek. Korábban a hagyományos kínai orvoslás részeként a Qi Gong célja az egészség megőrzése és az élet meghosszabbítása volt. A Tai Chi inkább a támadási és védekezési technikák edzésére szolgált, eredetileg tiszta harcművészetként fejlesztették ki. Ma már ezek a különbségek évtizedekről évtizedekre nagyrészben eltűntek vagy nagymértékben halványabbak lettek. Mindenki számára alkalmasak, beleértve a kezdőket is, kortól és edzettségi szinttől függetlenül. Szóval pontosan nekem találták ki. Mondjuk azt azért erősen kétlem, hogy ezeket a mozgási kifejezéseket autodidaktikusan meg fogom tökéletesen tanulni, de most hagyjuk ezt. Gyakorlat teszi a mestert.

A Qi Gong és a Tai Chi művészete nem Thaiföldön született meg, hanem mint olyan sok más dolog Kínából gyűrűzött be. Pedig a “táj csi” szó talán valakit félrevezet és gondolhatja, hogy az eredete thaiföldi. De akárhonnan ered nem zavarja a thaiokat abban, hogy minden teketória nélkül átvegyék és szorgalmasan alkalmazzák. Népszerűsége évről évre növekszik, ami abban is mutatkozik, hogy Tai Chi iskolák mint a gomba az eső után szaporodnak. De vigyázzatok, nem mind gomba, ami hamar nő. 

A mellékelt 5 perces videót azoknak ajánlom akik szeretnének egy gyönyörű lány, egy magasztos mozgás, egy festői zene szimbiózissal megismerkedni. Vagyis mindenkinek. Hát kérem szépen, ezt nevezik Tai Chi-nak. Ha látnátok én milyen fenségesen táncolok!

Videó

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

spende-1.jpg 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.



 

 K.AMERY

kaledioskop.jpg

PAttayai mesterek

 “Irjálrám nyugodtan, szívesen segítek.”

Hogy őszinte legyek, már tele van a hócipőm ezekkel a Thaiföldön kavargó “idegenvezetőkkel”, “tanácsadó ügynökségekkel”. Valaki egy csoportban betesz egy egyszerű kérdést, hogy merre van az ityeg és a fityeg, már jelentkeznek is zsinórban a “turistás szakemberek”.

- “Én szívesen segítek! Nyugodtan jelentkezzél nálam.”

Már lassan többen vannak mint a turisták. Pedig szó sincsen melegszívűségről, jólelkűségről, sokan visszaélnek ezzel a szép szóval. A segítség önzetlen és ingyenes, - legalábbis szerintem. Akik konkrétan egy kérdésre nem válaszolnak, úgy egyenesen, szemtől szembe, inkább biztatóan megkérnek, hogy - “Ne habozz írni nekem, bármikor szóljál ha dumcsizni szeretnél.” - azok (majdnem) mind a “segítségükért” egy kis anyagi támogatást is elvárnak. Én is napok óta azon töröm a buksimat, hogy az ismertető posztjaimat két éve miért ingyenesen osztogatom. A mai világban már mindenki lehet turisztikai vállalkozó, kinevezhetném magamat én is. A segítőkészségem is megérdemelne egy kis biztatást. Miért is nem vagyok én előfizetéses? Habár, a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy már kétszer is kaptam adományt, aminek úgy örültem mint a majom a farkának. Szó sincsen itt a pénzről, sokkal inkább ezek az apró gesztusok jelzik a posztjaim megbecsülését. Latinovits Zoltán mondta nekem egyszer, hogy a színházban nem az a fontos, hogy mennyit fizettek a jegyért, hanem hogy milyen vastagon tapsolják meg a művészt. De most hagyjuk ezt, no offense.

sziaur.jpg

Én természetesen megértem, hogy sok turista örül ha jóakaratúan a hóna alá nyúlnak, tanácsokra, útmutatásokra szorulnak, anyanyelvű tapasztalt honfitársakra támaszkodnak. És hajlandók a szolgáltatásokat anyagilag is jutalmazni. Nincs ebben semmi kivetnivaló. Azt is megértem, hogy a másik oldalon a túrák megszervezése, kivitelezése, de akár csak a telefonos, online megbeszélések, hasznos tanácsok testreszabása, utak közvetítése, időbe, fáradalmakba, munkába kerülnek. Ne várja el senki sem ingyenesen. A rendes, becsületes szolgáltatásokért fizetni kell, ehhez nem fér semmi kétség. Egy jó tanácsadótól senki sem sajnálja a honorárt, sőt, a tisztelt utazó az új ismeretekkel még pénzt és időt is spórolhat. Eddig minden rendben is van. Legalábbis mindaddig, amíg ezek a kirándulások, tanácsadások nem téves infókkal vannak teletömve és nem háromszor, négyszer többe kerülnek, mint amit megérdemelnének.

Amikor olvasom, hogy - “Felépítek Pattayán egy média birodalmat.”- akkor valójában feláll a szőr még a hátamon is. Pláne amikor az illető életében először van Thaiföldön és alig egy-két hét elteltével már ilyen komoly tervei vannak. Már a lakhelyét is úgy adja, meg és gondolom már a pólójára is kiírta, hogy - “Lakcímem Pattaya.” Igaz, a 30 napos tartózkodási engedélye már lejárt és még azt sem tudja, hogy hol és hogyan kell meghosszabbítania. Pénze különben sincsen, vagy titkolja, amennyi volt az már régen ráment a lányokra vagy kipotyogott a nadrágja lyukas zsebéből. Most mint egy koldus tartja markát, cserébe orrba-szájba osztja a médiában a zseniálisan hülye tapasztalatokat. Na, ettől és a többi hasonló kóklertől fogadjál el tanácsokat! Mert ha azt hiszed, hogy egyedül van, akkor nagyon tévedsz. Ezeknek a fazonoknak kéne csinálni közösen egy csoportot, ahol vidáman és zavartalanul egymást körbe hülyíthetik. Az internet tömve van hasonló mesterekkel, filmekkel, beszámolókkal, élményekkel, Pattayáról meg pláne. A kevés kivételtől eltekintve egyik nagyobb baromságot közvetít mint a másik. Az impressziók 90%-a a bárokról, a lányokról mesél, sztereotipikus vélemények és már régen homályos szemüvegen keresztül nézve. (Kivételt képez Csomár Zoltán kétrészes filmje.)

“Menyországba megjöttem. Meghaltam vagy csak most kezdtem élni.”

“Már most imádom Pattayát, úgy érzem haza tértem.”

“Ha orvos vagy akkor tudnod kéne hogy hogy működik a biológia. Az emberi test szimbiózisban él a környezetével. Minél jobban sterilizál unk antibiotikum ozunk, annál kevésbé lesz ellenállob lesz a szervezet. Egy olyan szervezet ami folyamatosan találkozik a környezetével mindenféle bacikkal az a szervezet ellenálló lesz. Egyszerű biológia tanulnod kellett.” - oktat ki egy szakképzett orvost, aki a szexuális betegségekre hívja fel a figyelmét.

“Nem létező nemi betegségeket is össze lehet szedni!Thai csajok nekem is bejönnek!Így ezt a kockázatot vállalnám”

Prompt jönnek is az érdeklődések.

“Én is voltam a múlt héten az óvárosi piacon hús áruért, milyen árban megy kint a sonka?”

Komolyan hihetetlen milyen sokrétű isten állatkertje.

Kétségtelen, a várost meglátogató férfiak nagy része nem a gasztronómiai élményekért látogatja meg a bárokat. Nekem ezzel nem is lenne különösebb problémám. Én változatlanul annak a híve vagyok, hogy a szabadság arra való, hogy mindenki azt csinálja amihez éppen kedve van. Ha valaki az éjszakai életet szeretné - a szó szoros értelmében - élvezni, az pakoljon be egy tucat óvszert és viagrát, és uccu neki szaladjunk, hadd szóljon. Morálisan mindenki azt gondol amit akar, az egészen más tészta. Engem sokkal jobban zavar, hogy derékig kihajolnak az ablakon és az egész világot telekürtölik a kalandjukkal. Kérkedve online prezentálják a fényképeket, a videókat, mint trófeákat mutogatják körbe és körbe a lányokat.

“Figyeld öregem milyen csajom van, most szedtem fel!” - írják nagy betűkkel és felkiáltójellel.

Nem szedtél fel te senkit sem, nincsen neked semmilyen barátnőd. Csak fizettél több mint 100 eurót egy qrvának egy korai magömlésre. Mi a francra vagy te olyan büszke? Egy ismerősöm a felvágós Casanovákat a következőképpen jellemezte. - “Ezek olyanok mint a pitypang. Ha kézben tartod őket akkor mereven állnak, de ha kicsit megfújod őket már repkednek is rögtön a magok szerteszét a levegőben.” - mesélte el nekem nem is olyan régen. Neki tudnia kell, sosem tagadta le, hogy korábban egy pattayai bárban dolgozott.

bargirl_farang.jpg

pitypang.jpg

Pattayáról már több posztot is írtam és Bangkok Charlieval (IS) nagy vitákat folytattam arról, hogy a város mennyire autentikus. Illetve én pereskedtem vele, ő pedig, amíg meg nem unta, türelmesen meghallgatta a hülyeségeimet. Szerintem kár ezt a várost csak a bárokra leszűkíteni, megítélni és elítélni. Pattaya ennél sokkal több. Megtalálható ebben a városban minden ami Thaiföldre jellemző és szeretetre méltó, nem muszáj senkinek két hetet a bárok és a hotelszoba között eltöltenie. A thaiföldiek már régóta szeretnék a város “imagefaktor sex” hírnevét kicsit fényesebbre polírozni és módosabb, komolyabb családokat meggyőzni arról, hogy nekik is itt a helyük. És valóban, az utóbbi 5-6 évben a város rengeteg pozitív változáson ment keresztül. Érdekes módon ezen a koronavírus-járvány is sokat lendített. Mivel a turisták milliói évekre elmaradtak és nem tiportak össze semmit sem, végre a természet fellélegezhetett. A megszűnt turizmus és a kevesebb emberi macera elmaradása miatt lehetősége volt regenerálódni. A tenger vízminősége megjavult, a strandok tisztábbak, élővilágban gazdagabbak lettek. Csökkent a légszennyezés, az utcákon kevesebb lett a szemét. Még akkor is ha a helyreállás csak átmeneti volt és lesz, de ez a két év elég volt arra, hogy a thaiföldiek felfedezték, hogy Pattaya nem is egy olyan rossz hely. A belföldi turizmus alaposan fellendült, a bangkoki thaiok egyre többen családostul a közben kiszélesített és tisztább homokstrandra özönlöttek. 2023-ban az anyák napján Pattaya Thaiföld legnépszerűbb kirándulóhelye volt. A tengerpartjáról a Tik-Tok videókra 128,5 milliószor kattintottak rá, Pattaya bekerült a világ egyik leglátogatottabb városa közé. Pontosabban világszerte ezüstérmes lett, egy lakosra majdnem 100 turistát számoltak. Ha lehet hinni a „MoneyTransfers” online platform információknak. Más statisztikák szerint 2023-ban több mint 20 millió vendéget kellett ellátni, köztük külföldi és belföldi családokat. Soha ennyi gondtalanul játszó gyermeket nem lehetett korábban a bűnök városában látni. Ez még néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Családok gyermekekkel, szexbárokkal békésen egymás mellett? Hát kérem szépen, Thaiföldön semmi sem lehetetlen.

parst1.jpg

patst2.jpg

Pattaya polgármestere is alaposan kivette a részét, hogy pénzesebb látogatók is benyomják az orrukat és főleg a pénztárcájukat. Még akkor is, ha a piroslámpás negyedet nem akarja felszámolni, mindenesetre gondoskodott arról, hogy komolyabb vendégeknek, családoknak is a várost érdekesebbé, izgalmasabbá tegye. Tucatjával épültek és épülnek a luxus szállodák, mint például a “Grande Centre Point Space”, amelyet 2022-ben nyitottak meg. Az 5 csillagos luxus szálloda, amely olyan érzést kelt a vendégekben mintha egy űrhajóban száguldanának a világűrben, még kívülről is egy fantasztikus látványossága és jelképe lett a városnak. Már a weboldalán lapozni is izgalmas, be lehet kukkantani milyen élményekben lehet részed. Szórakozásról, minden korosztály számára, négy területen gondoskodnak. Még a strandra sem kell kimenned, az 1000 négyzetméteres! űrbéli parkban van egy hófehér homokos hullámos fürdőhely. Aki vándorolni szeretne azok barlangokon, vízeséseken keresztül bebarangolhatják a galaktikus dzsungelt, amelyben még egy folyó is kanyarog. Természetesen a gyerekekről sem feledkeztek meg, akik egy kids clubban többek között játszószoba, szabadtéri játszótér, homokozó és minigolfpálya között válogathatnak.

hotelspace.jpg

https://spacepattaya.com/de/

De nem csak a szállodákban vannak kitűnő szolgáltatások a tökmag hátulgombolósoknak. A 2018-ban megnyílt Terminál 21 shopping mall legfelső emeletén van egy gyerekbirodalom és egy mozi is. Amíg a szülők shoppingolnak, addig a lurkók fent biztonságban bohóckodhatnak. A Terminál 21, Thaiföld egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, hasonlít egy repülőtéri terminálra. Még egy valódi utasszállító repülőgép is parkol előtte. A hatalmas épület minden emeletén egy egészen más és új világba léphetsz be, a fél tucat emelet mindegyike a világ egyik híres metropoliszának a mintájára van építve, mint Párizs, London, San Francisco, Tokió, Hollywood és Olaszország. Aki még nem látta az Eiffel-tornyot, a pisai ferde-tornyot vagy a Golden Gate hidat, az itt megcsodálhatja.

ter21.jpg

Természetesen nemzeti és nemzetközi éttermekben sincsen hiány, itt elszórni a pénzedet nem lesz nehéz feladat. Ha kiterültél a sok vásárlásban és már lóg a nyelved a feleséged utáni baktatásban, (mert ilyenkor a lányok sosem fáradnak el) akkor a pattayai Terminál egy 32 emeletes szállodájával várja a kifulladt férjecskéket.

A bűnök városa évek óta számos magas színvonalú kulturális programot, koncertet, fesztivált, sporteseményt műsorra tűz, hogy megmossa a fogát és tömegesen csalogassa az új vendégeket. Példának talán elég megemlíteni a négyhetes Pattaya Music Festival-t amelyet a Jomtien Beachen rendeztek meg. De Pattaya sosem volt szegény látványosságokban, színvonalas műsorokban, múzeumokban, történelmi műemlékekben. Bangkok után a legtöbb szórakozási lehetőség mindig itt volt és itt van. Mindenek ellenére az árak (ha egyáltalán) csak minimálisan emelkedtek, a közös taxi, a Koh Lahn hajó árai (10 illetve 30 baht) a kőkorszak óta nevetségesen olcsók maradtak. Egy tányér street food sem kerül többe mint 50-60 baht. Bangkok közelsége, a kitűnő infrastruktúra is hozzájárul, hogy az utóbbi években a város képe nem csak pozitív irányban megváltozott, hanem hogy Pattaya Thaiföld legnagyobb játszótere lett. De ma már nem csak a felnőtteknek, hanem a gyerekes családoknak is.

kinderpat.jpeg

Kapcsolódó linkek:

https://thai.blog.hu/2017/08/02/pattaya_nem_thaifold

https://thai.blog.hu/2018/08/16/pattaya_nem_thaifold_2_resz

 

 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

spende-1.jpg 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.

 K.AMERY

kaledioskop.jpg

Pad Krapao Moo

 
Nincs egy étterem Thaiföldön, egy piaci ételes, kifőzde, ahol nem lehet Pad Krapao Moo-t lakmározni. Az egyik legnépszerűbb étel a hazaiak körében (IS), magyarul talán mint “ sertéshús bazsalikommal összekutyulva” tudnám nevezni. Ne zavarjon senkit, hogy a magyar fordításom elég bénára sikerült, mindenesetre jelzi, hogy az elkészítésnél mi a legfontosabb. Már a nevéből is kiderül, hogy a bazsalikom, a sertéshús elengedhetetlen és a kaját elkészítése közben kavargatni kell. A konyhai munka nem fog megerőltetni senkit, csak be kell tartani néhány aranyszabályt. 
A legfontosabb alapszabály, hogy nem mindegy milyen bazsalikomot használunk a főzéshez. A mi hazai, inkább édes fűszernövényünk ebben az ételben nem fog sikert aratni, ebben az esetben ne is kezdj el szakácskodni. Ezért sokan azt gondolják, hogy a thaiföldi bazsalikom az nagyon jó lesz. De ez sem teljesen korrekt, mert több fajta thai bazsalikom is van. Az egyik kicsit édes, a másik kicsit citromos és a harmadik enyhén szegfűszeg és szegfűbors ízre emlékeztet. Pontosan az utolsó ideális a mai menünkhöz, a bai krapao, holy bazsalikom, magyarul thaiföldi szent bazsalikom. A nevét valószínűleg onnan kapta, hogy hagyományosan fontos szerepet játszik vallási szertartásokban, gyakran a templomok kertjeiben termesztik és gyógyító hatása miatt nagyra értékelik. A hinduk a mai napig a házak előtt díszes cserépben termesztik, a hitük szerint isteni védelmet jelképez. Thaiföldön hagyományosan a jólétet és a szerencsét hozzák vele kapcsolatba.
A Pad Krapao másik fontos hozzávalója a darált hús. De nem ám akármilyen ócska, “több a víz bennem mint a hús” európai moslék, hanem tessék kimenni Jóska bácsihoz a hazai piacra és ott a szemünk előtt fél kiló jó kövér magyar malachúst frissen ledaráltatni. Lehet ugyan marha vagy csirke darált is, de az eredeti thaiföldi mindig sertéshúsból van. De ki mit szeret.
A hozzávalók még 3-4 chili paprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, ízlés szerint 1-2 evőkanál, hal-, osztriga és szójaszósz, - és kezdődhet a forgatás.
A fokhagymát, a chilit finomra vágjuk és belehajígáljuk egy mozsárba. Jól összedögönyözzük őket. Egy wokban, vagy egy serpenyőben semleges ízű olajban megpirítjuk a hagymát, utána a fokhagymát és a chilit amíg szépen illatozni nem kezdenek. Ha már ég a szemünk, nem látunk a könnyeinkből és levegőt sem kapunk, a füstjelzők meg köhögni kezdenek, akkor morzsoljuk a darált sertéshúst a pasztához és egy kevés cukorral süssük át jól az egészet. Legkésőbb most kiderül, hogy miért kell elsőosztályú darált hús, mert az elkényeztetett dekadens európai már úszkálna a vízben. Állandó kevergetés közben a megsült húshoz hozzápasszoljuk a szószokat, egyet rottyantunk rajta. Ha minden megérett, akkor most jöhetnek a thai szent bazsalikom levelek. Akit érdekel, ázsiai kígyóbab nagyon illik ehhez a kajához, lehet 1-2 darabot apróra vágva belekeverni. Még egyszer felforrósítunk mindent és kidüllesztett mellel tálalhatunk is a vendégeknek.
pad.jpg
pad2.jpg
Köretnek thai jázmin rizst ajánlok, amit természetesen só nélkül főzünk meg. Thaiföldön különben nem villával hanem kanállal (ritkábban pálcikával) esznek, a villa csak arra való, hogy a kaját a kanálra rálapátoljad. Én személy szerint nem szeretem tükörtojással és uborkával, de hagyományosan a Pad Krapao ilyen köretekkel van felszolgálva. Ezért én mindig kétféle tányért teszek az asztalra. Én, a 190 centimmel, a picit kapom, a tökmag feleségem pedig a nagy és sokkal gazdagabb adagot. Hogy hová tűnik el benne az a sok kaja? De lassan rájövök, hogy ő egy meganer. Mindenből sokat eszik ami mega fincsi.
 
 

További posztok a thaiföldi életfilozófiáról itt találhatók:

karcsi.png

spende-1.jpg 

 

 

E-Mail: studiokarcsi@gmx.de
Studio Karcsi: Litho, Foto, Design, Text
München, Deutschland
Alle Rechte sind vorbehalten.

süti beállítások módosítása